Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Нам необхідно відмовитися від ганебних Мінських угод – Семенченко

Світ:

Спецтема:

Комітет з питань нацбезпеки і оборони готує постанову про визнання ситуації на сході України війною. Про це заявив депутат від «Народного фронту», командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза. За словами ж іншого депутата і комбата Семена Семенченка, Україні слід відмовитися від формату Мінських переговорів і починати відвойовувати свою територію. Політологи кажуть: оголосити воєнний стан треба, але лише на Сході.

Те, що відбувається на Сході України – справжня війна з Росією. І всі українці мають нарешті почати називати речі своїми іменами, запевняє депутат від «Народного фронту», командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза. Тому парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони готує до голосування Верховної Ради постанову про визнання війни, каже він.

«Війна досі не названа війною. Ми не можемо використовувати армію, перекрити кордон. Якщо ж у нас війна, ми повинні зробити суцільний фронт, перекрити все. Чому ми до цього часу маємо торговельні відносини з Росією? Нас не розуміє світ. Про яку ми допомогу тоді просимо, якщо самі не називаємо війну війною», – запитує Береза.

Києву слід відмовитися від формату Мінських переговорів, і Верховна Рада готова підтримати таку ініціативу, запевняє народний депутат від фракції «Самопоміч», командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко. У нього викликає обурення, що Україна не звільняє свої території саме зараз – в найбільш слабкий для Росії час.

«Нам необхідно піти від ганебних Мінських угод. Цей формат нічого не гарантує. Треба перейти до іншого формату, де будуть західні посередники – насамперед США. Бо ці принизливі перемовини, коли терористи ні в грош не ставлять нашу країну, не виконана ні одна умова перемир’я, падає ціна на нафту, рубль, починається повстання пригнічених народів проти Кремля, а ми в цей час принижено просимо миру, це має піти в минуле», – наголошує Семенченко.

Елементи військового стану треба було оголосити давно, вважає політолог Віктор Небоженко. А після цього створювати ставку головного командування і призначати реальних військових командирів, відповідальних за ситуацію в країні.

«Але це називається жити по новому. А цього ніхто не хоче, всі хочуть по тихому – домовленості між Меркель, Путіним, Заходом, Києвом... А війна розвивається за своїми правилами, і її не зупинити ні Мінськими таємними домовленостями, які більше нагадують Брестський мир, ні іншими способами. Україні доведеться визнати те, що на нас напали, назвати противника, тобто Москву, агресором. І в тих районах, де відбуваються військові зіткнення з російськими військами, оголосити військовий стан.

Україні є чим погрожувати Росії, стверджує позафракційний депутат, боєць батальйону «Дніпро-1» Володимир Парасюк. Як мінімум, Київ вже давно мав запровадити серйозні економічні санкції. Що ж до можливої мобілізації, депутат каже: вона почнеться з чиновників.

«Ми вже зібрали групу народних депутатів, які будуть вручати повістки і запрошувати до служіння своїй країні, наприклад суддям. Я вам хочу сказати, що дуже скоро ви побачите, як перший суддя отримає запрошення йти захищати нашу землю!».

На запитання, чи не бояться вони зради високопосадовців, комбати відповіли: «В армії є дуже багато питань, які можна довірити суддям. Наприклад, копати окопи». І пообіцяли створити новий батальйон під назвою «Мажор» – для депутатів, які не виконуватимуть своїх службових обов’язків у парламенті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...