Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 2
  • Hits: 2

Армія оборони Ізраїлю як модель для створення нових Збройних сил України

Світ:

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) пройшла тривалий шлях від погано озброєних нерегулярних формувань до однієї з найсильніших армій світу. Протистояти такому сильному агресорові, як Росія, може тільки озброєний народ.

Зрозуміло, ядерна міць США і Росії незрівнянно вищі, ніж у Ізраїлю, але ядерна міць, як відомо, в «нормальній» війні неприйнятна. Ті ж США і Росія, а також Китай, Індія і низка інших країн перевершують Ізраїль за кількістю звичайних озброєнь. Але за сукупністю якостей, серед яких найбільш важливі такі, як рівень бойової та морально-психологічної підготовки особового складу, компетентність та ініціативність командування, рівних ЦАХАЛ в світі нема

Відразу ж після створення ЦАХАЛ в 1948 році була розроблена військова доктрина держави Ізраїль, яка актуальна і в наш час. Ось її основні положення: 

Ізраїль поступається сусідам по населенню і в осяжному майбутньому завжди буде змушений вести війну проти чисельно переважаючого супротивника. Суперечка з сусідами не полягає у незгоді з приводу кордонів, а полягає у неприйнятті самого факту існування Ізраїлю. Противники Ізраїлю будуть вести війну проти нього на знищення. 

Враховуючи географічні реальності, а також перевагу противника в живій силі і техніці, Ізраїль у разі війни не може розраховувати на перемогу знищенням ворога. Реальною метою має бути нанесення такої шкоди його збройним силам, яке б вивело  їх з ладу на максимально довгий час. 

Мала територія, дуже порізані кордони та близькість населених центрів до лінії фронтів позбавляє Ізраїль всякої стратегічної глибини. У самій вузькій зоні відстань від кордону до моря складає всього 14 км. Ніяких природних бар'єрів для оборони не існує. 

Ізраїль не може вести довгу війну. Війна робить необхідною мобілізацію такого величезного відсотка населення, що економіка через кілька тижнів просто перестане функціонувати. 

В якійсь мірі Україна зараз нагадує Ізраїль. У нас немає жодного реального союзника серед наших найближчих сусідів. Росія веде з нами війну. Білорусь є союзником Росії. Молдова зайнята своїми проблемами і не знає, як їй вирішити Придністровську проблему. Румунія відкрито висуває територіальні претензії. Угорщина підтримує Путіна, хоча змушена рахуватися з Євросоюзом. Словаччина налаштована проросійськи.

Польща підтримує Україну, але зараз більше стурбована проблемами власної безпеки. А позаду всього цього маячить тінь Німеччини, яка намагається домовиться з Путіним за рахунок України. Єдиною країною, як і у випадку з Ізраїлем, яка може бути нашим союзником і реально готова надавати допомогу, є США. 

В умовах, коли конфлікт на Донбасі перетікає у фазу довгограючої війни, Україна повинна взяти за зразок ізраїльський принцип комплектування, навчання та використання в ході бойових дій своїх ЗС. Протистояти такому сильному агресорові, як Росія, може тільки озброєний народ. Кілька мільйонів підготовлених військових спеців, завжди готових прийняти бій - це точно зупинить Росію. Час від початку мобілізації до прибуття до своєї військової частини має бути скорочений до годин, а не розтягнутий на тижні. Тут є чому повчиться у ізраїльтян. 

До всього цього вкрай важливо укласти договір з США, який би гарантував не просто безпеку, а й масштабні постачання зброї і військової техніки. В 60-80 роки поставки зброї з США дозволили Ізраїлю вистояти в численних війнах з арабськими державами і створити одну з найсильніших армій світу. Зараз на озброєнні ізраїльської армії є: 3,5 тис. танків, 10,4 тис. БМП і БТР, 5,8 тис. артсистем, 400 бойових літаків, 100 ударних вертольотів. Якби Україна мала хоча б половину цієї могутності, плюс незламна воля народу і уряду, у Путіна навіть думки не виникло атакувати нас. 

Для того, щоб тебе поважали і рахувалися в світі потрібна сила, в першу чергу військова. Так завжди було і так завжди буде.

ВІДЕО про ЦАХАЛ - армію оборони Ізраїлю:

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Ізраїль
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Микола Пономаренко's picture
0
No votes yet

Ось гарне відео по темі статті.

https://www.youtube.com/watch?v=eJcloP-x_E0

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Comments

Микола Пономаренко's picture
0
No votes yet

Ось гарне відео по темі статті.

https://www.youtube.com/watch?v=eJcloP-x_E0

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякуємо за посилання на відео. Додав до статті.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)