Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 582
  • Hits: 674

Хто все ж таки створив автомат АК-47? Історія Гуго Шмайсера

Світ:

Отже, народ, хто вважає, що неграмотний колгоспник, який у 18 років вперше побачив паровоз, міг створити АК-47 після прочитання книги про історію стрілецької зброї, як написано в автобіографії Калашникова?

 

Ось трохи фактів:
У жовтні 1946 Хуго Шмайссеру, як фахівцю по зброї, «пропонують» поїхати на кілька років на Урал в Радянський Союз. Це розпорядження стосується багатьох відомих конструкторів зброї з міста Зуль. Дозволяється взяти з собою сім'ї. Німецькі фахівці прибули 24.10.1946 р на особливому поїзді в Іжевськ. З публікацій в газетах відомо, що Хуго жив в Іжевську в будинку 133 на вул. Червоній.

Після прибуття Хуго Шмайссера в КБ Іжевського заводу Іжмаш, там була завершена розробка AK-47. Вже у 1946 році в Іжевську були представлені перші три зразки автомата. Так може АК-47 створив Хуго Шмайссер? Який до цього вже двічі здійснював революцію в автоматичному зброї: створив MP-18 в першу світову і Stg-44 в другу світову.

Люди настільки зомбовані радянською та російською пропагандою, що навіть і чути не хочуть альтернативної точки зору. Такі ж люди захопили сторінку про Т-34 у Вікіпедії і відразу видаляють звідти будь-які сумніви в тому, що він був кращим танком 20 століття. Виходить абсолютно смішно, що на сторінках про інші танки пишуть, що Т-34 був труною на гусеницях, а на сторінці Т-34, що це був найкращий танк!

Розповімо трохи про АК-47, який є священною коровою радянської та російської пропаганди поряд з Т-34, крейсером Варяг, 28 панфіловцями, лампочкою розжарювання, радіо, таблицею хімічних елементів, Ломоносовим. 

Калашников - сімнадцята дитина в багатодітній селянській родині з глухого алтайської села, вперше паровоз побачив у 18 років. Потім він у госпіталі прочитав книгу про історію стрілецької зброї і створив найкращий у світі автомат - це Калашников сам пише у своїй автобіографії.

За дивовижним збігом у цей час в Іжевську працювало кілька сот кращих німецьких зброярів на чолі зі славнозвісним Хуго Шмайссером. А після їхнього від'їзду до Німеччини Калашников за 66 років з 1947 по 2013 більше не створив абсолютно нічого: ні пістолета, ні ножа, ні гвинтівки, ні гармати.

Якщо взяти будь-якого відомого зброяра, то спочатку він довго накопичує досвід і тільки до середини або у кінці життя створює що-небудь геніальне - як, наприклад, Шмайссер. У Калашнікова навпаки - на початку кар'єри дуже хороший автомат, а потім, коли він уже накопичив досвід, більше нічого. У 1947 році була його лебедина пісня?

Шмайссер з усім своїм конструкторським бюро були перевезені до Іжевська і працювали там в кращих ГУЛАГівських традиціях. І абсолютно нічого в результаті не зробили! Але був там секретар комсомольської організації Михайло Калашников, колишній неосвічений селянин, який самотужки створив чудо військової техніки АК-47!

Згідно з доступними архівними даними в СРСР працювало не менше 474 німецьких фахівців в області стрілецької зброї! Серед них були доктор Вернер Грунер і Курт Хорн (творці легендарного кулемета MG42, який досі перебуває на озброєнні бундесверу і широко експортується в різні країни, а також виробляється за ліцензією в Греції, Пакистані, Іспанії та Туреччини), головний конструктор фірми «Gustlof Werke» Карл Август Барніцке, Оскар Шинк, Оскар Генріх Бетцольд та інші.

Хуго Шмайссер та інші німецькі інженери і вчені були на піку своєї професійної діяльності після двох світових воєн. Сам Хуго Шмайссер, безумовно, є класиком і фахівцем світового рівня - як Ньютон у фізиці. Але сільський самородок під керівництвом партії та уряду заткнув за пояс сотні найосвіченіших і досвідчених конструкторів, у яких вже були значні напрацювання, ім'я та вчені ступені. Нагадаємо, що у Калашникова на той момент теж був цілий один "винахід" - він встановив на двигун лічильник оборотів, т.зв. прилад обліку моторесурсу танка (мені смішно - не знаю, як вам).

Створити автомат і патрон до нього (до речі, це був перший в історії СРСР і Росії бесфальцевий патрон, злизаний з німецького зразка), налагодити їх виробництво - це не простіше, ніж створити космічну ракету. Чи міг неграмотний селянин, наприклад, проводити складні математичні розрахунки кінематики і динаміки збройових вузлів як доктор технічних наук Вернер Грюнер? По-моєму, математичні знання Калашникова не виходили за рамки арифметики. Зі Шмайссером я навіть не насмілююся порівнювати цього пройдисвіта комсомольця.

Якби Калашников був настільки геніальним, як його описує радянсько-російська пропаганда, то потрібно було б дати йому книги з історії літакобудування, двигунобудування та іншого будування, і він створив би нам найгеніальніші ракети, танки, літаки та інше. Уявляєте, скільки б він створив за 66 років з 1947 по сьогоднішній день? Навіть якщо дати йому по 6 років між прочитанням чергової книги і створенням шедевра, то у нас було б 11 шедеврів! Наприклад, він міг би створити водневу бомбу, космічну ракету, суперклей, графен, гіперзвукової літак, комп'ютер, інтернет, лазери, літак-стелс, БМВ Х6, місяцехід, IPhone і так далі до 11. На яку б висоту він підняв нашу електроніку, авто і літакобудування, ядерну енергетику і інше і інше! Ось дали б йому в 1947 році почитати про історію телефонного зв'язку, і він би зробив IPhone вже в 1953 році!

Невже ви думаєте, що неграмотний селянин міг в Іжевську керувати досвідченими німецькими зброярами, багато з яких зброярі не в першому поколінні? У Шмайссера батько також був знаменитий - батько йому з дитинства досвід передавав. А чого вчили Калашникова в дитинстві? Корів доїти?

І що тоді робив Шмайссер в Іжевську? 

Просто не могли взяти на озброєння Радянської Армії автомат Шмайссера, тому присвоїли авторство АК-47 комсомольцю Калашникову, секретарю комсомолу, раз всі радянські зброярі відмовилися від такої ганьби плагіату.

Всі чомусь порівнюють АК-47 і Stg-44 Шмайссера. І роблять правильний висновок, що автомати неповністю схожі, тому замикання ствола в STG здійснюється за допомогою перекосу затвора і ще деякі дрібниці. І звідси роблять неправильний висновок, що АК-47 - це оригінальна конструкція. Але чому всі забувають про MKb-42 (W), створений в 1942 іншим найвідомішим зброярем Вальтером, у якого спосіб замикання стовбура аналогічний АК-47.

Я думаю, що найближче наближення до істини таке:

Stg-43 потрапив до нас у руки в 1943 році під час Сталінградської битви. Негайно (протягом 6 місяців) був розроблений аналогічний, т.зв. "проміжний" патрон. Далі у пожежному порядку намагалися створити щось схоже, але нічого не виходило, поки в Іжевськ не приїхав працювати Шмайссер зі своїм конструкторським бюро.

Нічого не виходило - це означає, що вдавалося створювати тільки експерементальні зразки, злизані з MKb-42 (W) і Stg-44, але впроваджувати в масове виробництво навіть не намагалися.

А зробити експерементальний зразок на основі німецьких автоматів - це тільки 1% справи. Решта 99% - це налагодження масового виробництва. Після чого експериментальний зразок походить на кінцевий продукт як бридке каченя на лебедя, тому в ході випробувань і налагодження виробництва доводиться міняти цілі вузли. Зокрема, довелося поміняти спосіб замикання ствола, тому при радянській культурі виробництва та обслуговування техніки не вдавалося домогтися прийнятної надійності радянської копії Stg-44.

Поставити Калашникова керувати німецьким конструкторським бюро (хай навіть він буде тричі комсомолець і чотири рази секретар комсомольської організації), доручити Калашникову створювати і впроваджувати зброю у виробництво - це те ж саме, що поставити мене генеральним конструктором керувати розробкою і виробництвом Боїнга 787 або Airbus А380. Навіть якщо я буду тричі член Єдиної Росії і десять разів генеральний секретар ЦК КПРС - з цього нічого путнього не вийде.

Ось дві цитати, стиль прямо один в один, тому всі тоталітарні режими однакові:

Расово правильний арієць Гудеріан:

"...Радянський танк Т-34 є типовим прикладом відсталої більшовицької технології. Цей танк не може зрівнятися з кращими зразками наших танків, виготовлених вірними синами Рейху, і неодноразово доводили свою перевагу..."

Класово правильний селянин Калашников:

"У країні, якою управляли комуністи, я - сімнадцята дитина в селянській родині - зміг стати конструктором стрілецької зброї, піднятися до вершин професійної майстерності. Під керівництвом Комуністичної партії моє покоління перемогло в страшній війні, побудувало потужну державу, проклало людству дорогу в космос, створило кращі в світі зразки техніки".

Я не вірю Калашникову і вважаю, що неграмотний селянин не міг створити АК-47 навіть «під керівництвом Комуністичної партії». Досвід СРСР показав, що кухарки і селяни не можуть управляти державою, навіть якщо вони комуністи-більшовики.

Російська Армія відмовилася від автоматів Калашникова навіть останніх "розробок" зважаючи на їх відсталість і застарілу конструкцію (давно пора було). Через це і помер, напевно, Калашников - перехвилювався. 66 років армія купувала "його" автомат, а тут раптом таке!

P.S.

Я виклав деякі факти і думки, але кожен вільний сам скласти свою думку. Якщо вірите в авторство Калашникова, то продовжуйте вірити і далі. 

Я зіткнувся з тим, що дуже багато фактів про історію СРСР, Росії та доросійських держав аж до Київської Русі виявилися брехнею. Сюди я відношу міфи та героїчні балади про Т-34, крейсер Варяг, 28 панфіловців, лампочку розжарювання, радіо, таблицю хімічних елементів, Ломоносова, стахановців, Жукова та інших. Практично вся радянська історіографія заснована на брехні.

З Німеччини були вивезені чи не всі інженери і вчені з радянської зони окупації. Вони зробили для СРСР величезний внесок у розвиток і становлення атомної енергетики і зброї, реактивних літаків, ракет. Це були німецькі вчені та інженери зі світовим ім'ям аж до лауреата Нобелівської і Сталінської премій Густава Герца. Німці були скрізь і навіть налагоджували виробництво мотоциклів в Іжевську.

Згадаймо також про раптову смерть Шмайссера по приїзду в НДР у 1953 році. В архівах Штазі поки нічого не знайшли. Архіви КДБ досі засекречені. Але дехто пов'язує його смерть з тим, що по приїзду він ляпнув десь, що він в СРСР "дав росіянам декілька порад" з приводу АК-47.

Враховуючи все це і крайнє небажання радянської пропаганди розповідати про досягнення трофейних німців, я дуже критично ставлюся до досягнень Калашникова.

Переклад з російської мій, О.К.


Важливий відеокоментар Леоніда Цехановського: https://youtu.be/1IpiKMtbjM8

 

Наші інтереси: 

Знати історію зброї.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

ДЗен ДЗелень's picture
0
No votes yet

Це вже було...

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Comments

ДЗен ДЗелень's picture
0
No votes yet

Це вже було...

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Олена Каганець's picture
0
No votes yet

Що було?

Андерс Фальке's picture
0
No votes yet

До кінця статтю не прочитав - переклад з російської НІЯКИЙ.

Автор навчився хоча б тексти писати українською, а потім вже звинувачувати всіх у пропаганді.

Зверніть увагу хоча б на це:

Туреччини - Туреччині

Чи міг неграмотний селянин, наприклад, проводити складні математичні розрахунки кінематики і динаміки збройових вузлів як доктор технічних наук Вернер Грюнер? Краще написати так:

Чи міг неграмотний селянин, наприклад, проводити такі самі складні математичні розрахунки кінематики і динаміки збройових вузлів як доктор технічних наук Вернер Грюнер?

гіперзвукової літак - гіперзвуковий літак

Наступне речення ніби іноземець писав:

Просто не могли взяти на озброєння Радянської Армії автомат Шмайссера, тому присвоїли авторство АК-47 комсомольцю Калашникову,
секретарю комсомолу, раз всі радянські зброярі відмовилися від такої ганьби плагіату.

Далі читати не зміг і просто знайшов оригінал:
http://divannaya-sotnya.com.ua/v_mire_nayki/kto-zhe-vse-taki-sozdal-avtomat-ak-47-lyudi-nastolko-prozombirovany-sovetskoy-i-rossiyskoy-propagandoy-chto-dazhe-i-slyshat-ne-hotyat-pro-alternativnuyu-tochku-zreniya.html

Миролюбність і озброєність!

Юр Цікавий's picture
0
No votes yet

Колись давно, ще у часи "застою", дивився НДРівський серіал "про війну", бачив у декількох епізодах схожий автомат. Потім, пізніше, прочитав про "Штурмгевер" Шмайсера і згадав цей фільм. Як москалі пропустили такі кадри, не розумію, адже це був справжній прокол!

Миро Продум's picture
0
No votes yet

Додаткова інформація про Гуго Шмайсера:
ПИСЬМО ХУГО ШМАЙСЕРА ПРОИЗВОДИТЕЛЯМ АВТОМАТА КАЛАШНИКОВА О МОШЕННИЧЕСТВЕ (ПУБЛИКУЕТСЯ ВПЕРВЫЕ)
http://prong777.livejournal.com/650692.html

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!