Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Штучний інтелект" допоможе виявляти тих, хто отримує соціальну підтримку незаконно

Світ:

Аналогічний підхід, або "скорінг", застосовують банки для визначення ступеню надійності отримувачів кредитів. Водночас, у багатьох країнах Європи, подібні методики "профілювання ризиків" дають змогу успішно протистояти шахрайству у сфері соціальних виплат. 

В Україні розпочалося пілотне тестування методики автоматизованого виявлення передумов для здійснення порушень законодавства при отриманні державної соціальної допомоги. Її розроблено у рамках проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", який Мінсоцполітики реалізує за підтримки Світового банку, повідомляє ТСН.

Спеціальний алгоритм з елементами "штучного інтелекту" здатен аналізувати масив даних щодо порушень при отриманні коштів соціальної підтримки і в автоматичному режимі формувати "профілі ризику" - набір характерних ознак отримувачів, які найчастіше зловживають і шахраюють при одержанні державної допомоги.

Для того, щоб подібні інструменти запрацювали в Україні, було проаналізовано величезний масив даних, отриманих завдяки роботі соціальних інспекторів,  фахівців Мінсоцполітики та консультантів проекту з 2015 по 2019 роки,  а також за результатами верифікації соціальних виплат, яку Міністерство фінансів України здійснювало в минулих роках.

Опрацьована інформація дала можливість підготувати перший робочий варіант алгоритму, який в автоматичному режимі "вираховує" профілі "типових порушників".

Наразі методика тестується у 10-ти пілотних управліннях соціального захисту Закарпатської, Запорізької, Львівської областей та Києва. Результати практичного відпрацювання дадуть розробникам матеріал для вдосконалення системи, а також сприятимуть її "самонавчанню". Адже завдяки елементам  "штучного інтелекту", за результатами вибіркових перевірок та виявлення порушень алгоритм коригуватиметься самостійно.

За словами Генерального директора Директорату сім’ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталія Музиченка, на сьогоднішній день в бюджеті 2019 року на надання різних видів соціальної підтримки передбачено близько 120 мільярдів гривень. Це кошти платників податків, тому важливо забезпечити, щоб вони потрапляли саме тим, хто їх потребує.

Запровадження системи автоматичної побудови моделей оцінювання ризиків у сфері соціальної підтримки дозволить соціальним інспекторам "сфокусувати" заходи з контролю на тих домогосподарствах та одержувачах, які найбільшою мірою схильні до надання недостовірної інформації та шахраювання при отриманні соціальної допомоги, і не турбувати зайвими перевірками добропорядних одержувачів. 

В Україні нарешті дізнаються, хто отримує соцдопомоги

Країна пільговиків

В Україні за тисячу гривень можна офіційно стати інвалідом чи вагітним

Українці масово відмовляються від шлюбу, а кількість матерів-одиначок стрімко зростає

Євген Головаха: «Масові субсидії породжуватимуть покоління утриманців»

Наші інтереси: 

Правильна ініціатива перевіряти отримувачів соціальних виплат. Податкове навантаження на сьогодні складає 22% + 19,5%, не враховуючи ПДВ, який ми сплачуємо автоматично, коли купляємо товари або послуги. 22% (ЄСВ - єдиний соціальний внесок) йдуть в Пенсійний фонд на утримання нинішніх пенсіонерів та отримувачів соціальних виплат. Тож майже половину заробленого маємо сплатити в держбюджет, з якого утримують отримувачів соціалки. Хтось наповнює бюджет, а хтось з нього живе. Тому перевірка отримувачів соціалки - дуже потрібна. Шкода тільки, що так пізно до цього "дозріли".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи