Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У США готується грандіозний технологічний прорив, який визначить майбутнє людства

Категорія:

Америка за останні роки сильно деіндустріалізувалась, виводячи основні виробництва за межі власної території - переважно до країн Південно-Східної Азії і в Китай. Так, вона влізла в грандіозні борги, щоб зберігати на власній території соціальну стабільність і годувати десятки мільйонів громадян, які залишилися, по суті, без роботи. Але в Америці за останнє двадцятиріччя був зібраний такий інноваційний "кулак" з приблизно п'яти мільйонів інтелектуалів з усіх країн світу, подібного якому, мабуть, не знайти у всій історії людства.

16011105r.jpg

Радіймо!
Радіймо!

І результати його роботи вже склалися в єдиний "пазл", який задасть нові стандарти життя для всієї людської цивілізації і який принципово неможливо відтворити на попередній технологічній базі.

Позначу тільки деякі з цих технологій.

Роботизація

В автомобільному виробництві роботи використовуються давно і повсюдно, нікого це вже не дивує. Американські виробники, як правило, не звільняють робочого складального конвеєра, чекають на його вихід на пенсію, а коли це відбувається - це робоче місце займає робот.

Вже є повністю автоматизовані заводи, наприклад, по збірці телевізорів. До заводу під'їжджає вантажівка з касетами, де лежать деталі і вузли для складання телевізора. Роботи дістають ці касети і вішають їх на конвеєр, а у вантажівку складають вже готові телевізори. У складальних цехах нема людей, там не горить світло, вимкнені опалення та вентиляція - вони роботам не потрібні. Раз на два-три тижні там все зупиняють, вмикають світло і вентиляцію - приїжджають наладчики...

Таких заводів буде з'являтися все більше і більше. Практично, з усіх виробництв, де можна замінити ручну працю роботами і маніпуляторами, людей з "простими" професіями найближчим часом звільнять. Чому? Робота можна включити на одну годину або не вимикати його протягом цілої доби, можна дати йому команду працювати повільніше або в кілька разів швидше. У власника такого підприємства з'явилися абсолютно нові економічні можливості: він може збільшувати або скорочувати обсяг своєї продукції з мінімальними втратами (не треба платити понаднормові, не треба оплачувати медичні страховки і податки на соціальне забезпечення, не треба торгуватися з профспілкою тощо) - іншими словами, точніше й ефективніше обслуговувати ринок.

Роботи з'являються у все нових і нових сферах діяльності людини. Окрема тема - це бойові роботи, коли, наприклад, оператори-військовослужбовці (називати їх солдатами в звичайному розумінні цього слова не можна), перебуваючи в Каліфорнії, за допомогою джойстиків управляють дронами, літаючими над Афганістаном.

Панянки в США зараз захоплюються новими моделями автомобілів, які автоматично паркуються. Вийшовши з машини в зручному для вас місці, ви натискаєте кнопку на зв'язці ключів - і автомобіль сам знаходить місце для стоянки і сам заїжджає туди. Вже почалося використання роботів-автомобілів. Уявіть, скільки грошей заощадять транспортні компанії на зарплатах...

Тобто, американська економіка у найближчі роки почне позбавлятися професій з низькою кваліфікацією. Всі виробництва, що вимагають використання низькокваліфікованої ручної праці, переводять в інші країни, де ця праця поки дешева. Але якщо з'являються технології автоматичного виробництва, ці виробництва залишаються в США.

У найближчі роки почнуть продавати роботів-прибиральників, роботів-офіціантів, барменів, медсестер, нянь, секретарів та багатьох-багатьох інших.

Питання полягає в тому, як же бути людям, які інакше працювати не вміють? Все відповідно до відомих слів Леніна: вчитися, вчитися і ще раз вчитися! Зараз у США в період економічної кризи приватні коледжі та університети - один з найвигідніших видів бізнесу. Люди, які втратили роботу, намагаються підвищити або змінити свою кваліфікацію і знайти нову сферу докладання своїх зусиль. Ці сфери існують, розширюються, і працівники в них більш ніж затребувані. Наука, нові знання підвищують ефективність діяльності кожної конкретної людини.

"Оцифровка" людини

Зараз у світі працює понад два мільярди різних обчислювальних пристроїв: від супер-комп'ютерів і обчислювальних комплексів з сотнями тисяч серверів, до планшетів і стільникових телефонів, які є повноцінними комп'ютерами. Всі комп'ютери без програмних комплексів - це просто залізяки. Саме програмні комплекси управляють комп'ютером таким чином, щоб він забезпечував якусь функціональність, діапазон якої просто фантастичний: від управління атомними реакторами і космічними апаратами до забезпечення роботи колективів людей на підприємствах та забезпечення КОЖНІЙ людині доступу до знань та віртуального спілкування.

Найближчим часом з'являться програмні комплекси, що дозволяють людині спілкуватися з комп'ютером без мишки і клавіатури: за допомогою голосу, рухів рук, міміки - точно так само, як ми сьогодні спілкуємося між собою... Комп'ютер стане справжнім "другом" людини.

З іншого боку, вже зараз можливе створення цифрового робота, який буде зображати свого господаря - і не тільки зовні, але і семантично: тобто він буде відповідати на питання і діяти в різних ситуаціях так, як це б зробив його господар.

Вже зараз можна побачити, як виглядатиме ваша дитина, - ще до її народження, можна приміряти одяг на екрані, не переодягаючись, або побачити себе з новою зачіскою.

На мій погляд, основний ефект такого "оцифровування" людини проявиться з появою програмних комплексів постійного автоматичного навчання людини з раннього віку і на все життя. У першу чергу, це дасть можливість людині отримувати нові знання і нові професійні навички за мінімальний час. Людина не буде боятися роботів, вона буде робити тільки те, що роботи робити не вміють і, в першу чергу, займатися дослідженнями і проектуванням нових технологій.

Фактично мова йде про створення ТОВАРИСТВА ЗНАНЬ. Знання та навички завжди були головною цінністю людини, і автоматизація навчання призведе до абсолютно нових, поки важко прогнозованих результатів. Але що ясно вже зараз - середовище існування людини вже стало оцифрованим, обчислюваним, програмно керованим, і це приведе до небаченого зростання продуктивності праці та економічної ефективності. Ми навіть не могли мріяти про це, наприклад, п'ятдесят років тому.

Генетичний космос

Всі знають про ДНК і про подвійну спіраль. Я хочу навести деякі прості факти. Подвійна спіраль ДНК у клітині людини знаходиться в згорнутому стані і займає приблизно п'ять тисячних часток кубічного міліметра. Але якщо цю подвійну спіраль розгорнути в лінію, то ми отримаємо відрізок довжиною майже два метри. У тілі однієї людини може бути приблизно до 100 трильйонів клітин. Якщо спіралі ДНК всіх клітин однієї людини витягнути і вибудувати в одну лінію, то довжина цієї лінії буде дорівнювати приблизно кільком десяткам відстаней від Землі до Сонця.

Генетична складність всього живого така, що, на мій погляд, у ній реально зберігається "ІНТЕЛЕКТ ВСЕСВІТУ" - будь-яку інформацію про інопланетян треба шукати не тільки в космосі, але і всередині себе.

Вчені почали займатися молекулярним комп'ютингом у біологічному оточенні. Мова йде про створення буквально живих комп'ютерів. Як і чим вони допоможуть людині, про це ще рано говорити. Але ми точно стоїмо на порозі виходу в генетичний космос. 

Управління суспільством

Технології управління суспільством будуються на технологіях управління людиною, її інтересами і потребами. Однак, кращою формою управління є творення.

Сучасні технології управління нескінченно далекі від вельми популярних "страшилок" про "електронні концтабори" і полягають насамперед у формуванні заданих спектрів інтересів і потреб усередині інформаційного поля.

Звичайно, і "проникаючі" технології на зразок читання думок на основі сканування електричної активності людського мозку ніхто не відміняв, але така індивідуальна робота буде необхідна хіба що у виняткових випадках - основну роль зіграють технології розподілу інформації, які відсікають нецікаві людині масиви даних та навчають її в заданому напрямку.

Про те, наскільки швидкими темпами розвивається людина і наскільки дивовижно швидко вона досліджує природу і суспільство, наскільки прагматично використовує нові знання в повсякденному житті, говорить такий факт: всього лише тисячу років тому читати і писати на Землі вміли не більше трьох відсотків її населення. Тисяча років - це всього лише тисяча обертів планети Земля навколо Сонця. Іншими словами, в космічних масштабах - мить... І за цю мить людська цивілізація зробила інформаційний вибух.

Іншими словами, люди надзвичайно ефективні. Я думаю, цей природний феномен ще не повністю усвідомлений. Ми зайняті своїми поточними проблемами і намагаємося знайти для них оптимальні рішення. Вирішення проблем пов'язаних, наприклад, з суспільним устроєм, насправді є спробами знайти найбільш ефективний спосіб спільного існування, що забезпечує прийнятний для переважної більшості людей спосіб і рівень життя. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Купуй тепер, поки долар дешевий :)

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Якщо перехід до наступного технологічного устрою планується в США, то логічно почати перекладати новини з англійської, замість московської.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Саме так, треба брати інформацію з перших рук.

Арій Хрестовий каже:
Якщо перехід до наступного технологічного устрою планується в США, то логічно почати перекладати новини з англійської, замість московської.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Весь цей "прогрес" я би охарактеризував як поворот не туди...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Жалію, що не купив робота-прибиральника коли долар був ще дешевий :)

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Купуй тепер, поки долар дешевий :)

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Наберiть у пошуковiй системi "НО" "Світоч".

Хай Буде!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

США - це 5 мільйонів інтелектуалів, ще трохи політиків та військових, трохи іншої еліти, а всі, хто не ввійшов до цього переліку з 322 мільйонів населення - це маса, яка повинна працювати та споживати.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

1,5% творчих людей - це природна константа. Більше й не треба, бо система втратить стабільність.

"Народний організм складається приблизно з 5% людей, спроможних до самостійного, критичного мислення. Решта 95% схильні підтримувати рішення, які їм пропонують.

Це нагадує структуру людського організму, в якому маса голови (в середньому 5 кг) становить приблизно 5% від маси тіла атлетично розвиненої людини.

Згадані 5% самостійно мислячих також мають структуру. За грубими оцінками, фундаментальною інноваційною творчістю займається 1–2%, решта 3–4% здійснюють інтелектуальне забезпечення творчого процесу. Тобто співвідношення приблизно 1:3.

Цей соціологічний факт також має біологічний аналог: співвідношення маси головного мозку (в середньому 1,3 кг, тобто 1,5–2% до маси тіла) і маси решти голови (3,7 кг) відповідає тій самі пропорції 1:3".

Докладніше: Маги і політики, або як відростити голову

Андерс Фальке каже:
США - це 5 мільйонів інтелектуалів, ще трохи політиків та військових, трохи іншої еліти, а всі, хто не ввійшов до цього переліку з 322 мільйонів населення - це маса, яка повинна працювати та споживати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Прочитала і згадалась мені Вавілонська башня, яка вже діставала неба, але Бог не дав закінчити її будівництво. Як каже Явсе, щось та не туди.
Цікаво про обчислення довжини наших ДНК. Тепер уявіть що цей потенціал ДНК відкривається і ми можемо користуватися здобутками багатьох цивілізацій, можливо мільйонні земні роки. Весь всесвіт у наших ніг. Робимо,що хочемо, бо все вміємо і знаємо. Вибираємо те,що бажає душа. Саме так і станеться скоро.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Ми забуваємо, ща США ще далеко не постіндустріальна країна. США багаті на інтелектуалів, але інтелектуалів (в основній масі) із індустріальним світоглядом. Тобто все повинно підпорядкуватися людині і так як людина забажає. Але є інша правда. Людина повинна почати жити по правилах Творця. На щастя людей,які розуміють, що змінюватися повинні вони (наприклад, прихильники НО), стає все більше. Я впевнений, що є такі й у США. Тільки їх ще дуже мало.
Страх перед науковими досягненнями був завжди. В багатьох випадках оправдано. Атомна бомба, генетична модифікація, клонування, вдосконалення зброї для насильства однієї людини над іншою (в тому числі через засоби масової інформації). Та наукові і технічні досягнення є також корисними для людей. Потрібно, щоб вони також не протирічили задумам і правилам Творця. І служили не тільки для полегшення праці, а й для вдосконалення людини і суспільства, для того, щоб люди були щасливі. Роботи можуть допомагати диктаторам, а можуть допомагати людині почувати себе вільною, незалежною від інших. Все залежить від того, яке суспільство ми побудуємо: диктатуру чи республіку через демоси. Все залежить від кожного з нас.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Таки готується! І давно й наполегливо працює кіноіндустрія:

10 фільмів про штучний інтелект

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

5% + 95%, а як же "принцип Паретто"? Не так і не туди. Щось нічого не сказано про ЕНЕРГІЮ. Пишу це вже із ХРОМУ. СПРОБУЮ ОЦІНИТИ ЦЮ ПУБЛІКАЦІЮ.