Portrait de Ігор Каганець
Ігор Каганець
  • Visits: 104
  • Accès: 121

Чому не потрібно збивати високу температуру

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Висока лихоманка – вище 40 градусів – просто згубна для багатьох мікробів, при ній активізується фагоцитоз і імунітет. Лихоманка підвищує природну стійкість організму, посилюючи бар'єрну і знешкоджуючу функцію печінки, а також фагоцитарну (пожираючу мікробів) функцію лейкоцитів. 

Питання про високу температуру хвилює дуже багатьох людей. Особливо це стосується батьків і інших родичів маленьких дітей. Недаремно нині вже в психології з'явився термін "лихоманкофобія", тобто страх перед підвищеною температурою. Чому ж такий, здавалося б, природний процес саморегуляції організму викликає таку паніку в рядах людей? Давайте розберемося, що ж таке ця висока температура і для чого вона потрібна? Спершу трохи теорії і цитат з медичної літератури. Для переконливості. 

Трохи теорії

Наприклад, в підручнику "Дитячі хвороби" знаменитого педіатра-неонатолога Н.П Шабалова ми можемо знайти таке визначення лихоманки : "Лихоманка - захисно-пристосовна реакція організму, що виражається в перебудові терморегуляції на підтримку більшого, ніж в нормі, рівня тепломісткості і температури тіла. Це типовий процес, сформований в процесі еволюції у теплокровних тварин. Лихоманка створюється самим організмом, його регуляторними системами.

Біологічну доцільність лихоманки, як процесу, пояснюють прискоренням катаболізму (розпаду) "чужого" у вогнищі запалення (доведено для пневмококів, гонококів, спірохет, причому висока лихоманка – вище 40 градусів просто згубна для цих мікробів, активізується фагоцитоз і імунітет. Лихоманка підвищує природну стійкість організму, посилюючи бар'єрну і знешкоджуючу функцію печінки, фагоцитарну (що пожирає мікроби) функцію лейкоцитів.

Температурна активація внутрішньоклітинних ферментів сприяє виробленню антитіл і інтерферону, лізоциму, інтерлейкінів. Лихоманка перешкоджає розмноженню вірусів і бактерій". Далі в книзі пишеться про недоцільність застосування при лихоманці жарознижуючих засобів, оскільки вони "затушовують" клінічну картину захворювання, забезпечуючи при цьому почуття "неправдивої безпеки". 

Крім того, окремо професор Шабалов говорить про ризик, який несе в собі жарознижуюча терапія – побічні дії ліків у вигляді алергічних реакцій, пригноблення кровотворного паростка кісткового мозку, ушкодження слизової оболонки шлунку. Що ж з усього цього виходить...  

Ода високій температурі

Висока температура – це НЕ ХВОРОБА, а як раз спроба організму від хвороби позбавитися. Це захисна, пристосувальна реакція, що посилює імунну відповідь. Підвищення температури у відповідь на інфекційне захворювання – це природна і потужна зброя організму. Щобільше, ця ОБОВ'ЯЗКОВА умова переведення імунітету зі звичайного стану в стан "бойовий". Для вироблення інтерферону, який бореться з вірусами, бактеріями і інфекціями, потрібна саме висока температура. Це фізіологічний процес.

Причому у кожного організму своя оптимальна температура, комусь достатньо для боротьби з інфекцією 38 градусів, а комусь буде мало і 40. Слід пам'ятати, якщо організм САМ підіймає температуру, значить для чогось йому це необхідно. Крім того, можна відмітити ще один важливий момент. Висока температура не лише є оптимальним способом виходу з якогось гострого інфекційного стану.

Якщо ми не втручатимемося в процеси саморегуляції (особливо актуально для маленьких дітей), ми дозволимо організму виробити ідеальну й оптимальну стратегію по подальшій взаємодії з різними інфекціями. Іншими словами, організм людини "вчиться" боротися з хворобами швидко та ефективно. Це перевірено на особистому досвіді. Якщо не збивати температуру у дитини, в наступні рази він переноситиме хвороби все легше і легше, часто вже і без таких високих температур.

Що ж відбувається, коли ми збиваємо температуру?

По-перше, в організмі не виробляється необхідної кількості інтерферону та інших елементів, потрібних для боротьби з інфекцією. Відповідно, він не може належним чином з нею боротися. Звідси ускладнення, недолікованості, затяжні або часті хвороби тощо. Ви просто вимикаєте імунну систему організму, не даєте їй виконувати свої функції. По-друге, ніякі ліки не проходять для організму безслідно. Усе це навантаження на печінку, шлунок і так далі (які б "безпечні" не були препарати). По-третє, ви не даєте розвинутися імунітету.

Не потрібно збивати температуру

На думку багатьох сучасних фахівців, НІЯКОЇ температури збивати не треба. Температура будь-якого значення не небезпечна, якщо тільки вона не викликана сонячним перегріванням або хімічним отруєнням. При інших захворюваннях температура не підніметься вище за те значення, яке саме цей організм зможе винести. При таких захворюваннях температура рідко підіймається вище за 41 градус, зазвичай не більше 40. Тому, якщо у дитини температура 40 і 2, означає саме така температура потрібна його організму, щоб впоратися з інфекцією.

Міфи та страхи, пов'язані з температурою

Жалість до дитини. Багато хто говорить, що не можуть дивитися, як дитина мучиться, не хочуть його більше катувати, і так далі. Але вони мало уявляють, чим для їх дитини може обернутися така "жалість". Необхідно пам'ятати, що температуру підіймає САМ організм, а не хтось зовні. Цей організм не створюватиме собі таку лихоманку, яку сам не зможе винести. Його сили спрямовані саме на самозцілення, а зовсім не на самогубство. 

Грубе і, найчастіше, бездумне втручання в ці процеси відгукнеться дуже серйозними наслідками: хронічними захворюваннями, ускладненнями, частою застудою, і іншими хворобами. Шкодують батьки по більшій мірі себе. Це їм дуже важко дивитися на хвору дитину, і вони готові принести в жертву його подальше здоров'я заради тимчасового полегшення.

Фебрильні судоми. Ще один момент, що лякає, пов'язаний з підвищенням температури, – це можливість фебрильних судом. Проте доведено, що вони бувають не від високої температури, а від її різкого підвищення, тобто можуть статися і при досить низьких показах градусника. Крім того, самі судоми для дитини небезпеки не представляють, хоча їх вигляд дуже лякає. Батьки цілком можуть з ними впоратися і допомогти дитині їх пережити. Якщо ж у вашої дитини вже була висока температура, а судом при цьому не було, навряд чи вони з'являться надалі.

Непосильне навантаження на серце. Ще один міф, пов'язаний з підвищеною температурою, – це навантаження на серце, від якого ми дитину позбавляємо, насильно збиваючи температуру. Знову ж таки згадаємо, що організм САМ підвищує температуру, і він не діятиме собі в шкоду. Існувала думка, що застосування жарознижуючих засобів виправдане у дітей з патологією нервової системи (важкі родові травми), при епілепсії, вроджених вадах серця (про здорових дітей навіть мові не йшло), але знову ж таки ця думка не була досить обґрунтована, оскільки у хворому організмі температура знову ж таки піднімається цим же самим хворим організмом, тим самим хворим серцем і він не створюватиме те, чого не зможе винести. Так що, якщо навіть застосування жарознижуючих засобів серед дітей з патологіями викликає такі спори, то для здорових-то дітей температура, що підвищується їх власним організмом, має бути помічником, а не ворогом.

І чому ж лікарі рекомендують біг і фізкультуру для тренування серця, а температуру радять збивати з міркувань "не перевантажувати серце", хоча підвищена температура є відмінним тренуванням саме для зміцнення серцевого м'яза? Набагато більше навантаження на серце роблять перепади температур. Природна висока температура поступово підіймається, досягає свого максимуму, потім плавно опускається. Коли ми втручаємося в цей процес, ми цей плавний ритм (знову ж таки, індивідуальний для кожного організму) порушуємо. Температура підіймається, потім різко падає від жарознижуючого, потім знову намагається повзти вгору і підвищується, ми знову застосовуємо жарознижуюче, і так кілька разів. Температура прагнутиме досягти необхідного максимуму, тому найчастіше не вдається збити її з першого разу. Такі різкі стрибки температури набагато шкідливіші для серця, ніж просто плавна і природна лихоманка, що викликається безпосередньо ним самим.

Думайте

Одним словом, я закликаю вас – думайте, думайте і ще раз думайте перш ніж приймати жарознижуюче, а особливо перш ніж годувати ним вашу дитину. Адже у неї ще є прекрасні шанси зберегти й налагодити природні системи регуляції свого організму. 

Джерело

Наші інтереси: 

Довіряємо власному тілу і його Творцю. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Кращий коментар

Portrait de Михайло Харачко
0
No votes yet

Правильність цієї публікації перевірено власним досвідом: у квітні в мене круто піднялась температура до 39,6 і так трималася 3 дні (я її навмисне не збивав). Потім так само миттєво повернулась до норми. Пов’язую це з Живим Словом: якраз тоді читав по 2-му колу універсальну матрицю на усунення наслідків вакцинацій і організм радісно підтримав цю дію.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Commentaires

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Цікаво було б почитати подібну інформацію про підвищення температури тіла в окремих її ділянках, а не усього тіла в загальному..
А ще також було цікаво знати, чому лихорадить без самого підняття температури тіла власне через що і виникає така собі думка, що температура тіла піднімається хіба що в місцях інфекційного зараження. що і призводить з часом до ще гіршої функціональності того чи іншого органа..
А взагалі шкода, що у нас на НО немає кваліфікованого лікаря(

Portrait de Леонід Українець
0
No votes yet

А ось і лікар: Людимир.

https://t.me/ETEPHET

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Ключові слова: Висока температура - це НЕ ХВОРОБА, а як раз спроба організму від хвороби позбавитися.

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Спроба це не гарантія, у спробі можна позбутися, а можна і залишитися та ще й з летальними наслідками) тобто настанням смерті..

Portrait de Явсе Світ
0
No votes yet

Змія на стакані(офіційна медицина) дає ще менше гарантій видужання..вона дає надію пацієнту після чого може включитися ефект плацебо..Право на життя в сучасній медицині мають лише кілька напрямків,які прикривають все її потворне барижне лице,яке дуже подібне на хуцпу..

Вірю в те, що розумію.

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Та в мене взагалі таке враження. що будь-яка медицина побудована на плацебі..

Portrait de Леонід Українець
0
No votes yet

Крім судом, під час різкого підвищення температури у маленьких буває втрата свідомості і втрата дихання. Тому матерям бажано отримати чіткі інструкції від фізіологів, як діяти у таких випадках.

https://t.me/ETEPHET

Portrait de Михайло Харачко
0
No votes yet

А ця думка дуже вдало висловлена: "Цей організм не створюватиме собі таку лихоманку, яку сам не зможе винести. Його сили спрямовані саме на самозцілення, а зовсім не на самогубство."

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Святослав Сонячний wrote:
А ця думка дуже вдало висловлена: "Цей організм не створюватиме собі таку лихоманку, яку сам не зможе винести. Його сили спрямовані саме на самозцілення, а зовсім не на самогубство."

Організм сомо собою що ні. а ось інфекція запросто...
Почитайте про вірус Ебола, і доведіть свою думку що організм таким чином вдало без самогубства позбувається даного віруса..
До речі у цім році є невеличка ймовірність того, що читачі Ж.С. скинуть вже нарешті отой баласт що заважає їм стрімголов миттєво злетіти на хмаринки і пурхати там до припинення функціонування організма)) тобто тіла))

Portrait de Михайло Харачко
0
No votes yet

Правильність цієї публікації перевірено власним досвідом: у квітні в мене круто піднялась температура до 39,6 і так трималася 3 дні (я її навмисне не збивав). Потім так само миттєво повернулась до норми. Пов’язую це з Живим Словом: якраз тоді читав по 2-му колу універсальну матрицю на усунення наслідків вакцинацій і організм радісно підтримав цю дію.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Святослав Сонячний wrote:
Правильність цієї публікації перевірено власним досвідом: у квітні в мене круто піднялась температура до 39,6 і так трималася 3 дні (я її навмисне не збивав). Потім так само миттєво повернулась до норми. Пов’язую це з Живим Словом: якраз тоді читав по 2-му колу універсальну матрицю на усунення наслідків вакцинацій і організм радісно підтримав цю дію.

Цікаво як ви сприймете той факт, що ви не єдина людина на цім світі яка також переживала дану температуру без вживання таблеток, та ще й при цьому активно працювала..
Не вірите?
А ви запитайтеся у своїх батьків як їхні батьки тобто ваші дідусі і бабусі в селах на то час жили практично без таблеток і при цьому так само успішно переносили температуру, та ще й скоріш за все при роботі чи то на городі, а чи де інде по господарству=)

Portrait de Михайло Харачко
0
No votes yet

Саме так: колись не було аптек, лікарів і люди були набагато здоровішими. Висновок: для оздоровлення суспільства їх треба терміново ліквідувати разом з фарм. пропагандою. Це усуне паразитичний інститут і заохотить людей самостійно стежити за своїм здоров’ям. Вони прийдуть до розуміння, що варто тримати у чистоті свої думки і тіла, адже чисто не там де прибирають, а там, де тримають чистоту.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Portrait de Андерс Фальке
0
No votes yet

Та ні, одного разу я терпів більше доби температуру - потім ще місяць вичухувався...

Миролюбність і озброєність!

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

Дозвольте і мою "баночку на дьоготь" ;)

Нічого не робити, коли тобі сигналить все тіло підвищенням температури, що щось десь в ньому негаразд, також вважаю не ПРАВильним. Ось сьогодні є гаряча точка в Україні - Схід, то що чекати, коли там все само собою владнається? То чого тоді туди війська направляти, хай воюють ті, що там є.
Розумієте про що я?
А з підвищенням температури тіла треба так само реагувати і допомагати позбуватися ... АЛЕ(!) не знижувати температуру бо мені погано, а спробувати вплинути на, допомогти внутрішнім силам.
Є такий простий спосіб. Перепробувано не раз і не два:
Все тіло огортається простирадлом, попередньо вимоченим у гарячій воді. До того ж ноги і руки замотуються кожні окремо. Далі все тіло додатково огортається поліетиленом (це, скоріше, щоб не замочити ліжко :) ). Вкутуєте пацієнта і хай спить кілька годин.
Потім просинається, чи будете, розмотуєте і обливаєте водою кімнатної (а можна і холодною) температури. В результаті всі (або більшість) хвороботворні організми гинуть від значного підвищення температури, але не через діяльність мікроорганізмів, а для їх загибелі!
Додатково очищують кишківник, де хвороботворні мікроорганізми, як правило, локалізуються. Дві-три клізми з водою кімнатної температури, можна додати трохи лимонного соку і ви почуваєтесь на другий день, як ніби й не хворіли!
Таким способом ми уникали застосування антибіотиків, які купами приписувалися "врачами" (як казав М.Задорнов: "врач" від слова "рвач", а "лікар" від слова "лікувати") груднічкам нашим.
Будьмо Здорові!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Все це добре проводити тим у кого я такі зручності тобто умови, а для тих хто живе в напівбомжацьких умова, чи/або конкретно бомжацьких умовах) то таким ці поради сумно але вони будуть не корисними))
Мене до речі зараз вже 6-ий день температурить від горла) і відчуваю що так ще буде аж до початку жовтня) Ось що значить було відмовитися від пасльованих і перестати їсти цибулю з часником..XDD

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

РаДійте, пане Альберте! Вище Ви прочитали як позбутися температури без таблеток. Перевірив дієвість тих порад на собі.
Вйо(!) до застосування/перевірки їх ще й на собі! І так ми встановимо істину - "Чи правдива приказка про те, "що попові можна, те дякові зась"?) ))))).
Ще раз - РаДійте, пане Альберте! Тобто дійте з Богом і для Бога на Здоров'я!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Ну я власне якраз і проживаю у тих напівбомжацьких умовах, так що вже якось в наступному житті спробую якщо буду мати там таку можливість) Та проте я якось кількома роками тому назад пробував дуже подібну річ)) ну і результатів ноль) абсолютно нуль ефекту))

Portrait de Світ Зелений
0
No votes yet

Джерело треба замінити.
Та й "професор Шабалов говорить" нажаль він вже нічого не говорить.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.