Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЄС ухвалив фінальне рішення про виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни

Категорія:

Спецтема:

Але ці гроші – довгострокові позики, хоч і на дуже пільгових умовах. Ці кошти від ЄС направлені на підтримку України в гуманітарній сфері, на розвиток, митницю та оборону.

ЄС остаточно затвердив виділення Україні чергового траншу макрофіну у розмірі €5 млрд, повідомила Рада ЄС.

"Ми дотримуємося обіцянки й допоможемо подбати про те, щоб держустанови та ключова інфраструктура в Україні могли працювати попри російську агресію. На наступних зустрічах міністрів фінансів я закликатиму до швидкої згоди з приводу решти 3 млрд євро, щодо яких нам потрібно домовитися про те, які суми будуть у формі грантів або позик", – зазначив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра.

Гроші надаються у формі довгострокових позик на дуже пільгових умовах. Крім того, рішення передбачає кошти для бюджету ЄС для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, як і вже виплаченим траншем 1 млрд євро.

Нагадаємо, йдеться про другу частину з пакета макрофінансової допомоги ЄС для України обсягом 9 млрд євро, який Єврокомісія анонсувала ще у квітні, а Європейська Рада погодила на червневому саміті. Перший мільярд з цієї суми Україна отримала двома траншами 1-2 серпня. 

9 вересня міністри фінансів країн-членів підтримали виділення Україні цих коштів під час неформальної зустрічі у Празі, 15 вересня рішення підтримав Європарламент. Сьогодні Рада ЄС ухвалила офіційне рішення.

 

Наші інтереси: 

Стежимо, ЩО конкретно дають Україні західні партнери та на ЩО (щоб потім не виявилося, що зараз держава розтринькає гроші, а потім наші діти будуть віддавати збільшеними податками або українською землею).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи