Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як заохотити дитину поміняти смартфон на книжку

Напевно, ми вас не здивуємо, якщо скажемо: діти, які читають для задоволення, у дорослому житті досягають більших успіхів у роботі. Це ж очевидно, правда? А якби хтось і сумнівався, є докази.

У 2011 р. дослідник Марк Тейлор з Наффілд із коледжу Оксфордського університету опитав 17 тис. людей віком 40-49 років і виявив: ті, хто в дитинстві любив читати, у дорослому житті мали вищі шанси отримати висококваліфіковану чи керівну посаду.

Усім нам це прекрасно відомо. Тому й сумно, коли замість хорошої дитячої книжки дитина приклеюється до гри Angry Birds. Поки значна частина канікул ще попереду, Стівен Джеймс-Йоман розповідає, як перехитрити (ой, тобто надихнути) вашу дитину і прищепити їй любов до літератури.

Сховайте зарядний пристрій

Напевно, найважча дилема батьків ХХІ ст. – як відволікати дітей від електронних пристроїв. Якщо старе добре гортання сторінок не витримує конкуренції з Pokemon Go, сховайте зарядний пристрій. Звісно, не варто цього робити, якщо дитина читає на смартфоні книжки. У такому разі, змініть пароль бездротової мережі, щоби чадо могло сконцентруватись на читанні, не відволікаючись на Snapchat.

pokemonКопирайт изображенияGETTY

І нехай вас не бентежить мій жартівливий тон. Нещодавнєдослідження зв’язку між технологіями та читанням, проведене Національним товариством грамотності, показало, що електронні пристрої також можуть відігравати значну роль у розвитку комунікативних здібностей, мовлення та грамотності у ранньому дитинстві. Зокрема, цьому сприяють інтерактивні книжки, програми для інтуїтивного доповнення історій та інші подібні додатки. Тому буде вже непогано, якщо ви зможете переключити дитячу увагу з Doodle Jump на програми, корисні для розвитку мовлення та комунікації. Ось список таких програм(англійською мовою).

Дайте їм вибір

Не диктуйте дітям, що їм читати, – дозвольте обирати книжки самостійно. Дітям часто подобається читати книжки, призначені для дещо старшого віку – і зазвичай вони прекрасно дають собі з ними раду. У схвальному відгуку про творчість Роальда Дала популярна авторка Дебора Моґґач сказала: "Діти люблять виклики і багато на що здатні, якщо їх підштовхнути". Є винятки, звісно – але дайте дітям вибір у розумних межах, і читання не здаватиметься їм такою важкою працею.

 

книжки

Натхнення можна знайти у програмі читання на літо, розробленої"Агентством читання". Тут фантастичний вибір книжок як для наймолодших, так і для старших читачів.

Щороку, тисячі британських сімей беруть участь у найширшій у країні програмі читання для дітей, що проводиться доброчинною організацією "Агентство читання" за підтримки дитячих бібліотек.

Мета цієї програми – щоби кожна дитина-учасник протягом літніх канікул прочитала будь-які шість книжок з наданого переліку. Кожного року для програми обирається нова тема; у 2016 р. це "Велика дружня книга", адже цього року весь світ відзначає 100-річний ювілей славетного оповідача Роальда Дала.

Обрати книжку до душі дітям допомагає "Сортувальник книжок". Дізнатися більше про цю програму ви можете за посиланням.

Що їх цікавить?

Якщо ж книги для дитини все-таки обираєте ви самі, подумайте, чим вона цікавиться. Наприклад, тим, хто любить тварин і мріє стати ветеринаром, припадуть до душі твори Майкла Морпурго. Вдало оберіть тему, і перемога вже наполовину за вами.

А ще - журнали. Це краще, ніж нічого. Не мрійте, що ваші діти обов’язково захопляться "Вітром у вербах" чи "Алісою в Країні Чудес". Не наполягайте, щоб вони читали ваші улюблені дитячі книги. Якщо їм більше подобаються комікси чи дитячі журнали – це теж прищеплює звичку читати.

Подавайте приклад

Відкладіть смартфон. Так, шановний, я до вас звертаюся. Припиніть перевіряти робочу пошту, новини та Facebook. Коли ви востаннє сідали у крісло з цікавою книжкою? Я знаю, що треба скласти випраний одяг, розвантажити посудомийну машину, помити авто. Але діти повторюють за вами. Це їхній спосіб навчання, і цього не уникнути. Якщо вони бачитимуть, що ви отримуєте задоволення від читання, то й самі його полюблять.

жінка з книжкоюКопирайт изображенияFRANKFURT BOOK FAIR

Як пише Джордан Шапіро, технології не заважають людям читати – адже дорослі постійно читають на своїх смартфонах текстові повідомлення і пошту. Але нам необхідно знову полюбити книжки більше, ніж Twitter.

Візьміть книжку на пляж

Разом із надувним м’ячем, відерцем, лопаткою і сонцезахисним кремом, вкиньте у пляжну сумку кілька книжок для сім’ї. Навіть дітям набридає плюскатись у воді та будувати замки з піску. Книжка – прекрасний пляжний аксесуар, що не боїться піску і дозволяє розслабитись (а батькам – прикинутись, що в їхній фляжці чай).

Поїдьте у відпустку в Сноудонію

Зізнаюсь, це дещо екстремальна порада, але кряж Кріб-Ґох поблизу Сноудонії славиться найбільшою у Великій Британії кількістю опадів – 4635 мм на рік. А містечко Мартінстаун у графстві Дорсет досі має репутацію "наймокрішого міста Англії", відколи 18 липня 1955 р. тут випало 279 мм дощу всього за 24 години. Якщо на вулиці дощ, рятують лише книжки!

дитина з книгоюКопирайт изображенияFRANKFURT BOOK FAIR

Старе добре хабарництво

"Почитаєш – куплю морозиво". Мотивація пряниками століттями застосовувалась до віслючків, і дуже успішно. Але не обертайте читання на важкий обов’язок. Як варіант, пропонуйте доступ до смартфону за півгодини читання. А ще, покладіть книжки у ті місця квартири чи будинку, де люблять сидіти ваші діти. Зробіть так, щоб книжки самі просилися в руки, і ваші старання будуть виправдані.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи