Зображення користувача Зірка Вітошинська.
Зірка Вітошинська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Зустріч з двома ненависниками Трампа: про допомогу Україні і привид соціалізму в США

Спецтема:

В останні вихідні літа ми з дружиною Євою поїхали на пляж Рехобот, штат Делавер, де випадково на піску поруч із нами сиділа пара, яка розмовляла польською – розповідає колишній дипломат Ярослав Мартинюк.  Оскільки ми з Євою польською розмовляємо, то завели розмову і знайшли про що поговорити – подорожі Європою, книги та культуру...

Ян і Беата приїхали до США на початку 1980-х, стали їхніми громадянами і знайшли добру роботу в американському уряді як науковці.  До того вони жили в соціалістичній Польщі. Неминуче розмова перейшла до політики та Дональда Трампа. Миттєво вони дали зрозуміти, наскільки ненавидять його як людину. Перемінюючи барвисті польські лайки, вони думали, що він вульгарний хам, поведінка якого дивна, що йому не вистачає дипломатичних навичок, необхідних для президента наддержави.

Потім "вибухнула бомба". Вони не люблять особистість пана Трампа, проте заявили, що проголосують за нього. І пояснили  чому: він обернув колосальний промах адміністрації Обами/Байдена, розмістивши в Польщі протиракетні системи оборони "Патріот", і розмістив 8000 військовослужбовців США та НАТО на його східному фланзі, що межує з Україною, надіславши Владіміру Путіну потужне повідомлення щодо того, де США стоять стосовно Росії.

Нас також збентежили грабунки та вандалізм, підбурювані Antifa та Black Lives Matter. Поки горіли наші міста, Демократична партія не лише відмовилась засудити заворушення, її мовчання фактично заохотило хаос. Очевидно також, що Джо Байден – просто троянський кінь для запуску соціалістичного порядку денного, який просуває екстремістське крило Демократичної партії. Як тільки радикали отримають владу, події рухатимуться швидко, і перед тим, як ви встигнете моргнути, США перетворяться на Соціалістичні штати Америки. Всі ознаки існують: створити хаос і анархію, поліцію позбавити коштів, очорнювати капіталістичний вільний ринок, обмежити свободу слова політичною коректністю, цензурою та придушенням інакодумства. Ми бачили все це в Польщі, у Східній Європі та Совєтському Союзі.

Ян вказав на ще одну тривожну подію: де я працюю, якщо хтось не відповідає догмі КП, він грає з вогнем. Ще більш шокуючим, продовжував він, є явище анонімних доносів, яке я спостерігав, де працюю. Якщо я наважуся висловити політично некоректну думку з великого переліку питань, наприклад таких як аборт, одностатеві шлюби чи гендерна рівність, я ризикую своєю кар'єрою. Саме так було в комуністичній Польщі, Німецькій Демократичній Республіці та скрізь, де марксисти прийшли до влади. Вам довелося мавпувати партійну лінію; в іншому випадку ви були остракізовані та маргіналізовані, і лише ті, хто жив за комунізму, можуть впізнати те, що настане.

* * *

Багато українських американців, безперечно, поділяють світогляд Яна та Беати, тоді як інші наполягають на ігноруванні очевидного. Останні судять президента Трампа, зосереджуючи увагу на його особистості та незвичній поведінці. Така одновимірна оцінка президента затьмарює інші суттєві аспекти, які не можна ігнорувати: 

  • 1) його дії щодо України та Росії, і 
  • 2) той факт, що Трамп є перешкодою для соціалістичного порядку денного, який мають радикальні прогресисти для США.

За словами багатьох експертів, жодна адміністрація після закінчення "холодної війни" не була "жорсткішою до Росії" і кориснішою для України, ніж адміністрація Трампа. З цієї точки зору, "обіцянка" пана Байдена дати Україні летальну зброю спізняється на день і на долар. Той поїзд покинув станцію. Пан Трамп озброїв Україну 360 протитанковими ракетами Javelin, здатними знищити три чверті російських танків на Донбасі, а нещодавно і продажем 16 найсучасніших і найшвидших патрульних катерів Америки з боєприпасами, здатних знищити, або вивести з ладу, більшу частину Чорноморського флоту Росії.

Але це ще не все. Адміністрація Трампа підштовхнула європейські країни додати 130 мільярдів доларів до оборонного бюджету НАТО, фактично ожививши організацію. Він виступив проти проекту пана Путіна № 1 - «Північний потік 2»; відкрив здатність України купувати або отримувати вдосконалене озброєння та техніку від НАТО та інших країн-союзників США; дозволив широкомасштабні військові повітряні, морські та наземні навчання, та навчання в Україні зі силами НАТО для посилення інтеграції; перепризначив бригаду "Страйкер" США на військово-морську базу біля Чорного моря і посилив розширені санкції проти Росії. 

У сукупності всі ці дії прямо чи опосередковано посилювали національну безпеку України – дії, які адміністрація Обами/Байдена ніколи не мала б на увазі через страх спровокувати пана Путіна.

У цьому контексті часто цитоване пояснення, мовляв, Україна отримала смертельну зброю "незважаючи на Трампа" – дискредитоване. Під час адміністрації Обами підтримка Конгресу існувала, оскільки «Закон про підтримку України» був прийнятий наприкінці 2014 року. Смертельна зброя для України на той час мала б суттєве значення, але пан Обама, побоюючись спровокувати пана Путіна, Україну кинув і наклав вето на доставку летальної зброї, тоді коли пан Байден стояв  сором'язливо, а Конгрес навіть не намагався скасувати право вето. Але коли пан Трамп підписав контракт на Джавеліни, аргумент полягав у тому, що він зробив це, оскільки Конгрес скасував би його вето. Така аргументація – явно непослідовна; не можете мати обидва.

У будь-якому випадку адміністрація Трампа доставила достатньо Джавелінів, аби пан Путін двічі задумався, чи варто далі проникати в Україну.

Це не дії когось, хто це робить для України, або є винний Росії. Попри те, що кошти на національну безпеку України виділив Конгрес, малоймовірно, що всі ці рішення були, або могли були бути прийняті без відома та схвалення пана Трампа. Тоді як пан Трамп міг категорично ствердити, що за його президентства пан Путін "ніколи не в'їжджає в Україну ... ви можете це позначити", адміністрація Обами/Байдена не може уникнути часткової відповідальности за втрату Криму, подальше вторгнення пана Путіна в Донбас з усіма руйнуваннями та загиблими.

* * *

Нарешті, багато українських ненависників Трампа, здається, забули, чому наші батьки, дідусі та бабусі приїхали до Америки. Невже вони тікали від кайданів соціалізму та комунізму, щоби тільки пережити повтор у Сполучених Штатах? Сьогодні привид соціалізму в Америці є реальним. 

Тому листопадові вибори не будуть стосуватися пана Байдена чи пана Трампа; вони стосуватимуться майбутнього напрямку Америки та нашого способу життя. Ми вибиратимемо між демократією вільного ринку, яка добре служила нашій нації протягом чверті тисячоліття, і чимось, що нагадує примусову соціалістичну утопію, з якої втекли наші сім’ї.

З Дональдом Трампом ми знаємо, що отримуємо. Джо Байден, з другого боку, був би просто фасадом адміністрації, повністю підтриманої обома палатами Конгресу, з порядком денним, який серйозно зашкодив би нації. Їдкий лівий екстремізм 2020 року був би висхідним.

Пан Трамп, за всіх своїх недоліків, може бути тим, що стоїть між недосконалою демократією та тиранією пробуджених лівих. Ще раз зазначимо розбіжність між словами та діями двох кандидатів. Незважаючи на те, що слова пана Трампа були м'якими щодо Росії та критичними щодо України, він усе таки відштовхнувся від Росії і підтримав Україну своїми діями. Пан Байден, з другого боку, постійно запевняв, що США були «спиною України», але, схоже, не помічали українського "фронту" (лінії). Попри підтримку секретарів оборони та держави, які закликали до озброєння України, і жорсткішої лінії супроти Росії, він зазнав невдачі в Україні. Це була адміністрація демократів, яка – ще раз (як це часто було в минулому) – заспокоювала Росію і жертвувала Україною.

Автор: Ярослав Мартинюк – колишній дипломат і головний адміністратор Міжнародної енергетичної агенції / Організації економічної співпраці та розвитку в Парижі, а також відставний науковий співробітник «Радіо Свобода» в Мюнхені та Вашингтоні.

Англійська версія : An encounter withe two Trump haters

Додатково:


 

Наші інтереси: 

Пізнати підводні камені, які супроводжують американські президентські вибори, щоб «Америка знову стала великою».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Також ми знаємо, що отримаємо в разі перемоги Байдена. Отримаємо підтримку ним Путіна та втрату незалежності України. Але, ми дуже боїмось це визнати.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Також ми знаємо, що отримаємо в разі перемоги Байдена. Отримаємо підтримку ним Путіна та втрату незалежності України. Але, ми дуже боїмось це визнати.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

G2 vs A1R21

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Це ж мабуть треба бути дуже наївним, щоб підтримувати Байдена, за яким стоїть ліве людиноненависництво, і не бачити позитивних сторін Трампа та його політики.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Вони не наївні, а зомбовані.

Все, що робиться з власної волі, – добро!