Зображення користувача Олексій Репецький.
Олексій Репецький
  • Відвідувань: 42
  • Переглядів: 43

Історія української коноплі

Протягом століть коноплі задовольняє потреби людини в їжі, матеріалах для одягу, облаштуванні житла, є основою лікарських препаратів і сировини для технічних потреб.

Розкопки свідчать, що народи, які населяли територію сучасної України, використовували різні вироби з конопляної сировини понад 4 тисячоліть тому. Зокрема, знахідки археологів, що датуються періодом трипільської культури, говорять про високий рівень конопляного ткацтва. В ті часи конопляна сировина була основою трикотажного виробництва. Навіть у голодні роки коноплі були універсальним засобом для виготовлення різних продуктів харчування, ліків, сировиною для обігріву.

Центром внутрішньої і зовнішньої торгівлі був Київ. Саме торговці першими завезли в місто насіння рослини з тим, щоб продавати його українським селянам для культивування на території з родючими ґрунтами і теплим кліматом. Максимально сприятливою для цього територією з незапам'ятних часів вважалися землі в сучасних Полтавській, Сумській та Черкаській областях. У зв'язку з тим, що в регіоні конопля виростала практично всюди, а продукти її переробки були однією з основних статей доходів місцевих селян, не дивно, що один з міст Полтавської області досі гордо носить назву - Лубни.

З розвитком комерційних відносин сформувалися центри торгівлі як сировиною, так і продуктами переробки Cannabis sativa в більшості своїй в портах Північного Причорномор'я, а при Петрові I вектор торгівлі українським конопляним товаром був сфокусований на північному і північно-західному напрямку Російської імперії.

Після скасування кріпосного права і особливо після столипінських земельних реформ, виробництво активно почали впроваджуватися технології глибокої переробки конопель, з'явилися перші ознаки індустріалізації праці в коноплепереробній галузі. Як окремі домогосподарства, так і промислові виробництва активно використовували конопляну сировину в різного роду сільськогосподарських та промислових виробництвах. Наприклад, у 1938 році американський журнал «Популярна механіка» інформував своїх читачів, що з конопель можна отримати більше 25 тисяч різних продуктів.

Ще в 70-х роках минулого століття в Інституті луб'яних культур (тоді мав статус всесоюзного) почалися селекційні роботи по виведенню так званої безнаркотичної коноплі. Незабаром вчені-селекціонери заявили про створення сортів, у яких вміст тетрагідроканнабінол (ТГК) було настільки мізерно, що можна скурити хоч цілий гектар - бажаного ефекту не отримаєш. Сьогодні вони стверджують, що саме завдяки українським розробкам галузь коноплеводства, заборонена в більшості країн Європи у зв'язку з розквітом наркоманії, була реабілітована і розвивається стрімкими темпами (тільки в Німеччині з 1997 р. побудовано більше 30 коноплезаводов).
 

Наші ботаніки пішли далі і вивели сорти  коноплі, які взагалі не містять ТГК, але контролюючі органи, як і раніше, так пильно стежать за посівами цих безнаркотичних рослин і так посилено наводять порядки в цій галузі, що навіть керівники нещасного десятка наших аграрних підприємств, які ризикнули вирощувати коноплю в Україні, в цьому році послали цей бізнес разом з регуляторами куди подалі. Лише в двох господарствах (Інституту луб'яних культур та фірми «Агро-Ханф») засіяли поля коноплями. Ще 10 років тому таких виробників в Україні налічувалося близько 70.

У 2011 р. під посіви конопель була виділена найнижча квота - 357 га (для порівняння - середнє сільгосппідприємство має більше 1000 га посівних площ). У 1913 р. посівна площа конопель в Україні становила 127 тис. га. У 1975-му - 72 тис. га. В 90-е - 10 тис. га.

У 70-х роках в Україні вироблялося 21 тис. тонн волокна. У 1990-му - 7,7 т і 1,2 тис. т зерна. У 2008-му - з 900 га зібрали 3 тис. т волокна і 120 т зерна. У 2008-му первинна переробка здійснювалася на трьох підприємствах, у 2010-му - на одному. Житомирський і Рівненський текстильні комбінати зупинилися.

Сьогодні в магазинах країн Західної Європи та Північної Америки продається сотні найменувань харчової та текстильної продукції з конопель. У Києві нам вдалося відшукати лише конопляну оздоровчу підгодівлю для папуг, конопляну олію за фантастичною ціною (в 5 разів вище, ніж арахісове), взуття з коноплі, яку шиє єдиний в Україні ентузіаст, а також ковдри, килимки з конопляного волокна фірми AGRO-HANF.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи