Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Німці передали на Полтавщину фотографії часів окупації України, зроблені німецьким солдатом

Категорія:

Миргородський краєзнавчий музей отримав надзвичайно цінні експонати – фотографії часів німецько-фашистської окупації України, зокрема Полтавщини. Їх музеєві передала гостя із Німеччини Люці Зегрт.

 

У далекому 1941–1943 роках у складі медсанчастини в Україні служив Ервін Зегрт. Солдат був пацифістом, за своїми переконаннями не міг стріляти в людей. Тому його направили на фронт як санітара. Служив на посаді рентгенолога. Певний час медсанчастина розміщувалася в одному із приміщень на території курорту "Миргород". Тут німецькі солдати проходили лікування та реабілітацію після поранень.

– Ервін дуже любив фотографувати українські краєвиди, сільські вулиці, церкви, побут як українців, так і німецьких солдат, котрі квартирували у місцевих мешканців. Він навіть написав був вірш про Шевченка як великого поета українського народу, розповіла Люці Зегрт.

По закінченні війни він потрапив у полон до англійців. Його направили на примусові відновлювальні роботи. Пізніше працював журналістом. У німецьких газетах друкував свої враження про війну. Часто організовував конференції та круглі столи, на яких розповідав про трагедію, котру для народів несе за собою війна.

– Фото не мають прив'язки по датах. Відомо, що ці фото десь за період із 1941 по 1943 рік. Тому важко сказати в якому році фото зроблені. А так як цьому санітарові доводилося служити в різних місцях, то й фотографував він все , що вважав цікавим для себе у цих населених пунктах. Та з погляду історії ці фотографії надзвичайно цінні. – Пояснила заступник директора Миргородського краєзнавчого музею Людмила Розсоха.

Всього у дар музеєві Люці Зегрт передала кілька десятків фотографій періоду німецької окупації.

 


 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...