Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Технічний працівник продає дитячу книжку, яку створив за допомогою штучного інтелекту. Професійні ілюстратори розлючені

Категорія:

Аммар Реші отримував погрози вбивством і повідомлення, які заохочували до самоушкоджень у соціальних мережах, через те, що видав дитячу книжку усього за вихідні, використовуючи штучний інтелект. Цей прецедент створює загрозу конкуренції для професіоналів.

28-річний Аммар Реші розповів BuzzFeed News, що з дитинства захоплювався технологіями. Він виріс у Пакистані, перш ніж його родина переїхала до Великобританії, де Реші вивчав інформатику в Лондоні. Робота в Palantir Technologies привела його до Пало-Альто, Каліфорнія, а з 2020 року він працював у фінтех-компанії Brex, де зараз є менеджером з дизайну.

Коли за останні кілька місяців на ринку почала з’являтися ціла низка генеративних інструментів штучного інтелекту, Реші почав з ними працювати. На початку цього місяця у нього виникла ідея створити книгу для дитини його найкращих друзів, яка народилася цього року, використовуючи штучний інтелект.

Спочатку Реші використав ChatGPT, щоб придумати історію про Алісу, яка хоче дізнатися про світ технологій, і Спаркла, милого робота, який їй допомагає.

Він попросив ChatGPT зробити Алісу трохи цікавішою, а Спаркла – самосвідомішим. Тоді Реші використав програму AI Midjourney, щоб створити потрібні зображення.

"Я почав вводити підказки на кшталт «молода дівчина» та деякі дескриптори: «блакитні очі», «просте плаття», «схвильований», «цікаво», – розповів він. – "Це дало певні результати. Але зараз деякі з цих результатів були б абсолютно безглуздими. Це стало б книгою жахів, якби я помістив ті ранні ілюстрації".

Він годинами налаштовував підказки, надані Midjourney, він відхилив «сотні» ілюстрацій, щоб отримати 13, які заповнюють 14-сторінкову книгу. "Я ледь не здався, тому що не був впевненим, чи це можливо. Але я просто зробив ривок в кінці", – сказав він.

Реші завантажив результати в Amazon Kindle Direct Publishing, який розмістив "Алісу та Спаркла" на Amazon 4 грудня, усього лише через 72 години після того, як він все це вигадав. Спочатку Реші збирався зробити книгу лише для дитини своїх друзів. Але коли він поділився в Instagram новиною про те, що створив книгу за допомогою штучного інтелекту, ширше коло його друзів почало запитувати, чи можуть вони купити її. (Наразі він сказав, що продав понад 70 книг і подарував близько 40-45)

Інші заохочували його ширше ділитися новинами про випуск. Але коли Реші написав про книгу в Twitter, люди, включно з ілюстраторами дитячих книг, розкритикували його за автоматизацію процесу за рахунок людської творчості.

Одним із критиків – Анупа Ропер, авторка дитячих книжок із Великої Британії, яка сказала, що у неї було "відчуття занурення в яму у животі", коли вона побачила твіт Реші. "Чи справді так легко створити те, у що я мала б вкласти своє серце й душу?", – сказала вона.

Британська дитяча письменниця Джозі Дом відмовилася завантажити книгу Реші. "Я не вважаю, що він заслуговує на те, щоб заробити гроші на книзі, тому що насправді він не вклав у неї багато праці", – сказала вона. Однак, прочитавши приклади сторінок на Amazon, Дом сказала, що "стурбована тим, що використання штучного інтелекту при створенні історій призведе до поширення неякісних історій, як з боку написання, так і з боку ілюстрації".

Дом сказав, що "Аліса та Спаркл" мають декілька аномалій в ілюстраціях, про деякі з них сам Реші зізнався в соціальних мережах.

Вона також стурбована тим фактом, що генеративні платформи штучного інтелекту навчаються на роботах інших людей, проблема, яку багато художників раніше вже висвітлювали. "Митцям часто недоплачують, і це їм не допоможе", – сказала вона. – "По суті, їхню роботу крадуть".

Дитяча авторка сказала, що історія була «формульною» – природним результатом створення комп’ютерної програми. "Вона також плоска і нудна", – додала Дом. – "Усі читачі заслуговують насичених, творчих історій – особливо дитячих. Вони служать не тільки для розваги, а також для навчання». Вона сказала, що книга Реші провалилася в цьому відношенні.

Тим часом Корі Бріклі, ілюстратор, який працює над обкладинками книжок, розкритикував твіт Реші, створений ШІ, у цьому твіті:

Бріклі не відповів на прохання прокоментувати цю історію.

Реші сказав, що не очікував негативної реакції. "Найбільше мене засмучує те, що я думаю, що ці митці справді хвилюються, реагують так пристрасно, тому що відчувають загрозу", – сказав він. – "Я цілком розумію це як митець, якщо ви сприймаєте це як загрозу своєму існуванню. Це має абсолютний сенс". (Він додав, що кілька людей зв’язалися з ним, щоб повідомити, наскільки їх вразила продуктивність моделей ШІ)

Реші сказав, що отримував погрози вбивством і повідомлення, які заохочували до самоушкодження. "Якщо ми не можемо вести дискурс, не будучи ввічливими, то ми не досягнемо прогресу", – сказав він і додав, що сила реакції змусила його більше думати про поточні проблеми. "Це змусить мене виконувати більше домашніх завдань, безперечно", – сказав він. – "Я хочу вчинити правильно. Я хочу допомогти підтримати митців, якщо можу".

Реші сказав, що тепер він вважає, що такі платформи, як OpenAI, мають бути прозорими щодо того, на яких даних навчаються їхні моделі.

"Я не знаю, чому ми не можемо сказати: «Ось все мистецтво, яке було використано для створення цього», – сказав він, – щоб ми могли з’ясувати, чи мистецтво справді крадеться, чи вони беруть захищений авторським правом матеріал”. 

Він сказав, що вважає, що такі платформи повинні працювати з художниками, які постраждали від революції ШІ.

Загалом він вважає цей досвід як навчальним, так і застерігаючим. "Я вдячний, що це виявило дуже критичну дискусію, дискусію, яка мала б відбутися", – сказав він. – "Чесно кажучи, я просто засмучений тим, як розгорнулася ця дискусія. Читати ненависницьку риторику та образи справді неприємно".

Щодо того, чи буде другий розділ в історії Аліси та Спаркла, Реші менш впевнений. "Думаю, я потримаю це, доки не дізнаюся більше про те, як використовується це мистецтво, і чи є способи використовувати його, одночасно захищаючи художників, – сказав він. – Я не просто хочу це проповідувати, я хочу це практикувати".

Alice and Sparkle
Наші інтереси: 

Цікава історія, як ШІ може витіснити з ринку праці деякі професії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи