Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Як два українці зводять будинки із соломи: екологічно, енергоефективно, дешево

Артем Рижков і Максим Андріянов з Дніпра будуюють будинки з соломи.  Друзі заснували компанію з будівництва енергоефективного житла Life House Building п'ять років тому. 

Усе почалось з бажання Артема з дружиною переїхати з квартири у власний будинок. Подружжя шукало екологічний, енергоефективний і водночас дешевий варіант – вирішили будувати із соломи.

Нове житло зводили без спеціального обладнання: підручними засобами запресовували солому у дерев'яний каркас та робили стіни рівними. 

«Найважче було закласти останні кількадесят сантиметрів згори, адже солом'яні тюки довелося підганяти під форму даху, - розповідає Артем Рижков. – Вбили багато часу на вирівнювання солом’яних стін у двоповерховому будинку – підстригали електричними косами, бензопилами, кусторізами».

Ідея перетворити солом’яне будівництво на бізнес з’явилася у Артема Рижкова після пропозиції власника його колишньої квартири. «Чоловік, який покепкував з нашого наміру будувати з соломи, невдовзі приїхав подивитися на результат і... захотів собі такий самий будинок», - згадує підприємець.

Максим Андріянов, який працював фотографом, одного разу відгукнувся на Артемове прохання відзняти об'єкт, побачив солом'яний будинок на власні очі – і вирішив розвивати стартап.

Друзі вирішили виробляти готові солом'яні панелі, аби не стригти солому на висоті другого поверху, а також зменшити тепловтрати будинку біля даху.

Близько року тому потужності виробництва Life House Building, а також засновники компанії з сім'ями переїхали із Дніпра до Львова. Зараз Артем Рижков і Максим Андріянов будують солом'яні будинки «під ключ»: від проектування до можливості робити чистовий ремонт. 

Як зазначає Максим Андріянов, виготовлення 1 м2 солом'яної панелі у Life House Building коштує $32, тоді як в Європі вартість такої панелі коливається в межах $250-300.

Для забезпечення екологічності житла молоді підприємці використовують солому, яка не проходила хімічної обробки. 

«Наш постачальник тюків має відповідний сертифікат, - кажуть друзі. - На відміну від більшості інших будівельних матеріалів, наші панелі не виділятимуть жодних токсичних речовин».

Артем Рижков та Максим Андріянов роблять житло енергоефективним не тільки завдяки солом'яним панелям, а й за допомогою герметичного контуру будинку, який не пускає холодне повітря й затримує тепле, утепленого фундаменту, південній орієнтації, яка дозволяє максимально використовувати сонячне світло.

«Для українців солом'яно-глиняні будинки - найприродніше, що може бути, - впевнений Артем Рижков. - Наші предки століттями будували собі такі будинки».

Молоді підприємці вже побудували 27 приватних будинків у різних куточках України та готуються до виходу на європейських ринок. «Секрет нашого стартапу в тому, що ми завжди викликаємо емоції, - каже Максим Андріянов. - Ще ніхто на наше "а ми тут будинки із соломи будуємо" не відповів "ааа, ну окей". Усі кажуть: "Що?! Із соломи?!".

Будинок Life House Building стоїть у Запоріжжі. Андрій із сім'єю випробовує солом'яне житло вже більше року. 

Солом'яний будинок Андрій почав зводити у один день з сусідом, який взявся будувати "традиційне" житло. «Через чотири місяці на моєму подвір'ї вже стояв дерев'яний каркас із дахом, а за парканом ще тривали роботи над фундаментом, - жартує він. - Технологія складання будинку з солом'яних блоків виявилася на диво простою та швидкою, тому ми й обігнали сусідів: тут вже п'ють, а там ще посуд миють, пам'ятаєте ту рекламу?". 

Багато знайомих поставилися до Андрієвої затії зі скепсисом. "Говорили, що наш дім розлетиться, якщо дмухнути, - каже господар солом’яного будинку. - Коли цієї зими  прийшли платіжки за газ, була і в нас нагода пожартувати: наші друзі, які мають кам'яний будинок такої ж площі (приблизно 140 м2), витрачали близько 900 кубів газу на місяць, а ми - у середньому 250 кубів газу, які і в найхолодніші дні дозволяли підтримувати температуру на рівні 24 градусів».

Якщо будувати настільки ж теплий дім зі звичайних матеріалів, буде в рази дорожче, впевнений Андрій. 

"Можна використовувати дешеві утеплювачі, скажімо, пінопласт, але він все одно дорожчий від соломи, а за якістю навіть поруч не стоїть, - каже господар солом’яного будинку. - Ризикнувши і обравши солом'яні панелі, ми отримали унікальні характеристики енергоефективності".

В українців є багато упереджень щодо солом'яних будинків, зауважує Артем Рижков. «Знаю людей, які вважають, що житло з соломи - це несолідно, по-бідному, - пояснює підприємець. - Напевно, це тому, що наш народ дуже довго був у рабстві, кам'яні будинки будували для панів, а для себе - солом'яні».

Артем Рижков і Максим Андріянов мріють будувати з соломи соціальні об'єкти, приміром, дитячі садочки або школи. 

«Масштабні проекти по-справжньому розкриють енергоефективний потенціал солом'яних панелей, - впевнені чоловіки. - Там економія буде зовсім іншою».
Наші інтереси: 

Енергоефективне житло, це тренд, який допомагає стає більш незалежним від монополістів-постачальників енергоресурсів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Молоді підприємці вже «декомплексовані»: соломи не соромляться, і відважно йдуть уперед!
Користь — колосальна.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Молоді підприємці вже «декомплексовані»: соломи не соромляться, і відважно йдуть уперед!
Користь — колосальна.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !