Зображення користувача 121 1111.
121 1111
  • Відвідувань: 44
  • Переглядів: 47

Плюси та мінуси монолітно-каркасного будинку: новий простір для творчості

Не зважаючи на високий темп розвитку та впровадження інноваційних технологій у будівництво, на зміну старому консервативному добре усім знаному будівництву приходить більш нова технологія каркасного-монолітного будівництва. Добре налагоджений спосіб великопанельного будівництва вже застарів.

До переваг монолітного будівництва відноситься можливість застосовувати сучасні рішення та вписувати об'єкти, що будуються, в ландшафт  існуючої забудови. Монолітні плити створюють рівну поверхню стелі без швів, готову для фарбування або обклеювання. Відсутність громіздких несучих стін дозволяє втілити будь-які бажання замовника по плануванню квартири, виключенням стане тільки перенесення санвузлів і кухонь через наявність транзитних комунікацій.

Згідно з сучасними гостами до теплопередачі через зовнішні стіни привели до того, що необхідна товщина цегельної кладки досягла 1,5 метрів. Каркасно-монолітний будинок не має подібної проблеми, тому що стіна на кожному поверсі опирається на плиту перекриття і є «самонесучою» у межах одного поверху, що рятує її від необхідності бути опорою для верхніх поверхів.

Отже матеріал стін може бути менш щільним і мати більшу теплоефективність. Ще однією з незаперечних якостей каркасно-монолітного домобудівництва є його безпека при екстремальних ситуаціях: твердий бетонний каркас будинку вистоїть навіть при повному руйнуванні стін, наприклад, при вибуху газу. Каркасно-монолітне житло може бути будь-якої категорії: від бюджетної до елітної.

При зведенні блочно-монолітного будинку практично весь технологічний процес відбувається на будмайданчику. За монолітно-каркасної технології роботи ведуться за допомогою підйомного крана і екскаватора. Щоб бетонний будинок володів усіма заявленими позитивними властивостями, технологічний ланцюжок повинен бути налагоджений, як годинник. Похибка на будь-якій стадії спричинить негативні наслідки в майбутньому: після того, як будинок вже буде побудований і зданий в експлуатацію.

Тому замовнику потрібно шукати кваліфікованих фахівців, які здатні запропонувати оптимальне рішення і грамотно реалізувати його. Наприклад, на будівництво монолітно-каркасного будинку йде від півроку до року. Досвідчені фахівці можуть вибудувати роботу паралельно, щоб заощадити час. Одночасно із зведенням монолітного каркасу будівельники викладають зовнішні стіни. В процесі будівництва зводиться міцний залізобетонний каркас, заповнений легким матеріалом. Це дозволяє зменшити тиск на фундамент.

До речі, ця особливість дозволяє зводити подібні будинки у сейсмічно небезпечних районах. Міцність забезпечується ще й за рахунок того, що каркас є монолітним. А от комфорт проживання у такому будинку залежатиме від матеріалів, якими заповнять стіни. Матеріал зовнішніх стін і внутрішніх перегородок впливає не лише на міцність тримальних конструкцій, а й на звукоізоляцію та термодинамічні процеси. Важливо витримати баланс між запасом тепла в середині будинку та малою масивністю стін.

Переваги:

- міцність, сейсмостійкість та довговічність;

- рівномірність усадки;

- широкий простір для архітектурних та дизайнерських ідей;

- мінімум тримальних конструкцій і можливість перепланування помешкань як в процесі будівництва, так і після його завершення;

- можливість використання різноманітних матеріалів для заповнення стін;

- відносна швидкість зведення будинку;

- дозволяє зводити будинки понад 25 поверхів.

Недоліки:

- залізобетонний каркас, який забезпечує міцність і довговічність будинку, не є екологічним матеріалом;

- погана природна звукоізоляція — зазвичай необхідні додаткові звукоізоляційні прокладки;

- відсутня нормативна база для зведення будинків понад 25 поверхів, хоча такі будинки вже збудовані;

- будівництво за монолітно-каркасною технологією будинків понад 16 поверхів збільшує вартість квадратного метру за рахунок витрат на технічне оснащення.

 

Наші інтереси: 

Орієнтуватися в технологіях будівництва. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи