Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Опубліковано текст рішення Синоду щодо надання Україні Томосу про автокефалію

Загалом Синод ухвалив кілька рішень, які наблизили Українську православну церкву до отримання Томосу.

Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення про продовження процедури надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію. Окрім того, синод прийняв ще низку рішень, які наблизили УПЦ до отримання автокефалії. Повний текст рішень Священного Синоду Константинопольської Матері-Церкви опублікував на своїй сторінці у Facebook спікер УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

"Київський Патріархат з подякою Всемогутньому Богові та з вдячністю Вселенському Патріарху Варфоломію і Константинопольській Матері-Церкві сприйняв рішення Священного Синоду, про які було оголошено 11 жовтня 2018 р. у Вселенській Патріархії. Ці рішення усувають ряд канонічних аномалій та відкривають шлях до утворення в Україні єдиної помісної автокефальної Української Православної Церкви і до одержання нею Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію", - йдеться у заяві прес-центру Київської патріархії щодо рішення Синоду.

Зазначимо, що загалом Синод Вселенського патріархату ухвалив п'ять рішень, серед яких також зняття анафеми з патріарха УПЦ КП Філарета та митрополита УАПЦ Макарія; визнання недійсним документу, за допомогою якого у 17 столітті Київську метрополію передали Московському патріархату; відновлення ставропігії Вселенського патріархату в Києві та застереження від насильницького захоплення церков та монастирів в Україні.


Текст рішення Синоду 

Вселенський Патріархат
Оголошення

Під головуванням Його Всесвятості, Вселенського Патріарха, Святий і Священний Синод зібрався на чергове засідання з 9 по 11 жовтня 2018 року для вивчення та обговорення питань порядку денного.
Священний Синод детально та тривалий час обговорював церковну справу України в присутності Його Преосвященства Архиєпископа Даниїла Памфільського та Його Преосвященства Єпископа Іларіона Едмонтонського, Патріарших Екзархів в Україні, та ухвалив після розширеного обговорення:

1) Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України.

2) Відновити станом на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його багатьох Ставропігій в Україні, які завжди там існували.

3) Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою.

4) Скасувати зобов'язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, який надавав у порядку ікономії право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії, який мав згадувати Вселенського Патріарха як свого Першоієрарха за будь-яким богослужінням, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

5) Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христа.

Вселенський Патріархат, 11 жовтня 2018 року
Головний Секретаріат
Святого і Священного Синоду


Патріарх Київський і Всієї України-Русі Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

У Соборі візьмуть участь представники Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також частина єпископів Української православної церкви Московського патріархату.

Саме патріархові об'єднаної церкви Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос, повідомив президент Петро Порошенко.

Наші інтереси: 

Важливі рішення для України, особливо в стані війни з Московією.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як віруючий УПЦ Київського Патріархату і волонтер Синодального Управління Військового Духовенства УПЦ КП, я з подякою Всемогутньому Богові та з вдячністю Вселенському Патріарху Варфоломію і Константинопольській Матері-Церкві сприймаю рішення Священного Синоду.

Слава Україні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як віруючий УПЦ Київського Патріархату і волонтер Синодального Управління Військового Духовенства УПЦ КП, я з подякою Всемогутньому Богові та з вдячністю Вселенському Патріарху Варфоломію і Константинопольській Матері-Церкві сприймаю рішення Священного Синоду.

Слава Україні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!