Володимир Майборода's picture
Володимир Майборода
  • Visits: 16
  • Hits: 16

Біологічний захист від шкідників і бур'янів

Принципи органічного землеробства засновані на розумному підході до землі і рослинам, завдяки чому вдається досягти стабільних врожаїв без застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів. Суть біологічного землеробства полягає в тому, щоб організувати господарство подібно екосистемам в дикій природі, де кожна рослина і тварина виконує свою чітко призначену роль. Сьогодні ми з'ясуємо, як захистити рослини від шкідників, не використовуючи шкідливих для природи і людського організму засобів. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Всім відома приказка «Найкращий захист - це напад» абсолютно не актуальна для законів природи. Навпаки, чим більше городник бореться із шкідниками, тим більше їх стає. І яскравим прикладом цьому є війна людини з колорадським жуком. Чим і як би його не труїли, він звикає до всього і щороку із задоволенням об'їдає листочки картоплі, помідорів і баклажанів. Чим же це пояснити? 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Все дуже просто. Всякий природний організм влаштований таким чином, що у відповідь на будь-яку агресію запускаються механізми самозахисту. Комахи-шкідники адаптуються до нових умов - будь то весняні заморозки або чергова порція хімії. Безсумнівно, що багато з них загинуть. Однак залишиться велика кількість личинок, які зуміють вціліти в таких жорстких умовах, в результаті чого з'явиться змутоване покоління, що не боїться будь-яких новомодних отрут. 

Вихід з цього замкнутого кола підказує сама природа. І ім'я йому - гармонія. У тих екосистемах, які, на щастя, ще не займані людським «генієм», чітко працюють процеси самовідновлення і самоорганізації. Хробаки і мікроби створюють ґрунт, з якої рослини отримують все необхідне для повноцінного розвитку. На рослинах завжди живуть шкідники, однак, їх кількість вміло стримується мешкають поруч хижаками. В результаті все тихо і мирно співіснують між собою і не приносять один одному нічого, крім користі. Спробуймо розібратися, як створити таке чудове співіснування на наших городах і дачах. 

Корисні мешканці садів і городів 

Далеко не кожен землероб знає «в обличчя» своїх маленьких помічників, здатних зберігати те цінне екологічну рівновагу, мова про який йде в нашій статті. Хижі комахи (ентомофаги) можуть скорочувати, або навіть повністю знищувати чисельність комах-шкідників (фітофагів). Ентомофаги, якщо їм створити необхідні умови, швидко реагують на зростання популяції фітофагів і відчутно допомагають людині в боротьбі. Придивімося до них уважніше. 

Сонечка - це своєрідний символ органічного землеробства. Кожне доросла комаха і його личинки з'їдають в день до 70 штук попелиць. Ці жуки живуть і розмножуються в опалому листі - добре замульчувати ґрунт стане для них затишним і надійним домом. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Наїзники (маленькі оси) відкладають яйця в різних шкідливих гусеницях і попелиці, харчуються пилком лугових трав, зимують під лусочками кори і в шарах іншої органіки. 

Жужелиці полюють уночі на слимаків, дротяників, молодь капустянки і личинок колорадського жука. Ці комахи живуть у нірках під густими чагарниками чи в листяної підстилці. 

Золотоочки - комахи, схожі на великих комариків. За своє життя цей комарик здатний знищити до 500 попелиць, кліщів і щитівок. Зимує златоглазка на компостних купах в незамерзающих щілинах або під шаром листя. Для відновлення популяції навесні вона потребує в пилку і нектарі лугових рослин. 

Переоцінити роль комах в такій важливій справі, як запилення рослин, неможливо. Є така маленька бджілка - осмія. Ці комахи живуть невеликими сім'ями в деревних порожнечах, розмножуються дуже швидко і годують своїх личинок пилком. Кожна особина здатна за день облетіти до 5000 квіток - ось такий талант запилювачі. 

Якщо просто десь взяти корисних комах і поселити їх на ділянці, то ефект може бути короткочасним. Набагато важливіше створити необхідні для їх життя умови, головними з яких є наявність кормової бази і місць для життя, розмноження. Слід пам'ятати, що хижих комах приваблюють саме квітучі рослини, а не шкідники. Наявність на городі квітів-нектароносів дозволяє цим маленьким хижакам харчуватися на різних стадіях розмноження (личинки ще не вміють полювати). 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Слід зазначити, що для регулювання чисельності комах-шкідників необхідно залучати хижаків різних видів - одна божа корівка з усіма не впорається. Для розширення різноманітності корисних комах слід забезпечити їх багатою кормовою базою. Для цього на ділянці потрібно сіяти складноцвіті зонтичні і волотисті рослини, які будуть чудовим джерелом нектару і місцем для життя. 

Такі дрібні тварини як землерийки, ящірки, їжаки і жаби надають городнику неоціненну послугу, знищуючи велику кількість шкідливих комах. Особливо корисні для городу і саду різного роду жаби і ящірки. Ці тварини харчуються комахами-шкідниками. Наприклад, трав'яна жаба полює за слимаками і кониками, зелена жаба воліє клопів, а сіра - мурашок. В меню жаб і ящірок також входять довгоносики, дротяники, личинки колорадського жука. Ящірки із задоволенням поїдають гусениць і слимаків. Відмінною особливістю жаб і жаб є те, що вони полюють вночі і знищують комах, що ведуть нічний спосіб життя. Більш того, вони можуть харчуватися шкідниками із захисною забарвленням і неприємним запахом, яких не їдять навіть птахи. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Для того щоб ці помічники жили на ваших городах і дачах, необхідно створити для них комфортні умови. Ящірки люблять жити в купах з зламаних гілок або серед коріння де-небудь в тихому куточку саду, а жаби селяться у великих купах торішнього листя. 

Рослини, що захищають наш город 

Надлишок бур'янів на городі - шкода. В цьому ніхто не сумнівається. Однак і повна їх відсутність не принесе нічого доброго. Більшість бур'янів є чудовими нектароносами і привертають на вашу ділянку багато корисних комах. 

У природі існує багато рослин, які мають інсектицидні властивості. Такі рослини відлякують шкідливих комах і згубно діють на збудників різних захворювань. Наприклад, такі бур'яни як: кропива, молочай, м'ята польова, полин, ромашка, деревій, розсаджені по городу в невеликих кількостях, відлякують більшість шкідників, стимулюють ріст культурних рослин, покращують смак і якість врожаю. Шкідливі комахи не люблять запаху базиліка і коріандру, чорнобривців та календули і йдуть подалі з таких городів на «чисті» ділянки. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Інсектицидними властивостями володіють також деякі рослини, які ми вирощуємо як культурні. Наприклад, в міжряддях суниці можна висаджувати цибулю-батун або часник. Ці рослини відлякують довгоносика і суничних кліщів, цибулеві фітонциди захищають суничні грядки від сірої гнилі

Запах кропу, петрушки, селери здатний відлякувати багатьох шкідників. Ці рослини рекомендується вирощувати в міжряддях капусти, картоплі, помидора для захисту від різних захворювань, такі змішані посадки не сподобаються навіть колорадському жуку. 

Деякі, висаджені поруч рослини, захищають і оберігають один одного. Малина, зростаюча біля яблуні, захистить її від парші, а яблуня малину - від сірої гнилі

Використання рослинних відварів і настоїв 

Основним методом боротьби з шкідниками і хворобами, який використовується в органічному землеробстві, є застосування різних настоїв і відварів рослин, які мають інсектицидні властивості. Такі препарати не викликають абсолютної загибелі всіх шкідників, однак здатні значно знизити їх популяцію, не зашкодивши при цьому корисним тваринам. 

Дія настоїв і відварів не завжди засноване саме на інсектицидних властивостях, тобто на здатності вбивати. У багатьох випадках такі рослинні препарати маскують запах рослин, і шкідник просто не може їх знайти. Наприклад, якщо капусту побризкати настоєм картопляної гички, а картоплю - настоєм капустяної, то, орієнтуючись по запаху, метелики-капусниці відкладуть яйця на листках картоплі. Відповідно, їх личинки опиняться без їжі і загинуть. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Ще один спосіб застосування настоїв з рослин полягає в тому, що листя культури змінюють свої смакові якості і стають непривабливими для шкідників. Такими властивостями володіють настоянками з полину і хвої

Рослинні настоянки після обробки культур дуже швидко розкладаються, тому для отримання бажаного ефекту обприскування потрібно проводити кілька разів з інтервалом в 7-10 днів. Інсектицидні властивості різних рослинних препаратів проявляються тільки при безпосередньому контакті з комахами-шкідниками. 

Щоб рослинні препарати були максимально ефективними, необхідно знати основні правила збору сировини для їх приготування. Рослини збирають у фазі бутонізації та цвітіння - саме в цей час в них міститься найбільша кількість діючих токсичних речовин. Збір сировини необхідно проводити в суху ясну погоду. Сушать рослинний матеріал в затіненому провітрюваному місці, потім подрібнюють для приготування різних препаратів. Для того щоб при обприскуванні настій добре змочував листя, в нього додають господарське мило, розведене у воді з розрахунку 40 грам на відро розчину. Обробку культур слід проводити по сухим листю в безвітряну нежарким погоду. 

Настій з гіркого перцю вважається універсальним репелентом. Для його приготування необхідно перемолоти 5-6 стручків перцю, залити літром води і дати настоятися добу, потім процідити через марлю. Цим засобом можна обробляти рослини, заражені будь-якими хворобами або шкідниками. 

Вельми широкий спектр дії і у часнику. Використовувати цю рослину найзручніше, приготувавши напівфабрикат - часникове масло. Для цього подрібнюють 10-12 зубків часнику і змішують зі склянкою рослинного масла, дають добу настоятися. Під час приготування розчину для обробки рослин необхідно 2 столові ложки часникового масла додати на літр води, сюди ж домішати кілька крапель рідкого мила. Обробка препаратами на основі часнику дозволяє боротися зі слимаками і равликами, капустяними гусеницями і тлею. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

А змішавши перець і часник, ми отримаємо «вогненну воду». Для її приготування 3 стручки гіркого перцю змішують з 3 зубками часнику (все це в подрібненому вигляді), заливають одним літрів води і настоюють 2-3 дні на сонці, потім проціджують. Ефективний склад широкого спектра дії готовий. 

Органічне землеробство в своєму арсеналі має велику кількість таких рецептів, які чудово описані в книзі Н. М. Жирмунской «Город без хімії». 

Гіганти шкідницької справи 

З такими шкідливими тваринами, як капустянка і колорадський жук, знайомий не з чуток, напевно, кожен городник. У цих комах дуже мало природних ворогів і, на жаль, стовідсотково екологічних способів боротьби з ними ще не придумано. Так що ж робити хліборобові, зацікавленому в екологічно чистому врожаї й схоронності природної гармонії? Перш за все, потрібно добре вивчити звички і спосіб життя противника, щоб перешкодити йому комфортно себе почувати на вашому городі. 

Капустянка любить голу і копанні землю - так її гніздо краще прогрівається. Спостереження показують, що під товстим шаром мульчі у вологому ґрунті цей шкідник не живе. 

На початку літа капустянка влаштовує в землі гніздо на глибині 10-15 см, місцерозташування якого можна легко визначити за подзгризанним дорослим рослинам в 30-40 см на південь від гнізда (щоб не затіняли). Визначивши, де знаходиться гніздо шкідника, його можна просто викопати і знищити. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Капустянки прекрасно ловляться на мед. Банки або пляшки з широкою шийкою потрібно змастити медом зсередини і вкопати практично врівень з ґрунтом, а зверху прикрити зігнутим шматком заліза або картону. Ці шкідники приповзуть на таку приманку у великих кількостях, причому і великі і маленькі. Раз на півтора-два тижні потрібно очищати ємкості і змащувати їх повторно, таким чином, за сезон можна переловити всю популяцію цих шкідників. 

Найбільш ефективний метод знищення вовчків (ведмедок) полягає в тому, що два рази за літо необхідно перекопувати гнойові купи і ліквідувати комах вручну. Також корисно розкопувати гній взимку, в сильні морози, практично всі шкідники вимерзають. І ще, непогано б завести на ділянці кота, ці домашні тварини сприймають вовчків, як здобич і з задоволенням на них полюють. 

З колорадським жуком справа значно гірша. Не перелічити того кількості різних отрутохімікатів, яке вдалося пережити цій незнищенній комасі. Від цих препаратів, перш за все, страждають корисні ґрунтові і наземні мешканці, а жуку все одно. Отрути від препаратів потрапляють у ґрунт, з ґрунту в рослини, з рослин - в наш організм. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Колорадський жук може провести в землі кілька років поспіль, а у врожайний рік вибратися на поверхню. Одна самка цього шкідника здатна відкласти до 1000 яєць, личинки і самі жуки є отруйними для більшості комах, а тих, які здатні їх знищувати, ми добиваємо отрутами. Ось і виходить, що найбільш ефективний спосіб боротьби - це кожен день з відром і віником ходити по картоплі і збирати жука вручну. Але на це необхідно ще знайти час і сили. 

Однак не все втрачено. Колорадського жука можна сильно зіпсувати апетит, обприскуючи картоплю настоєм чистотілу: відро трави заливають окропом, остуджують і обприскують посадки раз на тиждень. Також добре використовувати для цих цілей настій гіркого перцю і «вогненної води», мова про які йшла в попередньому розділі. 

Якщо в міжряддях картоплі висадити кінзу, чорнобривці, квасолю або боби, жук може бути збитий з пантелику незвичними для себе запахами. Непогано для цієї ж мети поряд з картопляними грядками сіяти гірчицю - і сидерат виростимо і жука відженемо. 

Органическое земледелие. Биологическая защита от вредителей и сорняков

Практикуючі городники з року в рік вдосконалюють способи і методи екологічної боротьби з шкідниками, проте, головним і основним з них залишається один - це підтримання природної рівноваги і створення оптимальних умов для життя корисних істот. Що ж для цього потрібно робити: 

  • стимулюйте життя тварин і комах на своїх присадибних ділянках і дачах; 
  • прагнете створити різноманітною стійкої екосистеми як на ділянці в цілому, так і на окремих грядках; 
  • використовуйте інсектицидні властивості і оздоровлюючий ефект різних рослин;
  • вивчайте звички і спосіб життя шкідників, це допоможе ловити їх на приманки, відлякувати і не давати розмножуватися. 

До цього повинен прагнути кожен поважаючий себе городник. Всім стане простіше, якщо процес боротьби заміниться процесом розумного співіснування, в якому не буде необхідності в застосуванні небезпечних отрутохімікатів, згубно впливають на наше здоров'я і навколишнє середовище. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Дякую за цінну інформацію, друже Володимире!

Comments

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Дякую за цінну інформацію, друже Володимире!

Явсе Світ's picture
0
No votes yet

Дякую пане Володимир..Цікаво,чи у нас в країні хтось займається таким природним землеробством у промислових вимірах...

Вірю в те, що розумію.

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Цим все активніше цікавляться. І певні рухи в цьому напрямку прослідковуються. Наприклад, в УмНУС цього н.р. розпочато читання навчального курсу "Органічне плодівництво". Наука, як завжди ;) доганяє/очолює потуги ентузіастів...
Органічне вирощування - це значно затратніше вирощування, через що не кожен наважується відмовитися від системи "охорони здоров'я рослин", що має хімічну спрямованість... Досить часто буває і так - не мають коштів на хімічні засоби захисту, фаховості у захисті/підтримці рослин - збирають урожай "такий як є", тобто низький і низької якості - зате називають це "органічною продукцією". Це самообман. Відомо, що парша на яблуці (у вигляді плям чи тріщин) здатна бути канцерогеном і викликати рак у людини. Таке яблуко сумнівно називати органічним, бо без пестицидів...
Тут, як скрізь, треба змінювати свідомість - 1)"хочеш мати здорове покоління, націю - вирощуй і пропонуй органічну продукцію, пропагуй органічне/природне землеробство"... 2) "хочеш їсти органічне - не купуй неорганічне, підтримуй органічного виробника"..

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.