Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Бойко заявляє, що в Україні досі працюють податкові ями та схеми контрабанди нафтопродуктів

Спецтема:

Про це лідер так званого Опозиційного блоку заявив на засіданні Верховної Ради. На сьогодні їх працює 429. Через них в цьому році пройшло 20 мільярдів гривень. Найбільша така яма діє в Києві під дахом Деснянської райдержподаткової адміністрації і називається «Науково-дизайнерська компанія «Технологія». 

141211001r.jpg

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Цього року, за словами Бойка, через неї пройшло 10 мільярдів 140 мільйонів. Він каже, що «необхідно припинити контрабанду бензину в країну, яке почалося в квітні цього року через одеську митницю. Ці компанії постачають 25 тисяч тон бензину щомісячно». Він оцінив незаконні поставки у 100 мільйонів гривень на місяць.

Хто б казав! Так, звичайно, можна відреагувати на виступ Юрія Бойка в парламенті. Бойко є знаним корупціонером, на честь якого навіть назвали бурові вежі («вишки Бойка»), закуплені за державні кошти в часи його керівництва Міністерством енергетики. 

Але... З формального боку обвинувачувати Бойка в корупції немає підстав. Навіть по справі держзакупівлі бурових веж. Бойко як підозрюваний не фігурує в Генеральній прокуратурі, пишуть у своїй статті в газеті День Алла ДУБРОВИК, Іван КАПСАМУН.

Журналіст та автор розслідування щодо держзакупівлі бурових веж Наталія Седлецька каже, що Бойку не вручили повідомлення про підозру: «У Генеральній прокуратурі є справа за фактом нанесення збитків державі при закупівлі бурових веж, але у цій справі не має серед підозрюваних ні Бойка, ні Бакуліна».

А от раптову «сміливість» Бойка вона пов’язує з його приналежністю до групи «Фірташа—Льовочкіна». Льовочкін має сьогодні потужний вплив на президентську політичну силу в парламенті через партію «УДАР».

Ми стаємо свідками дії великого політичного договору: «ми «зливаємо всіх із «Сім’ї», крім тих, хто входить в групу «Фірташа—Льовочкіна».

Що ж до розгляду того, що наговорив Бойко в Раді по-суті, то поки що ніхто не розкопав хто стоїть за «схемами», про які розповів Бойко. Звичайно, не виключено, що цей випад — спроба політичної розправи над опонентами, каже Седлецька. «Потрібно буде дивитися за цими фірмами. Можливо, це схеми Коломойського, чи Курченка, який ще досі сидить на «контрабанді бензину»... Однозначно одне, що Бойко «напав» на когось зі свої ворогів, а не друзів», — каже Седлецька.

Поки що ні голова парламентського комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Єгор Соболєв (партія «Самопоміч»), ні депутат «Блоку Петра Порошенка» (БПП), в минулому — відомий журналіст Сергій Лещенко — на випад Бойка ніяк не відреагували. Екс-голова вищезгаданого комітету, член фракції БПП Віктор Чумак відмовився від коментаря «Дню» посилаючись на те, що малопоінформований у справі.

Політолог Михайло Басараб вражений "масштабом цинізму осіб, в яких повертається язик говорити про збереження тих схем, на яких вони самі заробляли. Так, сьогоднішніх можновладців потрібно предметно та аргументовано критикувати, адже вони не поворухнули ані пальцем, аби прибрати з системи державного управління ті «махінаційні діжки», з яких кормилася «Сім’я» Януковича. Вони досі залишаються, але заробляють вже інші люди. Просто «Опозиційний блок» не має ніякого морального права когось критикувати. Те, що вони не сидять у в’язниці, — це не заслуга, а недопрацювання нинішньої влади, яка проявляє небачений та незрозумілий гуманізм по відношенню до таких людей, як Бойко".

«Проблема навіть не в тому, що вони потрапили до Ради, проблема в тому, що вони мали можливість балотуватись, — продовжує експерт. — Зараз їх обрали, і вони набули статусу народних депутатів, а ми вимушені дотримуватись законів та слухатись моралізаторства з їх боку. Але якби у нинішньої влади та насамперед у Президента була політична воля боротися з корупцією та дати належну оцінку правлінню Януковича та всім його опричникам, то люди, як Бойко та Льовочкін, не отримали б навіть можливості балотуватися до ВРУ».

Можна припустити, що Порошенко був певним чином радий, що «ОБ» потрапив до Ради, адже про політичний триумвірат — групу Фірташа і Льовочкіна, Кличка і Порошенка в медіа сказано багато, каже експерт і наводить приклад одного із найближчих соратників Льовочкіна  — пана Ніконова, який є «правою рукою» Віталія Кличка, та пана Ложкіна, який наближений до проросійського капіталу в Україні і є головою Адміністрації Президента.

"Таких прикладів можна навести багато, аби сказати про політичний альянс між Президентом та вчорашніми регіоналами. На жаль, ніхто не намагатиметься чинити спротив Льовочкіну, Бойку та Медведчуку побудувати нову Партію регіонів", - зауважує Бесараб.

«Те, що відбувається сьогодні у сесійній залі, наштовхує на сумні асоціації з 2005 роком, — каже політолог. — Ми бачимо очевидний ренесанс Партії регіонів, які роблять заявку на створення нової політичної сили. І зараз вони формують для себе новий імідж із публічним відмежуванням від нинішньої влади, намагатимуться критикувати керівництво країни та за кожної нагоди виступатимуть «захисниками ображених мешканців сходу». Якщо врахувати їхні фінансові та медійні можливості, то згодом екс-регіонали — нинішні представники «ОБ» зможуть отримати серйозну підтримку за рахунок мешканців півдня та сходу України та спробувати повернути собі великі можливості впливати на український політикум. Не виключено, що існують закулісні домовленості про підігравання одне одному — влади і «ОБ». І такий союз між Президентом та екс-регіоналами мене дуже засмучує, адже це один з тих чинників, який зупиняє стрімкі перетворення в нашій країні. Схеми «Сім’ї» процвітають, Льовочкін та його команда почуваються комфортно в новій Україні. І це не призведе ні до чого хорошого».

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...