Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

До 8 років тюрми за розірваний портрет Порошенка

Під час протестів 6 грудня 2014 року у Вінниці громадський активіст Юрій Хорт привселюдно розірвав портрет нинішнього президента України, мотивуючи це тим, що Порошенко не дотримався даних ним передвиборчих обіцянок: «закінчити АТО в лічені години», «провести реформи», «побороти корупцію».

Вже через день його було затримано і пред’явлено підозру за ст. 294 ККУ «організація масових заворушень», яка передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. Суд обрав йому запобіжний захід — тримання під вартою, і вже четвертий місяць він перебуває у СІЗО, попри те, що його готові були взяти на поруки одразу четверо народних депутатів: Юрій Левченко, Юрій Дерев’янко, Ігор Луценко та Ірина Суслова.

Одна із них — нардеп від «Волі» Ірина Суслова заявила в інтерв’ю місцевій газеті:

— Закон вимагає дві особи, які мають довіру громадян, щоб взяти підозрюваного на поруки. А ми надали 4 клопотання, але й цього для суду виявилось недостатньо. У нас сьогодні є чітке розуміння того, що тут діє мафія.

Не інакше, як «вінницьким мафіозним кланом» називає і сам обвинувачуваний очільників Блоку Порошенка, і заявляє, що на вотчині президента репресії проти інакодумців набули системного характеру: людей б’ють, залякують приватні охоронні структури і міліція:

— Мене вже раніше арештовували при спробі висунути свою кандидатуру на одному окрузі із сином Порошенка у вересні минулого року.

І після цього він їздить по світу і розповідає про «європейські цінності» в Україні, сам натомість перетворивши Вінниччину у свою феодальну власність і повністю поправши громадянські права і свободи.

Прокуратура називає дії активіста «тяжким злочином» і виправдовує тримання його під вартою.

— Я вважаю, що все законно... Санкція статті це дозволяє, — каже прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий.

Однак чому із понад 400 учасників «масових заворушень» затримано саме того, хто рвав портрет Порошенка, і обрано виключний запобіжний захід — незрозуміло.

Тим часом у Вінниці не вщухають акції на підтримку ув’язненого. Однак, можновладці залишаються глухими до вимог тих, хто ще вчора привів їх до влади.

Довідка.

Юрій Павленко, більше відомий як Хорт, був активним учасником Революції гідності, одним із комендантів Вінницької ОДА під час революційних подій, після — головою організації «Народний Трибунал», яка активно займалась люстраційною та антикорупційною діяльністю. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...