Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні понад 70% роботодавців готові як експеримент перейти на 4-денний робочий тиждень

Це дозволить працівникам більше часу витрачати на особисті справи та відновлення сил, а також має допомогти їм в інші дні працювати більш ефективно і витрачати менше часу на виконання завдань. При цьому, від зменшення кількості робочого часу заробітна плата падати не повинна. 

Такі дані опитування роботодавців сайту Jooble. Раніше експерименти зі зменшення робочого часу вже провели низка іноземних і деякі українські компанії. Багато з них відзначили позитивний ефект нововведення, пише OBOZREVATEL.

"Цей експеримент дуже хороший для людей розумової праці: для програмістів, дизайнерів, журналістів, – говорить експерт ринку праці Сергій Марченко. – Дійсно, розвантаження голови на один додатковий день може різко збільшити продуктивність. У деяких випадках – навіть у рази".

Це підтверджує експеримент, який у серпні 2019-го провели Microsoft Japan. Протягом місяця їхні співробітники працювали лише 4 дні на тиждень. Як відзначили в компанії, продуктивність їхньої праці збільшилася майже на 40%, у порівнянні з серпнем 2018-го.

Український ринок також не залишається осторонь тренду. У вересні 2019-го додатковий вихідний у п'ятницю ввели для своїх співробітників в IT-компанії Brighta і загалом відзначили успішність такої ідеї.

Подібні нововведення практикують не тільки окремі компанії. В Ісландії експеримент зі скороченням робочого тижня провели навіть на державному рівні. Дослідження тривали з 2014-го по 2019 рік і охопили приблизно 1% працівників в їхній країні. За підсумками експериментів, скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності праці або переробок. Навпаки, працівники більш ефективно планували свій час. Завдяки цьому експерименту робочий час на постійній основі скоротили для 86% співробітників у країні.

Але якщо це робота з людьми? 

"Тут потрібно розділяти. Якщо ти працюєш на заводі, гостриш деталі та при цьому будеш працювати менше часу – ти їх більше не зробиш фізично. Навіть якщо будеш більше відпочивати", – говорить Марченко.

Багато в чому впровадження 4-денного робочого тижня може залежати від того, як побудовані процеси в конкретній компанії, і від мотивації самих співробітників, говорить засновниця і керівниця рекрутингового агентства AboutHR Маріанна Гринишин:

"Якщо людина не хоче працювати, вона може хоч 7 днів приходити – все одно знайде, як не працювати. А якщо людина хоче виконати завдання – вона і за 4 дні зуміє це зробити. Навіть із довгими перервами на каву та обідом у 1,5 години".

Крім того, з розвитком автоматизації людству не потрібно буде стільки співробітників, скільки є зараз. Наприклад, чим більше в супермаркетах буде з'являтися кас самообслуговування, наприклад, тим менше буде потрібно працівників у цих сферах.

Марченко розповідає, щоб уникнути соціальної напруги, в деяких випадках країни будуть вводити безумовний дохід, у деяких будуть збільшувати кількість робочих місць, зокрема й за рахунок зменшення робочого тижня.

Скорочення робочого тижня – це тренд майбутнього, але Україна тут не буде серед лідерів. Та й протягом найближчих 5 років цей тренд не стане мейнстримом ні в Україні, ні у світі.

На думку Гринишин, тривалість робочого тижня в Україні буде залежати від умов світового ринку. Якщо така ідея буде розвиватися в інших країнах світу, рано чи пізно вона прийде до нас. Компанія Гринишин займається пошуком співробітників для IT-сфери, і ця сфера в Україні найшвидше перебирає світові тренди.

"В Англії вже працюють не 8 годин, а 7,5. Англійські клієнти, які шукають у нас програмістів, пропонують їм такий же графік. Якщо у них буде 4-денний тиждень, вони й нашим співробітникам пропонуватимуть такий же. Це вже буде впливати на інші компанії на ринку України", – каже вона.

 Уже зараз у багатьох країнах Європи співробітники працюють менше ніж 40 годин на тиждень, і потроху цей тренд приходить в Україну.

Нагадаємо, ще у 2015 році ми писали, що Швеція перейшла на 6-ти годинний робочий день.

Наші інтереси: 

Розуміти, що ходити на роботу кожного дня і проводити там по 8 годин ще не означає працювати. Розуміти, що оцінкою ефективності праці є результат, а не кількість годин, проведених на роботі. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи