Зображення користувача Олексій Репецький.
Олексій Репецький
  • Відвідувань: 33
  • Переглядів: 35

Всесвітня змова проти коноплі

Я завжди підозрювала, що з коноплею щось не так. Аж надто наполегливо її демонізують при всій її нешкідливості, що це іноді схоже на промивку мізків. Насправді рослина каннабіс sativa (між іншим, перекладається як «коноплі корисні») - одне з найдивовижніших рослин. Вона може дати нам усе, що необхідно для виживання на цій планеті. З неї можна виробляти їжу, папір, тканини, пластик... І, коли на Землі закінчиться нафта, конопля стане самою головною рослиною. Але поки що до цього далеко.

Коноплі проти бавовни
Саме основне покликання конопель - це її необмежені текстильні можливості. Конопляне волокно відрізняється міцністю, стійкістю проти гниття при тривалому перебуванні у воді і тому здавна служило найкращим матеріалом для канатів, мотузок, рибальських снастей, мішків, брезенту, полотна і парусини. Саме англійське слово canvas (парусина, полотно) походить від голландського слова «коноплі». Звичайно, перераховані вище товари не є зараз предметами першої необхідності, але чудові властивості конопель можна застосувати і в сучасному світі. Конопляне волокно в 10 разів міцніше бавовни і може використовуватися у виробництві всіх типів одягу. Притому виготовлена з конопель тканина набагато корисніше для шкіри, ніж просочений хімікатами бавовна.
Тут треба зауважити, що зараз дуже багато матеріалів можна назвати натуральними лише з великою натяжкою. Наприклад, овець тепер уже не стрижуть, як раніше, вручну, а обприскують спеціальними хімікатами, викликаючи тим самим випадання шерсті. Бавовна теж стали збирати за допомогою хімії: двадцять п'ять пестицидних душів - і листя опадає самі. Та й для вирощування бавовни потрібна величезна кількість пестицидів (50% у США розпорошується на бавовну!). Заміна бавовни коноплями кардинально скоротить їх використання. У коноплі майже немає ворогів-комах.Навпаки, коноплі здатні відганяти шкідників від інших сільськогосподарчих культур (наприклад недає раозвиватися фітофторі). 
Плюс до цього бавовна росте тільки в теплому кліматі і вимагає величезних витрат води. Коноплі потрібно не так багато вологи, і росте вона де завгодно, не кажучи вже про те, що в три-чотири рази перевершує бавовну по врожайності.
Точно так само, з конопель, зібраних на одному гектарі, можна отримати в чотири рази більше паперу, ніж з дерев, вирощених на тій самій площі. Для її виготовлення використовується менше їдких і токсичних хімікатів, ніж із деревини. Конопляний папір не вимагає відбілювання хлором (побічний продукт цього процесу дає діоксин, одна з найбільш отруйних речовин, отруює потім річки і моря). Кажуть, долари до цих пір роблять з конопляного паперу. Але тільки американці в цьому не зізнаються - вони відомі ханжі.
 

Диво-автомобіль
З насіння і стебел конопель можна отримувати вугілля, метанол (деревний спирт), метан і бензин, при згоранні яких не буде виділятися сірка, що викликає кислотні дощі, і хімічні речовини, що забруднюють повітря.
Отриманий вугілля можна спалювати на електростанціях замість звичайного, метанол - гарне автомобільне пальне, зараз його використовують для гоночних машин. З коноплі можна також отримувати етанол (звичайний спирт) для додавання до бензину, так само, як його зараз отримують із древесної тирси (гідролізний спирт). Інший спосіб отримувати пальне - використовувати масло насіння. Деякі дизельні двигуни можуть працювати на чистій конопляній олії.
Одна з численних областей застосування конопель - конструкційні матеріали. Рослину можна застосувати при виготовленні пресованих плит або пластику на основі целюлози з його м'якоті. Біопластик - не новинка. Ще в 1930 році Генрі Форд зробив з них корпус для автомобіля, який, до речі, працював на конопляному паливі.

Цілюща їжа
Конопля згадується майже у всіх відомих медичних книгах минулих століть. Зазвичай вона перераховується серед універсальних засобів, що лікують багато хвороб. Список захворювань, при яких ефективно застосування коноплі, включає (за сучасними даними): розсіяний склероз, рак, СНІД, глаукому, депресію, епілепсію, мігрень, астму, сильні болі, дистонію, розлади сну і безліч менш серйозних захворювань.
Крім цього конопля може стати для людей ідеальним джерелом живлення. Насіння цієї рослини містять таку ж кількість білка, як соєві боби, і легко перетравлюються. До того ж у них є всі необхідні людині амінокислоти і жирні кислоти.
Завдяки зволожуючим властивостям конопляного масла з нього можна виробляти шампуні і косметику. І це далеко не все, що ми можемо взяти від цієї диво-рослини.
Ще одна якість, яка робить коноплі особливо привабливою, це темпи її зростання. За 110 днів рослина досягає у висоту 2-3 метрів, що дозволяє отримувати по кілька врожаїв за один сезон.
До переваг коноплі можна віднести також і те, що ця рослина дуже швидко переробляє вуглекислий газ в кисень. Коноплі поглинає вуглекислий газ в три-чотири рази швидше, ніж листяні дерева.
Але чому ж тоді такий незамінний рослина зараз має славу тільки як наркотик?

Синтетика перемогла
Американський медіамагнат Вільям Херст закуповував папір для своїх газет у Дюпона, власника корпорації «Дюпон Кэмиклз», яка добувала целюлозу з деревини. Папір з конопель за всіма статтями перевершувала дюпоновську, і її виробництво становило серйозну конкуренцію. Ось Херст і розгорнув чорну піар-кампанію: формально - проти марихуани, але за фактом - проти конопляних конкурентів. Її основною тезою було те, що використання конопель - основна наркотична проблема і що марихуана викликала у людей крайні прояви насильства (тут заодно і негрів притиснули). Бізнесменам вдалося провести в Конгресі США Закон «Про податок на марихуану». Цей закон забороняв навіть медичне застосування марихуани, а коноплепромышленников він змушував платити такі непомірні податки, що вони закрили свої відтепер невигідні підприємства. Папером з дерев справа не обмежувалася. У цей же період Дюпон патентує виготовлення пластику з нафти і вугілля, і з тих пір з нафтопродуктів почали виробляти пластмаси, целофан, целулоїд, метанол та нейлон. Чи треба говорити, що коноплю потрібно просто знищити як клас, що в загальному-то вдалося.
Пізніше, 30 березня 1961 р. у Нью-Йорку більшість держав-учасників ООН підписали «Єдину Конвенцію про наркотичні речовини», яка, зокрема, наказувала встановити суворий контроль над вирощуванням небезпечних нарковмісних рослин: опійного маку, коки та канабісу. До речі, що цікаво, конопля, будучи універсальним лікувальним засобом, була включена в список наркотиків, що не мають медичного застосування», на відміну від опіатів, які досі широко застосовуються в медицині.

Русь посконна
Ось так і очорнили ні в чому не повинне рослина. Здавалося б, домоглися свого США зі своєю святенницькою мораллю, расизмом та готовністю все купити і продати. Але причому тут Росія, Русь посконна (поскінь - тканина з конопель)?
Росія, для якої коноплі раніше була практично тим же, що зараз нафта... Заповзятий Петро I серйозно зайнявся конопляним бізнесом. Він ввів державну монополію на експорт пеньки і особисто перевіряв якість. Адже вона поставлялася за кордон: в Англію, Голландію та інші морські держави - такелаж їх флоту на 90% складався з російської пеньковолокна. Ще за життя Петра Росія стала провідним світовим експортером пеньки, а в середині XVIII століття експорт становив 37 000 тонн в рік.
СРСР став гідним спадкоємцем Русі - Союз знову був попереду планети всієї. У 1936 році посіви конопель тут займали 680 тис. га - 4/5 всієї світової площі під коноплями.
Треба сказати, що куріння «трави» - незважаючи на повсюдне її виростання - аж ніяк не було російською традицією (на відміну, наприклад, від Середньої Азії, де це частина культури). Якихось сорок років тому, а то й менше, конопляні поля були безмежними, а словосполучення «коноплеприберальний комбайн» не викликало дурної посмішки.
Але в 1961 році СРСР теж підписав конвенцію ООН. І починаючи з 60-х рр. площі вирощування конопель почали сильно скорочуватися. До того ж від несвідомих громадян, які прагнули покурити, страждали посіви, особливо південної коноплі. Плантації доводилося охороняти нарядам міліції та дружинникам.

Конопля повертається
Так що всі розмови про те, що конопля нібито шкідливий наркотик - це вигадка злісних капіталістів. Коноплі заборонили тому, що вона створювала серйозну загрозу деревообробній промисловості і знову відкритим синтетичним волокнам, які були запатентованими і тому більш прибутковими, ніж коноплі. Та й пізніше легалізувати її не було ніякого сенсу - дешева нафта захопила світ...
Що стосується наркотичних властивостей конопель, то повною мірою ними володіє тільки її індійський підвид канабіс індика. Та й це не наркотик, а легкий галюциноген, якщо вже чесно. До речі, Радянський Союз не шкодував коштів на селекцію безгашишної коноплі, і домігся в цьому великих успіхів. Тільки про це невигідно говорити голосно.
Але все ж, останнім часом, коли непорушність світу, побудованого на нафті, все-таки похитнулася, є надія, що у конопель буде друге народження. Хоча і дуже повільно, коноплі повертають своє почесне місце. Попит на всілякі вироби з конопель збільшив посівні площі в Європі, швидко зростає кількість магазинів, які продають одяг та інші товари з конопель. У деяких країнах легалізували коноплі як ліки. Ми, як завжди, відстаємо, але можна вважати, що в не дуже далекому майбутньому ми наздоженемо інший світ.

Автор: Аліса Фурашова


В тему:

Золотоносний слід України

Історія української коноплі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Змінив назву статтю і змінився адрес сторінки https://www.ar25.org/article/zolotonosnyy-slid-ukrayiny.html

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Стаття підіймає важливу тему, тому бажано перечитати її та повиправляти дрібні помилки. Це допоможе привернути увагу освічених читачів.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

На мій погляд це дуже важлива тема, особливо зараз. Статтю перекладав з російської, тому в ній можливі помилки.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Видно, що стаття перекладена. Але уяви, що ти редактор поважного всеукраїнського видання і тобі приймати рішення про те, чи опублікувати на перших шпальтах статтю, що може викликати суспільний резонанс.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Ще одна стаття про те як вбивали культивування коноплі в Україні за роки Незалежності https://www.ar25.org/article/zolotonosnyy-slid-ukrayiny.html

Зображення користувача Еней Харалужний.
0
Ще не підтримано

Сторінку не знайдено!

Інформація - це те, що приховується.
Все інше - реклама.

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Змінив назву статтю і змінився адрес сторінки https://www.ar25.org/article/zolotonosnyy-slid-ukrayiny.html

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Олексію, дякую, що подав цю статтю. Найперше слід знати, що нашою мовою вживається слово КОНОПЛІ - це множина, як от двері (вони!). Підредагуй, де зможеш. Я згоден, що це є приклад ЗМОВИ проти людства. Маєш від мене перші 5 галів.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Щось не виходить в мене проголосувати. Згодом ще раз спробую.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Додам: крім іншого в США роблять з використанням конопляного волокна фюзеляжі літаків невидимок (здається через властивість пропускати електромагнітні хвилі) в Австралії також говорять про перспективність такого напрямку використання; взагалі, конопля дає найбільш інноваційну сировину.

Сам використовую в побуті та харчуванні дуже сподобалась каша із очищеного насіння її напевне можна навіть не варити.

На сьогодні виходить час для оформлення ліцензії на культивування та проведення посіву в північних районах.

Найскладніше зібрати цю культуру, цей процес, крім необхідності точного знання для яких потреб буде використовуватись сировина, потребує навчання та досвіду збору.

Хто чув про виробництво в Україні збиральної техніки для збору конопель та превинної переобки?

Ось український виробник - http://www.devohome.com

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

А ви самі вірощуєте коноплі чи десь купуєте?

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Скажу так) - в мене нема ліцензії, сільгоспвиробники проявляли інтерес але далі діло не пішло, тому заготовка на отримання ліцензії поки не реалізована.
Культура росте нормально любить догляд і вологу, взагалі колись читав, що в україні диких сортів конопель не існує впринципі, особистий досвід показав, що для побутового чи промислового використання необхідно вирощувати на полі, а не збирати самосів чи вирощну сировину по кущику.

Насіння (для харчових потреб) останній раз на Різдво купував в неті українське якість жахлива порівняти маю з чим - їздив на виставку в прагу 2013 року і там кпував також, одяг коштує космічні ціни маю футболку, білизну, штани але одяг на ринку практично відсутній як і нормальна тканина (джинси шукаю кілька років), пошив фільтр до пилососа та оббив крісла з совєтскої промислової тканини.

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Я почав цією темою цікавитися коли шукав насіння для приготування конопляного молока.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Класна штука) я, спочатку тер в макітрі, як мак, але вивилось, що можна терти кофемолкою чи комбайном.

Напиши рецепт як використовуєте.

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Планую про це невеличку статтю зробити.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Можеш скинути, почитаю перед публікацією

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Олексій Репецький.
0
Ще не підтримано

Дякую за посилання!

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Конплі намагались заборонити з моменту становлення Християнства у звязку із тим, що її використовували в язичницьких обрядах (здається на Купала, можливо причиною є і те, що вживання ТГК унеможливлює зомбування автор) перешкодою було виробництво з конопляного волокна канатів та парусів для військового і торгового флоту, загальновизнаним э той факт, що куріння (можна вживати різними способами) коноплі звілняють уяву ось наприклад http://www.neboagency.com/blog/the-science-behind-cannabis-and-creativity/.

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Конопляний пластик: повністю розкладається в землі за кілька місяців, і у 2,5 рази міцніший за звичайний!

Він не забруднює океан та повітря, не осідає в живих організмах та не отруює користувачів. Виріб з конопляного пластику повністю розкладається до року часу, а також його можна безкінечну кількість разів переробляти.

Звичайно, на його створення та переробку теж необхідні інвестиції, проте куди менші, аніж при використанні пластику на основі нафти. Те, що стримує виробництво і розповсюдження такого матеріалу — це поширена заборона на культивування та обробку навіть тих видів конопель, які не містять психотропних речовин.

Попри те, що в багатьох країнах закони щодо використання конопель пом'якшуються, та виробництво конопляних продуктів успішно входить у велику кількість галузей, є ті, хто противиться подібним змінам. Власники бізнесів у автомобільній, деревообробній промисловості, фармакології, виробництві одягу і меблів, ті ж виробники пластику на основі нафти — всіх їх лякає поширення використання конопель.

Попри яскравий образ рекреаційного наркотика, який щедро транслювався останні сто років з усіх джерел інформації, конопля має куди більш широкий спектр застосування. Це нові більш безпечні медичні препарати, одяг, меблі, папір (з 1 акру конопель, які виростають за один сезон, можна виготовити стільки ж паперу, скільки з 4 акрів дерев), екологічне паливо (біодизель/етанол/метанол на основі конопель, а також альтернативне паливо — паливні брикети з висушених рослин). Перелік можна продовжувати довго.

Також варто згадати, що технічний каннабіс протягом всієї історії людства застосовувався у виробництві одягу, канатів, парусини, паперу тощо аж до 20 століття — коли власники конкурентних напрямків (в першу чергу деревообробного та фармацевтичного) не знайшли спосіб дискредитувати та заборонити коноплі на світовому рівні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!