Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У роки радянських політичних репресій знищили майже 200 тисяч українців. Епіфаній нагадав про наслідки

В Україні відзначають день пам'яті жертв політичних репресій. Точну кількість жертв тоталітарного режиму й досі визначити неможливо.

19051902.jpg

У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій (Фото: Главком)

У День пам'яті жертв політичних репресій українці згадують трагічні події, які стали наслідком насильницького впровадження комуністичної ідеології.

"Понад 80 років тому в Києві сталася одна з найкривавіших ночей в історії сталінського Великого терору. 19 травня 1938 року у в'язницях НКВС розстріляли 563 особи. Загалом в ті роки масових репресій, за оцінками істориків, знищили майже 200 тисяч наших співгромадян. Загалом радянські політичні репресії торкнулися мільйонів людей", - написав у Facebook предстоятель єдиної Православної церкви України митрополит Епіфаній.

"Цього дня маємо згадати про те, що Великий терор міг би не стати реальністю, якби пануюча на той час ідеологія войовничого атеїзму не створила умов для виправдання найжорстокіших злочинів проти людяності. На прикладі більшовизму бачимо, як заперечення Бога призводить до появи злочинної ідеології, що засліплює людей і робить їх жорстокими, позбавляє моралі, спустошуючи людські серця. Сьогодні разом з вами молюся за душі сотень тисяч закатованих та постраждалих у ті жорстокі часи. Насильство проти людяності є злочином перед Богом та історією, воно на має строку давності та виправдання.Маємо робити все для того, аби злочини більшовизму були остаточно викриті та засуджені, щоби подібні часи ніколи не повернулися на нашу українську землю", - написав Епіфаній.

Точну кількість жертв тоталітарного режиму досі визначити неможливо. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб,пише Главком.

Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. 

У 1937-1938 роках в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них до страти - 122 237 громадян. Левову частку цих вироків виносили саме «трійки» НКВС.

Впродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об'єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева. 

Наші інтереси: 

Пам'ятати злочини СРСР. Нагадувати тим, хто сумує за СРСР. Відкривати правду невігласам і манкуртам.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи