Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп домігся великої перемоги перед проміжними виборами, – The Hill

Категорія:

Президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу потрібна була перемога з великим рахунком перед проміжними виборами в конгрес, запланованими на листопад цього року. Тепер у нього є така перемога. За кілька годин до закінчення терміну, встановленого Білим домом, Канада завершила свої переговори і погодилася приєднатися до США і Мексики в рамках нового Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА), пише Ліз Пік в статті для американського видання The Hill.

no-1.jpg

Джастін Трюдо і Дональд Трамп

Хоча прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо не погодився з численними вимогами, викладеними торговим представником США Робертом Лайтхізером, Оттава, нарешті, дійшла згоди, мабуть, вирішивши, що вона може зіткнутися з серйозними економічними потрясіннями в разі краху 25-річної угоди з найбільшим торговим партнером.

Очевидно, що для канадського прем'єр-міністра відмова від приєднання до переглянутої угоди НАФТА стала би політичним самогубством.

У 2019 Трюдо чекають вибори, а розірвання НАФТА потрясло б всю експортну економіку Канади. Уже зараз економічне зростання країни незначно ослабло через невизначеність, пов'язану з торговими переговорами. Нещодавно Національний банк Канади оновив свій прогноз щодо зростання ВВП у 2018 році, знизивши показники з 2,2% до 2%, пославшись на складну ситуацію в торгівлі.

Все могло б бути набагато гірше. У 2017 році Трамп пригрозив, що введе мита на автомобілі, які виробляються в Канаді. Потенційний збиток від 25-процентних мит на імпорт канадських автомобілів став би «катастрофічним» для Канади, що призвело б до втрати 100 тис. робочих місць.

У недавньому економічному огляді Королівського банку Канади зазначено, що американські мита на канадські промислові товари і передбачуване зниження активності в сфері продажів автомобілів приведуть до уповільнення економічного зростання на 0,5%. З огляду на несприятливі непрямі наслідки для інших секторів економіки, зниження темпів економічного зростання могло б досягти 1%.

Угода США, Мексики і Канади (USMCA) - це назва нової версії НАФТА, в рамках якої Сполученим Штатам вдалося домогтися певних переваг, хоча Вашингтону також довелося зробити деякі поступки канадській стороні.

Так само, як і у випадку з Мексикою, США наполягли в переговорах з Канадою на те, що велика частина автомобілів, що продаються в США, повинна вироблятись в Сполучених Штатах (75%, а не 62,5% як раніше). Оттава домоглася поступок в рамках збереження спеціального механізму по вирішенню торговельних суперечок з США.

У більш широкому сенсі нова версія НАФТА є свідченням того, що Білий дім здатний укладати більш вигідні торгові угоди. На тлі наближення проміжних виборів і прогнозів, згідно з якими торгова війна з Китаєм сповільнить темпи економічного зростання США, Трампу потрібно було показати своїм виборцям, особливо виборцям зі штатів Мічиган і Вісконсин, що його тактика може привести до успіху.

Всім добре відомо, що Трамп протягом тривалого часу критикував НАФТА. Він був не єдиним критиком. Профспілкові лідери організовували акції протесту проти НАФТА, оскільки угода призвела до істотного скорочення чисельності робочих місць в США.

Коли екс-президент Сполучених Штатів Білл Клінтон підписав Північноамериканська угода про вільну торгівлю в 1993 році, він пообіцяв американським громадянам, що завдяки НАФТА виникне «експортний бум в Мексику», що призведе до створення 200 тис. нових робочих місць вже через два роки і 1 млн робочих місць через п'ять років.

У 2013 році американський аналітичний центр Інститут економічної політики надав дані, згідно з якими до 2010 року торговий дефіцит США з Мексикою привів до ліквідації 682 тис. робочих місць в Сполучених Штатах, причому 60,8% з них - це робочі місця в обробній промисловості.

Багато хто згоден з тим, що Північноамериканська угода про вільну торгівлю потребує серйозного перегляду, а не косметичних поправок. Завдяки постійному тиску з боку Білого дому вдалося добитися вигідніших умов для США.

Наші інтереси: 

Трамп виконує обіцянки і здобуває нових прихильників.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Трамп і його команда отримують перемогу за перемогою!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Трамп і його команда отримують перемогу за перемогою!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!