Оксана Лутчин's picture
Оксана Лутчин
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Археологи відшукали на теренах України найбільшу споруду часів залізної доби

Унікальну споруду ранньозалізного віку (кінець ІХ –VII ст. до н. е.) знайшли археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України поблизу села Грушів Яворівського району.

Її довжина – понад 40 метрів і наразі вона найбільша зі схожих, які виявляли на території України та, можливо, і центрально-східної Європи.

Знахідка є дуже цікавою, адже такі споруди, їх ще називають «стовповими спорудами», або «довгими будинками», трапляються дуже рідко.

В Україні, як повідомляє прес-служба РАСу, раніше знайшли лише три схожі будівлі, але значно менших розмірів. Здебільшого, вони характерні для більш ранніх археологічних періодів – неоліту, енеоліту (V-IV тис. років до н.е). Прийнято вважати, що їх використовували як громадські чи сакральні будівлі. Їхня присутність на поселенні свідчить про високий рівень розвитку носіїв археологічної культури, яка там була. У них могли проводити зібрання, або розташовувати виробництво певних товарів.

Така будівля могла бути центральною спорудою, навколо якої скупчувались усі інші об’єкти. Довкола споруди в Грушеві ми виявили рештки господарських ям та відкритих вогнищ, а також велику кількість керамічного матеріалу (фрагменти горщиків, мисок, кухликів тощо) - розповіла керівник експедиції, молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Наталя Войцещук.

Нагадаємо, пам’ятко-охоронні роботи поблизу села Грушів археологи «Рятівної археологічної служби» проводять під час будівництва дороги до нового митного переходу Грушів-Бужомєж. Поселення, якому понад чотири тисячі років, розташоване на території кар’єру, з якого вибирають пісок для нової траси. Пам’ятка є багатошаровою та займає площу більше 2 га.

Вперше її виявили  під час розвідок у 2008 році, коли досліджували при кордоні інше поселення. Тоді ж археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ фактично за кошти служби провели перші дослідження цієї пам’ятки, під час яких було виявлено 252 об'єкти, серед них наземні житлові і господарські споруди, відкриті вогнища, стовпові та господарські ями тощо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую! Все частіше відкриваються утаємничені місця... Ви помічаєте?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Comments

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую! Все частіше відкриваються утаємничені місця... Ви помічаєте?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

Так! Справді останнім часом відкрилось багато інформації, яка з певних причин була прихована або спотворена, яка може нам служити у повсякденному житті.

Творімо разом мову Сенсар!