Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як How to Startup навчить українців створювати стартапи

Світ:

Днями запускається освітній online-проект про те, як створити стартап. Його творцями є агрохолдинг МХП і платформа інновацій Agrohub. Організатори підкреслюють, що курс розрахований на стартапи з усіх галузей. 

«За 8 місяців роботи зі стартапами в рамках програми MHP accelerator, організованої Radar Tech, Agrohub і МХП, ми розглянули 186 заявок від команд, побачили "внутрішню кухню" українських стартапів, їх сильні сторони, ефективні дії та типові помилки, яких припускаються на різних етапах розвитку.

Такий досвід може принести користь всьому суспільству, — говорить Ксенія Прожогіна, директор департаменту управління персоналом та комунікацій МХП. — Це наштовхнуло нас на ідею створення курсу, і ментори МХП готові ділитися досвідом, експертизою, цінними рекомендаціями, які вони давали під час проведення проекту MHP acclerator».

У ньому будуть і практичні, і теоретичні знання. Для теорії запросили викладача Києво-Могилянської бізнес-школи Сергія Ноздрачова.

«Стартапам точно потрібні знання, — вважає Сергій. — Адже це інший світ, він відрізняється від бізнесу».

Не всі можуть стати засновниками стартапу, але всім, хто бажає, потрібно дати знання і умови. Умови — це акселератори, інкубатори, співпраця з великими корпораціями. А знання — в навчальних програмах.

Засновник одного з перших українських інтернет-магазинів розповідає, як, зі своїм інженерним бекграундом, він винаходив подвійний запис у бухгалтерську книгу. «Один хороший урок з бухгалтерії заощадив би мені два місяці життя», — нарікає він.

У засновників технологічних стартапів з України найчастіше — саме технічна освіта. «Інвестиційні фонди добре до цього ставляться, — знає Катерина Дегтяр з Techstars Startup Programs і Startup Grind. — Але спеціалізованої освіти мало».

26 експертів в 10 відеоуроках How to Startup проведуть слухача по етапах створення стартапу: від ідеї до екзиту або перетворення на бізнес. У кожного уроку своя тема: «Ідея», «Команда», «Бізнес-модель», «Стратегія і структура», «Фінансування», «Масштабування і міжнародна експансія».

Після проходження курсу сформується розуміння, на що звернути увагу на самому початку шляху, який план з обов'язкових to do для себе скласти, чого робити не варто, з якими проблемами можна зіткнутися.

Олена Калібаба, CEO «Часопис», Член Правління Radar Tech: «З мого досвіду роботи з підприємцями-початківцями навчання дає можливість не тільки скоротити відсоток помилок, що допускаються на старті, але ще й бути пліч-о-пліч з іншими підприємцями, які стикаються зі схожими труднощами».

У програмі можна знайти і натхнення для запуску. «В курсі для стартапів, крім навчальної частини, повинні бути натхненні фаундери (засновники стартапів — ред.), — Катерина Дегтяр. — А надихає особистий приклад». Шість стартапів — Peoplemeter, Cardiomo, Ecoisme, Preply, Grain Track, Monster Template — діляться в ньому своїм особистим досвідом.

Але крім фаундерів у екосистемі стартапів є безліч інших людей. У кожній команді стартапу в середньому 5 осіб, буває набагато більше.

Щороку в світі створюється під два мільйони технологічних стартапів, з яких приблизно 100 тисяч доживають до стадії фінансування від інвесторів.

Обсяг інвестицій на цьому ринку постійно зростає, тільки агростартапи отримали в минулому році $8,8 млрд вкладень. Кількість людей, залучених в стартаперство, з кожним роком зростає, зокрема й в Україні. «Ми хочемо, щоб вони були успішні, — говорить Юлія Порошенко, засновник Agrohub, співзасновник Radar Tech. — І щоб люди, які тільки замислюються про власну справу, відчули себе впевненіше і зважилися на запуск».

Юлія обіцяє, що у слухачів How to Startup точно виросте впевненість у собі. «Це одне з наших завдань. В уроках ми балансуємо опис помилок прикладами успіху».

Створення стартапу — це практична діяльність. «В курсі ми показуємо, що можливі різні підходи, але багато уваги приділено відповіді на запитання "чому?", роз'ясненню правил гри і helicopter view на систему, — розповідає Юлія Порошенко. — Орієнтування на місцевості, по якій в якийсь момент потрібно почати йти».

Сергій Ноздрачов радить спочатку підготуватися, а потім повністю зануритися в інтенсивну роботу. «Багатьом корисно провалитися раз-другий. Прожити цей досвід». Як кажуть, «без факапу нема стартапу». «Але якщо відразу йти по шляху "бери і роби", — зауважує Олена Калібаба, — то це добре тільки для того, щоб набити багато шишок».

Звичайно, не можна навчити — можна тільки навчитися. Людина повинна хотіти отримати знання і розуміти, які відповіді вона шукає.

Володимир Нестеренко, фонд Digital Future: «Щоб прокачати свої проблемні місця, від засновника стартапу потрібно все те ж саме, що й від будь-якої іншої людини, яка хоче чогось навчитися: проявити рішучість, віру в свої сили, терпіння, наполегливість, уважність, цікавість». Багато що залежить від самого фаундера, зокрема в пошуку і застосуванні знань.

Курс How to Startup буде доступний безкоштовно, стежити за новинами можна за посиланням: https://www.facebook.com/events/1638402786268292/

 

Джерело

Наші інтереси: 

Знання дають впевненість у собі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи