Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Чай із чорнобривців підвищує імунітет

Важко сказати, чим Ганна Іванівна захоплюється більше, - вишивкою, городництвом, квітникарством чи макраме. У неї настільки різнобічне коло інтересів, що забракне пальців на руках, аби все перерахувати.

- Все ж таки найбільше я люблю дітей, - каже вчителька. - І все, що вмію, дуже хочу їм передати. А чого не вмію, то навчуся! Часу і грошей мені не шкода, бо якщо народжується краса, то вона гідна найбільших вкладень.


А створені Ганною Іванівною дива супроводжували нас по всій школі. У коридорах - і картини з природних матеріалів, і вишивки. У класі - справжній музей, створений з різних видів мистецтва. Тільки все якесь трохи інше, ніж бачимо зазвичай. Вишивки, наприклад, наклеєні на… шпалери і взяті в рамки під скло.


- Наразі це не цілісні вишивки, а лише фрагменти, - коментує співбесідниця. - Є чимало старовинних виробів, котрі з часом втратили свій естетичний вигляд: тканину поїла міль, чи вона зістарилася настільки, що вже розсипається, стає клоччям. Але вишивка на цьому тлінному полотні ще тримається, тож мені дуже хочеться це зберегти. От і придумала такі аплікації. Вирізаю все те, що зроблене руками, й наклеюю на шпалер. Виглядає, як бачите, по-сучасному. Так я врятувала елементи бабусиного килима, котрий вона вишивала ще в Чернятині, а потім подарувала внучці у Жмеринку. Чорне полотно зносилося, а кольорові нитки, якими вишиті маки, аж пломеніють. Оце мене вразило, оце я й зберегла.


А ще Ганна Іванівна робить справжні шедеври з …атласних стрічок. Принаймні одна з таких картин, що символізує пори року, дуже особлива, адже поряд із квіточками та гілочками там вміщені красиво обрамлені фотознімки її вихованців, коли ті були ще маленькими. На думку вчительки, так діти краще запам’ятовують зиму, осінь, літо, адже тут вони поєднані ще й з днями народження учнів.
Біля протилежної від вікон стіни розташувалася «Лісова школа». Чудово збереглися пеньочки з берези, на яких можна посидіти, повисіти, а на килимку навіть полежати. Дітям молодших класів рекомендується більше рухатися, тож цей куточок - саме для активних ігор і творчості. Тут можна ліпити фігурки звірів із пластиліну і навіть сконструювати… планету Земля.


Особливе місце займають вази, зроблені з пляшок. Але для цього підходить не кожна пляшка, а лише незвичайна, оригінальної форми й дизайну. Її Ганна Іванівна обмотує мотузками, застосовує техніку плетіння макраме і все, - ваза для квітів готова!


Порівняно недавно вчителька освоїла вишивання бісером і вже встигла подарувати власноруч зроблену ікону Матері Божої Казанської місцевій церкві. Тепер збирається «засісти» за «Таємну вечерю», а це - дуже відповідальна і тривала робота.


У школі багато її картин, зроблених із…паперових стрічок. Вони теж особливі, бо відразу й не здогадаєшся, який саме майстриня застосувала матеріал. Такі вироби дуже ніжні й делікатні. Як і її вірші - ліричні, патріотичні, написані для друзів, для себе, для рідних та близьких, а особливо - для улюбленої внучки Олександри, якій лише півтора року.


Але й це ще не все із величезного переліку захоплень сільської вчительки, яка має аж дві освіти - сільськогосподарську й педагогічну.


- Вчилася я на агронома в Чернятинському технікумі, а пізніше й академію закінчила, - пояснює Ганна Іванівна. - Але роботи в колгоспі не було, тож і перекваліфікувалась на вчительку, тим паче, що завжди дуже любила дітей. Але зв’язок із природою, сільським господарством не загубила, а терпляче розвиваю в себе на городі, на клумбах і навіть на вікнах будинку. В мене дуже багато вазонів, які теж потроху відношу до школи, безліч квітів. Та найбільше люблю чорнобривці, ними навесні обсаджую всі грядки. А взимку готую з них запашний чай. Чим темніші й дрібніші чорнобривці, тим краще, бо в них тоді найбільше цілющих властивостей. Ці квіти стимулюють активність людини, додають енергії, зміцнюють імунітет. Не полінуйтеся наступного літа, зберіть оберемок чорнобривців, висушіть і запарюйте чай. Побачите, наскільки легше буде пережити зиму й поменшає болячок!

 

Автор: Анастасія ТРОШКОВА Фото ВІКТОРА ПОПИКА
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...