Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мережевий радар: в Україні з'явився застосунок «єППО» для допомоги протиповітряній обороні

Категорія:

Під час цієї війни українці вже неодноразово демонстрували здатність до несподіваних креативних рішень. Одним з прикладів таких рішень є застосунок «єППО», який кожен може встановити на свій мобільний телефон і таким чином узяти участь у створенні першої у світі «мережевої системи ППО».

Бувають такі ситуації, коли люди бачать ворожу ракету, або дрон, або літак, що пролітає десь недалеко. Як використати потенціал цих людей? Саме про це подумала конструкторська група «Технарі» – і розробила застосунок на мобільний телефон.

Як сказав один з учасників цієї групи Геннадій Сульдін: «Тепер кожен громадянин України може долучитись до протиракетної та протиповітряної оборони нашого Неба».

Android-версія застосунку вже пройшла верифікацію Google. Нині «єППО» доступний у PlayMarket для Android.

За словами розробників, при створенні «єППО» вони консультувалися з українськими військовими: розробка була узгоджена з командуванням ОК «Південь» та старшими офіцерами Повітряних Сил ПВК «Південь».

Як працює «єППО»?

✅ Якщо ви побачили повітряну ціль, наприклад, крилату ракету чи дрон-камікадзе "Шахед", треба відкрити «єППО» на своєму смартфоні.

✅ Потім – вибрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку.

✅ За декілька секунд фахівці протиповітряної оборони побачать вашу відмітку на мапі.

✅ Вона доповнить радіолокаційну інформацію і летюча смерть буде збита.

«Чому це необхідно? Завдяки кривизні земної кулі всі локатори бачать низьковисотні повітряні цілі з короткої відстані. Тому крилаті ракети та БПЛА орків ховаються від нашої ППО на доволі малих висотах. Але побачити ракету чи дрон-камікадзе можемо ми, навіть тоді, коли їх тимчасово не бачать радари», – каже Геннадій Сульдін.

За словами розробника, усі охочі можуть взяти участь у створенні першої у світі «мережевої системи ППО».

«Треба тільки встановити застосунок «єППО» на свій смартфон, за кілька секунд пройти авторизацію за допомогою «Дії», натиснути «Тест», щоб переконатись, що все ок, і бути готовим будь-коли сповістити зенітників про відому вам загрозу з неба», – каже Сульдін.

Авторизація в «Дії» допоможе уникнути хибних повідомлень, зокрема від ворогів.

Застосунок «єППО» поки що можна завантажити лише на Android, але розробники працюють над створенням версії для iOS. Очікується, що за 2-3 тижні вже буде доступна ІOS-версія додатка.


Взагалі, мережеві рішення дають потужний ефект. Тому окрім мережевої інформаційної протиповітряної системи варто зробити й фізичну. Наші бійці на фронті вже демонстрували вміння збивати переносними зенітними комплексами «Ігла», «Стінгер» тощо не тільки гелікоптери та низькопролітаючі літаки (проти яких ці комплекси й розроблялися), але й російські ракети. Тому бажано, щоб такі комплекси були на озброєнні загонів територіальної оборони в кожному селі. А також на озброєнні загонів територіальної оборони мають бути антидронові засоби.

Оператори, коли ведуть БПЛА, то орієнтуються на видимі географічні об’єкти. Тому ведуть їх, як правило, вздовж доріг і річок. Тобто саме там, де «по дорозі» постійно зустрічаються населені пункти. А якщо в кожному населеному пункті буде загін територіальної оборони, озброєний не лише стрілецькою зброєю, але й переносними зенітними комплексами та антридроновими «рушницями», то переважна більшість ракет та ворожих дронів буде збиватися ще до того, як потрапить у поле зору нашої протиповітряної оборони. А ті, яким пощастить «проскочити», вже будуть нанесені на електронні мапи, завдяки застосунку «єППО», а тому будуть вдало перехоплені нашою ППО. При тому вже не виникатиме ситуація, коли ППО вимушена протидіяти великій кількості цілей, а тому може не встигнути відпрацювати по всіх, адже тепер значна кількість цілей буде знищена ще до того.

Наші інтереси: 

Українці вже продемонстрували вміння створювати гнучкі мережеві структури. І такі мережеві структури набагато сталіші та потужніші за жорстко ієрархічні, на яких побудована армія супротивника.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Молодці!
Давно того чекав.
Але авторизація в "Дії"...
Не маю довіри до тієї Дії. До самої концепції

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Молодці!
Давно того чекав.
Але авторизація в "Дії"...
Не маю довіри до тієї Дії. До самої концепції

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Не тільки Ти, Миколо, не довіряєш «Дії»…

Зате застосунок «єППО» дійсно блискучий ! Навіть діти могли б його використовувати, чи не так ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !