Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США освоюють новий простір: ставка на підводні дрони

Минулого тижня суднобудівна компанія Huntington Ingalls і аерокосмічний гігант Boeing оголосили про те, що об'єднують свої зусилля зі створення підводного дрона Echo Voyager. Мета - якомога швидше налагодити поставки підводних безпілотних систем військово-морським силам США.

Робота над п'ятдесятитонним Echo Voyager ведеться з 2014 року у співпраці з DARPA, а днями стало відомо, що Boeing приступила до випробувань цього дрона вже не в тестовому басейні, а у відкритому океані.

Echo Voyager - це поки найбільший підводний дрон, який відноситься до класу XLUUV (extra large unmanned undersea vehicle). Поки йдуть короткострокові занурення на невеликі глибини, але на наступному етапі планується відправити дрон на велику глибину на тривалий термін. За словами творців, він зможе перебувати місяцями в автономному плаванні, самостійно повертатися на базу, спливати на поверхню і передавати інформацію.

Сам дрон складається з модулів, що дозволяє споряджати його під різні завдання певною начинкою.

Підводні дрони розглядаються як один із пріоритетних напрямків розвитку військово-морських сил. Потенційні супротивники США, тобто Китай і Росія, вдосконалюють свої збройні сили, тож американське панування на поверхні води стає не настільки очевидним і гарантованим.

Третій фактор - це вартість утримання великих підводних човнів з численним екіпажем на борту. Автономні дрони, дешеві і без людей, виглядають привабливою заміною  їх вже в найближчому майбутньому.

Тому в Пентагоні виникла ідея - піти під воду і скористатися технологічною перевагою там, створюючи невеликі і менш гучні, ніж підводні човни, дрони. В ідеалі розглядається створення «материнських» підводних дронів, які б несли під водою цілі рої дрібніших безпілотників самого різного призначення.

У минулому році контр-адмірал Матіас Вінтер (Mathias Winter) заявив: «Департамент воєнно-морських досліджень США (Office of Naval Research, ONR), який займається розробкою передових технологій в сфері безпілотних підводних апаратів, планує розміщення "магістральної мережі Ейзенхауера" на морському дні у всіх районах Світового океану ... Ми хочемо, щоб безпілотники виходили в море на завдання один раз і потім діяли в глибинах морів протягом десятиліть».

Йдеться про створення підводних баз або технічних станцій, де підводні дрони могли б самостійно заряджатися або проходити техобслуговування, передавати і зберігати зібрану інформацію.

За даними The Washington Post, в Пентагоні планували виділити близько трьох мільярдів доларів на розробку підводних безпілотників на найближчі кілька років.

Крім Boeing над підводними дронамі працює і General Dynamics, яка в минулому році придбала робототехнічну компанію Bluefin Robotics. Дрон Bluefin-21 від цього розробника може запускати свої підводні мікро-дрони Sand Sharks і навіть через трубу «вистрілювати» невеликий літальний дрон для зйомки з повітря і передачі інформації.

Lockheed Martin також змогла запустити літальний дрон зі свого підводного безпілотника, хоча для цього підводному дрону довелося спливти на поверхню. У планах майже всіх  компаній, що займаються цією темою, - створення рою надводних, підводних, літальних безпілотників, які можуть працювати в зв'язці один з одним.

Є і ще один проект - створення підводного аналога системи GPS, щоб підводні дрони могли орієнтуватися в глибинах світового океану і при цьому не спливати на поверхню.Над акустичною системою такого роду працюють такі компанії і організації як DARPA, BAE Systems, Raytheon BBN і Draper Laboratory.

Паралельно в DARPA вивчають можливість установки на підводні дрони знімних невеликих антен для передачі електромагнітних сигналів у водному середовищі. Випробування нових антен почнуться цього літа.

Якщо поки підводні дрони використовуються в основному для пасивного збору інформації, то в майбутньому на них покладатимуться транспортно-логістичні функції, а пізніше - і ударні.

Навіть в ООН вже перейнялися розвитком морських безпілотних систем. Відзначається, що так як під водою зв'язок з безпілотниками є однією з головних проблем, то підводні системи стають все більш і більш автономними, і недалекий той день, коли вони будуть виконувати не тільки розвідувальні або логістичні функції, а й застосовувати зброю.

Саме в морі, на думку доповідачів ООН, можна очікувати  появи перших  автономних «роботів-вбивць», так як операції під водою не приваблюють стільки уваги громадськості, ЗМІ та правозахисників, як удари безпілотних систем з повітря.

Джерело

Наші інтереси: 

Військові технології вдосконалюються. Стежимо. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чи будуть такі дрони шкодити орієнтуванню китам і дельфінам...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чи будуть такі дрони шкодити орієнтуванню китам і дельфінам...

Вірю в те, що розумію.