Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Українське командування має навчатися в найкращих військових закладах Європи і США» – генерал Бен Годжес

Категорія:

Важливий знак, що генсек Єнс ­Столтенберг 30–31 жовтня відвідав Одесу і Київ. Заявив, що Альянс, а це 29 країн, однозначно налаштований на захист українського суверенітету. В Україні тренуються американські, канадські, польські, литовські, британські солдати й офіцери. Ми теж вчимося від українців, які мають досвід війни. 

19112001.jpg

Бен Годжес (Frederick Benjamin "Ben" Hodges III). Фото: BELVPO.COM
Бен Годжес (Frederick Benjamin "Ben" Hodges III). Фото: BELVPO.COM

— Щоб не потрапити в пастку з розведенням сил на Донбасі, треба домогтися прозорості. Впевнитися, що росіяни і так звані сепаратисти відійшли, — каже колишній командувач сухопутних військ Північноатлантичного альянсу в Європі 61-річний Бен Годжес.

— Важливу роль відіграє Організація з безпеки і співробітництва в Європі, якій Москва досі не давала працювати. Не допускала її співробітників до моніторингу за всіма окупованими районами. Німеччина, Франція і США мають натиснути на росіян, аби ОБСЄ виконала свої завдання.

Розмова про "формулу Штайн­маєра" (передбачає ­вибори в окупованих районах Донецької й Луганської областей та особливий статус для цих територій. — ГПУ) накладає особливу відповідальність на Німеччину за встановлення миру. Франк-Вальтер Штайнмаєр був главою МЗС, а тепер — президент країни. Берлін має тиснути на росіян. Інакше весь галас — пустопорожня балаканина.

Насправді формула не пояснює, як можете досягнути угод із РФ. Під дулами російських автоматів вибори на ­Донбасі можуть тільки легітимізувати окупаційну адміністрацію. Російська зброя й гроші широким потоком линуть на схід України, щоб далі вбивати українців. Щотижня гинуть люди. Захід має єдиним фронтом підтримати вас економічно, дипломатично й військово.

Росія намагається повернути ЛНР і ДНР Україні на своїх умовах, щоб контролювали нашу зовнішню політику?

— Нові лідери в Києві мають бути обережні. Не можна підписувати з росіянами жодних угод, які давали б Москві право вето на зовнішню політику України.

Впевнений, про ці ризики знає Зеленський. Але Росія шукатиме нові шляхи та штовхатиме Україну в пастку. Це розуміють у Вашингтоні. Там теж міркують, як протидіяти.

Які бачите додаткові виклики з боку РФ?

— Російський флот може спробувати влаштувати провокації біля Одеси. Продовжити захоплювати берегову лінію, відрізаючи країну від моря. Перешкоджати торгівлі в Чорному й Азовському морях.

Україна із сусідами, як Румунія і Грузія, та морськими силами НАТО повинні забезпечити свободу морської навігації. Захід має допомогти зупинити захоплення українських суден.

Спостерігаю втрату опірності українського суспільства проти російської інформаційної агресії. Кремль не вважає Україну за країну, а українців за окремий народ. Максимально просуває такі думки. Водночас росіяни не визнають присутності своїх військ на Донбасі. Поширюють дезінформацію, аби ще більше роз'єднати ваше суспільство.

Захиститися від таких атак мають допомогти неупереджені й чесні українські журналісти. Їхня місія — змушувати свою еліту до відповідальності. Судова система повинна стати доброчесною. Верховна Рада й уряд мусять збільшити прозорість і зрозумілість, як витрачають кошти громадян на безпеку. Маєте чітко знати, що гроші йдуть на найкраще обмундирування і зброю, на ефективні навчання. Втрата впевненості у своєму уряді — на руку росіянам.

Як провідні члени НАТО бачать роль України в співпраці з Альянсом?

— Важливий знак, що генсек Єнс ­Столтенберг 30–31 жовтня відвідав Одесу і Київ. Заявив, що Альянс, а це 29 країн, однозначно налаштований на захист українського суверенітету. Вважає, що реформи та підтримка НАТО допоможуть повернути окуповані райони. Я такої ж думки.

В Україні тренуються американські, канадські, польські, литовські, британські солдати й офіцери. Західні партнери надають допомогу обладнанням і військовою технікою. Ми теж вчимося від українців, які мають досвід війни.

Що можна було б покращити у відносинах з Альянсом?

— Україна — не острів, має сусідів. Якби всі чорноморські країни виступили разом і заговорили єдиним голосом, було б добре. Так, щоб у Вашингтоні, Берліні та Лондоні уряди й бізнес бачили — там не ізольовані гравці, а спільно протистоять російській агресії.

Інтеграція в НАТО записана в Конституції України. Чи можемо стати членом Альянсу на тлі війни з Росією?

– 1955-го Західна Німеччина ­приєдналася до НАТО. Водночас третину країни окупував СРСР, у Німецькій Демократичній Республіці стояв мільйон радянських солдатів.

Попри те, що частини України, Грузії та Молдови окуповані росіянами, для вас це не причина не інтегруватися. Радше навпаки — виклик робити все, щоб стати ближчими. Багато членів НАТО щиро прагнуть, аби ви приєдналися. Особливо Польща, Румунія, країни Балтії, що мали досвід радянської окупації протягом понад 40 років.

Сподіваюся, на лондонському саміті в грудні Альянс підтвердить, що хоче бачити Україну в блоці.

Що робити Україні, аби стати ближчою до Альянсу?

— Використовувати кожну нагоду. Брати участь у військових навчаннях, налагоджувати співпрацю із сусідами в НАТО, із найвпливовішим членом — США.

Українське керівництво має синхронізувати армію з Альянсом, підтягнутися до стандартів блоку, узгоджувати процедури й накази. Також рекомендував би вам навчати англійської мови своїх офіцерів. Зараз мало хто з них володіє нею на високому рівні. Ваше командування має отримувати освіту в найкращих військових закладах Європи і США.

Україна повинна підвищити свій голос. Виступати спільно з колегами в регіоні, які прагнуть до НАТО.

Як Альянс переглянув відносини з Росією від початку агресії проти України?

— Проводить навчання, перекидає додаткові сили, розмістив нові війська в Польщі.

Зараз у Центральній і ­Східній Європі значно більше військ США, ніж до 2014-го. Практично всі члени збільшують витрати на оборону, покращують мобільність військ. Особливо сил швидкого реагування.

Чи можливе ­розташування в Україні американської військової бази, якщо така пропозиція надійде з Києва?

— Не знаю, чи у Вашингтоні готові на такий крок, але не скажу ні. На Яворівському полігоні проходять навчання американські солдати й офіцери. Між Вашингтоном і Києвом може бути укладена угода, щоб Америка розташувала військово-морську базу під Одесою задля логістики та присутності в регіоні. Це уможливило б швидку американську реакцію на російські виклики. Це найімовірніший варіант.

У Грузії можуть розташувати повітряні сили НАТО.

Як оцінюєте старання щодо миру президента Зеленського?

— Росіяни весь час намагаються показати, що їх немає на Донбасі. Ніби вони не учасники, а посередники. Справжні переговори чи порозуміння неможливі без визнання Москвою участі у війні.

Україна має домагатися, аби союзники в Альянсі продовжували тиск на Кремль для проведення легальних виборів на Донбасі під егідою ОБСЄ. Щоб це не стало черговим шоу, як референдум у Криму. Там не може бути волевиявлення, доки перебувають російські війська й Київ не контролює кордон. Наш обов'язок — відновити суверенітет і територіальну цілісність України. Ніколи не можна ставити під сумнів — весь Донбас і Крим мають бути українськими.

Які аргументи може використати Київ у діалозі із західними союзниками, щоб переконати їх активніше підтримувати нас?

— Наголошувати на непорушності кордонів у Європі. Якщо комусь ще заманеться змінити силою межі країн, почнеться велика війна і хаос.

Провідні країни ЄС мають бачити економічний потенціал в Україні. Щоб сюди йшли їхні великі інвестиції. Щоби французи і німці втратили великі гроші від нападу росіян. Слід розвивати спів­працю із сусідами-членами НАТО — Туреччиною, Румунією, Польщею.

Грузія хоче збудувати глибоководний порт в місті Анаклія, аби великі кораблі, що йдуть через Босфорську протоку, могли досягнути не тільки румунського порту Констанца, а й грузинського. Якщо це зробити, шлях для китайських товарів у Європу скоротиться на 10 днів — із теперішніх 35. Щось подібне могла б зробити Україна поблизу Одеси. Це величезні гроші — 2016-го торговий оборот між Європою і Китаєм сягав майже 515 мільярдів доларів. Потужні світові гравці дають додаткові гарантії таким країнам. Це чудовий запобіжник проти російської агресії. Захист власних вкладень — одна з основних речей, що турбує бізнес на Заході.

Бен Годжес командував бригадою під час операції США в Іраку, син ветерана армії США. Навчався в американській Військовій академії. Був офіцером піхоти, керівником взводу бронетанкової дивізії в Західній Німеччині. Закінчив Школу вищих військових досліджень. У 37 років став помічником Верховного командувача сил НАТО в Європі. За два роки очолив десантний батальйон. 2001-го завершив навчання в Національному військовому коледжі. За два роки керував бригадою під час операції США в Іраку. Був заступником командувача багатонаціональних сил союзників. ­Пізніше керував операціями в Афганістані. З 2012-го по 2014-й командував сухопутними силами НАТО в ­Європі. Потім три роки був командувачем армії США на Старому континенті. ­2017-го пішов у запас. Завідує кафедрою стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики в США.

Наші інтереси: 

Потужна підтримка України Сполученими Штатами. Сигнал РФ, що у нас сильний союзник.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи