Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 136
  • Переглядів: 152

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем відвідав Україну й розповів про новий формат допомоги та мобілізацію – Forbes

Категорія:

Спецтема:

18 березня до Києва несподівано приїхав сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Він приїхав обговорити ленд-ліз у версії республіканців, а не той, який президент США  Байден підписав 9 травня 2022 року і якого так і не було.

24032002.jpeg

Ліндсі Грем і заступник голови місії Посольства США в Україні Роберт Нідем на пероні вокзалу в Києві, 18 березня 2024 року. Фото Посольство США в Україні

Ліндсі Грем (Lindsey Graham) провів переговори з Президентом Зеленським, урядом та депутатами. А ввечері дав брифінг для українських медіа. Forbes Ukraine переказує головне з цього брифінгу.

Про допомогу Україні в кредит

Я сказав Президенту [Зеленському], що повністю за те, щоб допомогти Україні. Але ми повинні зробити це у вигляді позики без відсотків, якщо це буде необхідно, для всіх наших союзників. Це буде новий спосіб. Думаю, він отримає більшу громадську підтримку у США.

Ідея Трампа перетворити допомогу в безвідсоткову позику має великий сенс. Сподіваюся, вона вийде з Палати представників у вигляді пакета законів найближчими днями, а не тижнями.

Я говорив зі спікером [Палати представників Майком Джонсоном] перед тим, як приїхати в Київ. Він намагається знайти спосіб надати допомогу Україні. Думаю, ідея з кредитом буде досить популярною не лише серед республіканців, а й серед демократів.

Якщо ви хочете допомогти Україні, вам краще почати говорити з американськими платниками податків. Ми маємо $34 трлн боргу. Чи можемо ми надати кредит, який можна повернути без відсотків? Чи може Україна його покрити? Думаю, Президент Зеленський хотів би отримати зброю в будь-який спосіб, який ми могли б надати.

Те, що Трамп підтримує продовження військової допомоги Україні у вигляді позики без відсотків, – крок назустріч. Хочу, щоб росіяни не лише побачили, що допомога надійде цієї весни. Але й те, що ми розробили модель, яка зробить її більш сталою.

Хочу сказати українцям: я хочу бути з вами, але, будь ласка, зрозумійте, що Америка також має власні потреби. Коли я їду до Південної Кароліни, люди говорять: "Ви хочете допомогти Україні? А як же наш власний кордон?" Ми як політичні лідери повинні також займатись своїм народом.

Чи буде підтримка Україні у разі перемоги Трампа

Думаю, так. 70% республіканців у Сенаті розуміють необхідність допомоги Україні. Буде війна між НАТО і Росією, якщо останню [Росію] не зупинити в Україні.

Незалежно від того, хто переможе на виборах у США у 2024 році, ми продовжимо підтримувати Україну.

Сподіваюся, у 2024 році Америка надішле Україні зброю, яка вам вкрай необхідна, у стійкий спосіб. Заплатите нам, якщо зможете, згодом.

Сподіваюсь, ви почнете не тільки утримувати території, але й почнете тиснути на росіян у 2024-му. Що ви отримаєте ATACMS, щоб зруйнувати цей клятий Кримський міст. Хочу, щоб 2024-й став роком якісної переваги Української армії.

Ви – найвинахідливіші люди, яких я коли-небудь зустрічав. Вам не вистачає снарядів, ми вам їх дістанемо. Але безпілотники, які ви розробили, можуть замінити артилерію в майбутніх війнах.

Про економічний потенціал

Україна – дуже благословенна нація. Ви маєте розумних, енергійних і творчих людей. І сидите на $3,5–12 трлн критично важливих мінералів, які можна використовувати для нової економіки. Зокрема, для виробництва акумуляторів.

Маєте одні з найбільших покладів газу в Європі. Росіяни окупували деякі з ваших газових родовищ. Моя мета – не тільки звільнити Україну від росіян. Але й зробити так, щоб ви могли використовувати свої ресурси.

Про вибори в Україні

Всі, з ким я говорив, казали, що для проведення виборів в Україні потрібна інша ситуація на війні. Для мене це має сенс, оскільки я був на місці подій.

Про мобілізацію

Україна має якнайшвидше провести реформу мобілізації. Перед відʼїздом в Україну я мав розмову з радником [президента США] з національної безпеки Джейком Салліваном. Запитав у нього, чим можу допомогти. "Поруште питання закону про мобілізацію. Потрібно більше людей у строю", – відповів він.

Знаю, це – важко. У вас люди воюють із першого дня. Мій батько служив у військово-повітряних силах під час Другої світової війни. І це було довго. Але вам треба замінити деяких людей, які довго на фронті. Сподіваюсь, скоро буде рух по закону про мобілізацію. І влітку та восени у вас буде більше військ. Ви воюєте за своє життя. Ви повинні служити не з 25 чи 27 років.

Нагадаємо, 12 березня Білий дім оголосив про допомогу Україні на суму у $300 млн: будуть ATACMS і 155 мм боєприпаси.

Наші інтереси: 

Стежимо за початком зміни американської політики стосовно нашої війни. Розуміємо, що республіканці хочуть також використати цю війну для просування своїх політичних інтересів, отже, їм вигідно, щоб вона закінчилася до президентських виборів, а не під вибори. Сподіваємося, що до літа у ЗСУ буде необхідна зброя і літаки, що дозволить провести влітку справжній контрнаступ і розгромити ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
3
Середнє: 3 (1 голос)

Як ми й передбачали, розпочалася конкуренція республіканців та демократів щодо того, хто більше допоможе Україні перемогти Росію. Демократи прагнуть досягти яскравих перемог незадовго до листопадових виборів, натомість республіканці прагнуть перенести важливі перемоги на літо, щоб осіння перемоги вже нікого не дивували.

Нещодавно Трамп висловив сподівання, що війна завершиться до виборів. 
 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
3
Середнє: 3 (1 голос)

Як ми й передбачали, розпочалася конкуренція республіканців та демократів щодо того, хто більше допоможе Україні перемогти Росію. Демократи прагнуть досягти яскравих перемог незадовго до листопадових виборів, натомість республіканці прагнуть перенести важливі перемоги на літо, щоб осіння перемоги вже нікого не дивували.

Нещодавно Трамп висловив сподівання, що війна завершиться до виборів. 
 

Все, що робиться з власної волі, – добро!