Богдан ДуБ's picture
Богдан ДуБ
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Шум

Звук має кілька "доріг" впливу на людину. Є й досить "екзотичні": є дослідники, що стверджують, буцімто, музику ми слухаємо не тільки вухами, а й шкірою. Відповідні нервові закінчення відправляють слабкі фонові сигнали у вегетативну нервову систему. Езотерики та віруючі люди вказують на тексти, де святі різних релігій вказують на пряму передачу по тонкій матерії - ефірі. Зараз поговорим про простіші, очевидніші "дороги" до "серця". Це звукозабір через вуха, далі нерв.канал до центральної нервової, і звичайний акустичний вплив звукових хвиль на тіло. Хвилі акустичних вібрацій проникають в м’які тканини так само, як музика, що лунає через дерев’яні двері. Діагностика ультразвуком побудована саме на цьому принципі, і також являєтсья звуковим шумом, тільки ультра-спектру.

Про дві "дороги" шуму

Отже, перша "дорога", через вуха, передає у вигляді електричних імпульсів звук в мозок. Цей постійний шум виснажує певний пласт підсвідомості - їй приходитсья постійно бути в збудженому стані і те й робити, що вирішувати, допустити звук до свідомості чи ні, і як його для свідомості інтерпретувати. Але, не відомо, чи це є найбільшою бідою.. Імпульси досягають гіпофіза і гіпоталамуса. Особливо чутливий до шуму гіпоталамус. Від міського шуму він приходить в стан, близький до заціпеніння. Від того, не важко здогадатись про наслідки: порушення нейро-гуморального гомеостазу, а при тривалому впливі  - те, що в простонароді називаєтсья "поганим характером". Тобто, шум, як і музика, напряму впливає на наш характер і стан здоров’я. Хотілося-б написати, що різниця тільки в тому, що музика лікує, регенерує і стабілізує, а шум - руйнує. Але згадав про добру половину сучасної музики - вона зповна достойна титулу "Шум з музичними інваріантами середнього порядку".

Друга згадана "дорога" - безпосереднє "масажування" звуком тканин тіла. Усе б, здавалося, "нічого", але звуки шуму порушують функціонування тканин і впливають на порушення відновлення клітин. Про музику і гени поговоримо в іншій статті, але якщо в двох словах: китайський вчений навчився брати звук з одного виду, і транслювати на зародок іншого - виходили гібриди. Так само з людьми і шумом. тільки тут сигнал значно слабший і замість сформованих "мелодій" маємо банальні "поміхи". В результаті "ніхто ще не вмер", а послаблення регенерації клітин в поліклініці не фіксується. От коли болячка вилізе, тоді і з’являюстья діагнози, які, як ви розумієте, до шуму "ніякого відношення не мають".

А щодо згадуваного вище "ультразвукового дослідження", то щоб бути чесним, його треба назвати "шумо-ультразвуковою зачисткою генної мелодики". Якщо таке роблять бабусі з букетом болячок - це ще одне. А от коли вагітна жінка лягає під звуковий ніж і "стерилізує" здібності і силу плоду - зовсім інше. Просто, про таке не говориться. Якщо дитина народиться без стерилізації шумом, а якщо ще й без прививок, це буде втрачений для медичної промиловості клієнт. А втрачених клієнтів будь-який бізнес старається не продукувати.  Хтось можливо й заперечить причетність медицини, в тому числі державної, до бізнесу.. Такій людині прийдеться спростовувати основний символ сучасної медицини - Кадуцей - скіпетр Меркурія - бога торгівлі. Усі говорять про те, що прослуховування мамою класичної музики є корисним для дитини. Розумієтсья, що мама буде негучно, просто щоб чути, слухати звук середньої частоти. Але дуже мало хто співставляє це з ультразвуковим (значно потужнішим до впливу) 100% деструктивним шумом, динамік якого приставляють до пуза вагітної і врубають на всю потужність. На моніторі майбутня мама бачить ту частину хвиль, які відбились від плоду. Саме це і створює малюнок. А якщо дитина в утробі почне корчитись від знущань, то майбутня мама порадіє - "ой, він зі мною вітаєтсья!". А що? Ніхто з новонароджених ще не жалівся.


Лаконічна стаття про шум

За даними вчених, у 70 % неврозів винуватцем є шум, гучні звуки, які руйнують своїми децибелами нормальну роботу організму. Шумовий терор призводить до порушень логіки мислення, душевної неврівноваженості, роздратованості. Не менш згубною є нестерпна какофонія і для шлунково-кишкового тракту, органів дихання, що з часом може викликати такі захворювання як гірпотанія, астма, виразка шлунка й навіть різноманітні алергії.
Постійні шуми від помірного до високого рівня викликають стрес, втому та дратівливість. "Невпинний вплив шуму не лише забирає радість життя, але й може повністю виснажити людину як фізично, так і психічно", - говорить Геральд Флайшер, професор Гессенського університету в Німеччині.

За словами професора Макіса Теапогаса, шум може викликати депресію, а також фізичні хвороби. "Шум притуплює у людини альтруїзм і викликає агресивність та ворожість", - говорив один з учасників кампанії проти шуму (Великобританія). Деякі дослідження проблем здоров'я на виробництві (Великобританія) показали, що шум понад 86 децибелів може завдати шкоди утробному плодові. У майбутньої дитини може бути пошкоджено слух, також можливі гормональні порушення та вроджені вади.

Під дією сильного шуму у людини звужуються кровоносні судини, й тому зменшується приплив крові до органів. Організм реагує на шум, виділяючи гормони, які спричиняють підвищення кров'яного тиску й серцебиття, що іноді призводить до дуже сильної пульсації і навіть стенокардії. На роботі шум не змінить постійного ритму, у якому ви працюєте, але він може вплинути на кількість допущених помилок.

Досліджено, що довготривалий шум викликає стійкий негативний вплив на успішність дітей. У зв'язку з цим S. Cohen, D. Glass, J. Singer [1973] виміряли рівень шуму на різних поверхах будинку і виявили, що на 8-му поверсі він був у 10 разів більшим, ніж на 32-му. У дітей було визначено слухову дискримінацію (нездатність розрізняти подібні за звучанням слова: пар, бар, ложка, лодка...). Чим нижче мешкали діти, тим гіршим виявились їхні результати в тесті.

Мільйони людей України щодня потерпають від гучного шуму як вуличного, так і побутового. Зокрема, із 1500 опитаних киян, які живуть на центральних вулицях, 76 % скаржаться на транспортні шуми, ще 21 % - на побутові загалом. ЗО-40 % населення України живе в умовах акустичного дискомфорту. Скрізь порушуються загальноприйняті санітарні норми допустимого шуму. Наприклад, рівень шуму в квартирах від 7 до 23 год. не повинен перевищувати 55 децибелів, а від 23 до 7 год. - 45 децибелів. На територіях, що прилягають до будинків, гранично допустимий рівень становить відповідно 70 і 60 децибелів.

Збільшення рівня побутових шумів лише на 20 децибелів викликає у людини головний біль, безсоння, нервове збудження. Постійне перебування в зоні акустичного ризику призводить до виникнення гастриту, виразкової хвороби через порушення секреторної і моторної функцій, хронічного тонзиліту. Визначний психіатр Бехтерєв писав, що безугавний вплив понаднормового шуму може викликати приступи епілепсії, а також порушення мови.

Розв'язати шумову проблему на державному рівні сьогодні неможливо. Проте боротись із шумом необхідно і для цього потрібно знати нормативи.

Зокрема, на відкритих майданчиках під час виступу музичних ансамблів допустимий рівень шуму не повинен перевищувати 80-86 децибелів, у спеціально обладнаних концертних залах - 85-90 децибелів у радіусі двох метрів від джерела звуку.

Проте цього не знають ті, хто влаштовують багатотисячні концерти в Києві чи інших містах.

Одним словом, акустична навала триває [О. Коцький-Боб'як, 1999]. І якщо її не зменшити, то невдовзі всі ми шукатимемо тиші, мов ковточка джерельної води у пустелі.

Існують різні методи захисту від шуму. У службових приміщеннях чи вдома корисно застосовувати метод маскування неприємного шуму так званим білим шумом. Наприклад, створення постійного звукового фону (класична музика). З цією метою вчені рекомендують користуватись антишумом - це використання іншого звукового джерела, яке виробляє коливання, що нейтралізують дію шуму. Можна на роботі використовувати протишумові шоломи, подібні до навушників, вони зазвичай дуже ефективні, їхня перевага в тому, що ви й далі чутимете словесні повідомлення й попереджувальні сигнали машин, але з ними важко визначити, звідки походить звук. Заглушки для вух повинні бути правильного розміру, але їх не можна використовувати, якщо у вас є якась вушна хвороба. Заглушки можемо придбати в аптеках, по всій Україні. Сучасні заглушки схожі на фільтр спід цигарки, їх практично не видно у вусі.

Наші інтереси: 

звук

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

Ще при написанні, бачив, що речення "каряве", і коли виділяв, також звертав увагу на це. Але окремо думати, як би ж то краще сформулювати, було ліньки ). Вдала підказка, речення змінене.

Я от хвилююсь, що нема можливості взагалі видаляти коментарі (що час від часу є потрібним), програміст до цього ще "по списку не дійшов". А в гравців навіть редагувати можливості нема. Я вважаю, що видаляти і редагувати власні коментарі повинен мати право кожен. Тепер залишається донести "волю народу" до Володимировича.)

Чув аргументацію, що така заборона проти "тролів", щоб не плутати/викривляти обговорень. Але на НО достатньо редакторів, щоб з тролями "окремо проводили виховну роботу", раз. І два - хочеться вірити, що аудиторія НО достатньо серйозна, щоб не займатись саботажами діалогів.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Comments

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Ой, Богдане! Таку гарну розмовву Ви завели!
Про шум (рівень децибелів) знають усі, але що цінніше Тиша - деякі... Наприклад, монахи. А ще американці :) Коли придбали мотокосарку, одразу звернули увагу на напис на ній - в перекладі з американської це звучить так: "Не для продажу в США!". Спочатку думали, що воно таке, а як запустили двигун ... !ой-йо-йо-й! Одразу зрозуміли! Такі децибели! Саме тут і додавалися протишумові навушники.
Колись був дзвонарем, то мусив користуватися "заглушками" з недопалків свічок - такі собі [url=http://ru.wikipedia.org/wiki/Беруши]беруші[/url]. Хочеться повторити ключові (на мою думку) вирази статті (ті, що запам’ятовуються, врізаються в пам’ять):
"музика лікує, регенерує і стабілізує, а шум - руйнує",
"сучасна музика - достойна титулу "Шум з музичними інваріантами середнього порядку",
"діагнози, які, як ви розумієте, до шуму (дозволю собі додати "і до щеплень") "ніякого відношення не мають",
"Якщо дитина народиться без стерилізації шумом, а якщо ще й без щеплень, це буде втрачений для медичної промиловості клієнт",
"якщо дитина в утробі почне корчитись від знущань, то майбутня мама порадіє - "ой, він зі мною вітаєтсья!"",
"А що? Ніхто з новонароджених ще не жалівся",
"невдовзі всі ми шукатимемо тиші, мов ковточка джерельної води у пустелі".
Очевидно, саме Ваша професійна дотичність до шуму спонукала Вас до щирого побажання: "Бажаю вам тиші!"
!Приєднуюся!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

Зробив підкреслення. Як писав статтю, здавалося, що тут більшість тексту можна підкреслити, тому спочатку залишив без підкреслень взагалі.

Щоб говорити про чорне, треба знати і біле, тоді з"являєтсья розуміння предмету. Так у всьому. Рівень шуму добре помітний, коли маєш можливість їздити і жити по Україні - селах, містах, полісах.. А також знаходитись і у "гробовій тиші", і у цехах/і т.п... Я таку можливість мав, тому різниця "кидається в вуха". Більшість людей проводять все життя в одному населеному пункті, на одній роботі. Їм важко оцінити/відчути рівень шумності їх середовища.. Приладом хіба що вимірювати. І то це покаже людям тільки цифри, а не світ, наповнений іншим повітрям.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Пропоную іншу редакцію речення "Все б нічого, якби звуки шуму не порушували функціонування тканин і не впливали на відновлення клітин." Якщо звертати увагу на виділення (а саме воно першим кидається у очі!), то виходить, що звуки шуму "не порушують" і "не впливають". Але все ж зовсім навпаки - шум якраз шкодить! Згідні?
Отож:
"Усе б, здавалося, "нічого", але звуки шуму порушують функціонування тканин і впливають на порушення відновлення клітин."

П.С. Як Вам вдалося відредагувати власний коментар? Я такої можливості не маю...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

Ще при написанні, бачив, що речення "каряве", і коли виділяв, також звертав увагу на це. Але окремо думати, як би ж то краще сформулювати, було ліньки ). Вдала підказка, речення змінене.

Я от хвилююсь, що нема можливості взагалі видаляти коментарі (що час від часу є потрібним), програміст до цього ще "по списку не дійшов". А в гравців навіть редагувати можливості нема. Я вважаю, що видаляти і редагувати власні коментарі повинен мати право кожен. Тепер залишається донести "волю народу" до Володимировича.)

Чув аргументацію, що така заборона проти "тролів", щоб не плутати/викривляти обговорень. Але на НО достатньо редакторів, щоб з тролями "окремо проводили виховну роботу", раз. І два - хочеться вірити, що аудиторія НО достатньо серйозна, щоб не займатись саботажами діалогів.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

!Пропозицію "видаляти і редагувати власні коментарі повинен мати право кожен" - підтримую!
А щодо "тролів", то справді є численні редактори (про достатність їх кількості я б не говорив - !чим більше, тим краще!), і, головне є адміністратори НО у яких можливість фільтрувати й видаляти непотрібне (у відповідь на звернення серйозної аудиторії НО) обов’язково повинна бути.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

На жаль, наскільки знаю, жоден редактор НО наразі не має можливості видаляти коментарі, в тому числі свої. Щоб видалити коментарі зараз треба звертатись до програміста.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Альберт Саїн's picture
0
No votes yet

О-о.. чудова стаття!
У липні місяці вже буде як 10 рік мого проживання на промисловій зоні де поряд із моєю кімнатою буквально 50-80 м. гудить цілодобово клятий завод.. Ну так ось ці децибели.. їх просто неможливо витримувати.. Так що дійсно стаття відображає реальну згубність впливу шуму на здоров"я. Для прикладу я вже як з два роки лікуюся матрицями ж.с. для відновлення крововпливу буквально майже по всьому тілу..
Тому старайтеся жити як у найтихіших місцях.. Адже відчуття тиші це таке блаженство)) на відмінно від клятого цілодобового шуму за 60-80 дц. якщо не враховувати постійний шум від машин, вантажівок і літаків у поєднанні разом із гавканням собак=)

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

На днях взнав:
Кормплячих жінок, при закупорках/затвердінні в молочних залозах, лікують штучним відсмоктуванням молока, масажами-розминаннями затверділих ділянок, але якщо не допомагає - ультразвуком - він розбиває любі затвердіння, є альтернативою хірургії. На справді, він і є хірургією в тому сенсі, що окрім грубого міжклітинного розривання-масажування, "оперує" нуклеїди, тонкий тканинний фон. Правда, є побічний ефект - у багатьох жінок після цього в місці, яке "лікувалось" ультразвуком, виникає рак! Тим же ультразвуком діагностують, ним же роблять дослідження плоду!
Чому виникає рак, лікарі, звісно, не пояснюють. Бо, в такому разі, люди відмовляться і від цієї методи, і від всього, що з ультразвуком зв"язане.

А пояснення до болі просте. Ультразвук, як писалось в статті, дуже потужний "молоток", що з легкістю проходить/заволодіває тканинами, і тільки кістки і значні потовщення являютсья перепоною. за цим принципом, як писалось, працює УЗД. Наші тканини мають свої "мелодії" - існує навтіь науковий фільм, де описуєтсья, що вся наша ДНК/РНК - це просто музика, партитура. Тому в світі "успішно" практикується генна інженерія методом облучення звуком зародків. В наших клітин є своя унікальна мелодія, інформація. А ультразвук її стирає, клітини втрачають свою мелодику, інформацію. "забуваються". В результаті - діти з приглушеним творчим і інтелектуальним статком, у випадку короткочасного впливу. У випадку довготривалого і потужнішого впливу ультразвуку на тканини - стирання пам"яті/мелодики клітин до того рівня, що клітини стають раковими - взагалі встрачають совість, стають дуже егоїстичними - в результаті - рак. Це медичний імперичний факт, "спитайтесь свого педіатра". З іншої сторони - якщо до рівня раку, ультразвук ще не встиг угробити клітини, просто розбив затвердіння в тканині, то клітинки, залози, трішки "призабудуть" свою функцію, мелодика вийде вже трішки з шумами - якість молока на органічному рівні знизиться, адже залози синтезують білок і т.д...

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Богдан ДуБ's picture
0
No votes yet

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"