Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Росія, принижена Трампом, мріє про перезавантаження

Спецтема:

З урахуванням уваги до Росії під час президентської кампанії в США і теплих слів кандидата Дональда Трампа на адресу президента Володимира Путіна, Кремль очікував, що при новій адміністрації він стане її зовнішньополітичним партнером номер один. Ситуація кардинально змінилась, коли Трамп став господарем у Білому домі.

 

170505-pamyatnykputinu-zaporizhzhya.jpg

Пам'ятник Путіну. Запоріжжя.
Пам'ятник Путіну. Запоріжжя.

Президент Трамп приймає в Білому домі і в своєму маєтку Мар-а Лаго у Флориді всяких Терез і Абдель Фаттахів, а також дає урочисті обіди на честь високих гостей, таких як глава КНР Сі Цзіньпін.

Путіну ж  після інавгурації Трампа доводиться задовольнятися трьома жалюгідними телефонними розмовами з ним.

«Вони відчувають себе ущемленими», - говорить про російське керівництво відомий зовнішньополітичний аналітик і оглядач Володимир Фролов.

По-перше, виникає погане враження вдома, адже Путін прагне продемонструвати, що російська інтервенція в Україні і особливо в Сирії є доказом повернення Москви на світову арену, і що Росія, як і в радянські часи, - незамінний і рівноправний гравець в світових справах, нічим не поступається США.

По-друге, Кремль не здогадується, не знає, як рухатися вперед у відносинах з Вашингтоном, особливо в зв'язку з тим, що в березні 2018 роки мають бути президентські вибори, хоча Путін поки не оголосив офіційно, що буде балотуватися на четвертий термін.

Що ще гірше, замість проголошення нової сторінки в двосторонніх відносинах Вашингтон висуває все нові вимоги. Розчарування в Кремлі викликають навіть гадані друзі, такі як держсекретар Рекс Тіллерсон, якого Путін нагородив орденом під час його перебування головою Exxon Mobil.

Тіллерсон минулого місяця прибув до Москви з першим візитом як держсекретар і почав відроджувати ті позиції, які Москва вважала похованими разом з адміністрацією Обами.

Так, Тіллерсон знову підняв на щит ідею про те, що головний друг Росії на Близькому Сході - президент Сирії Башар Асад - повинен піти. Адміністрація Трампа також ясно дала зрозуміти, що Росія повинна забратися з України і припинити порушення важливого договору про ракети. Вона навіть знову витягла зі скрині стару проблему Афганістану.

Відповідаючи минулої неділі в програмі Fox News на питання про Росію, радник з національної безпеки генерал-лейтенант Герберт Макмастер висловив думку про те, що Путін не служить її інтересам. «Нам необхідні зміни в словах і в характері взаємин - сказав він. - Але найбільше нам потрібні зміни в поведінці».

Ціла низка аналогічних заяв з Вашингтона практично зупинила ідею про те, що між Кремлем і Білим домом буде укладена грандіозна оборудка з важливих світових проблем.

Далі, як кажуть деякі аналітики, в той час як Росія сповнена бажання поліпшити відносини, адміністрація Трампа не говорить чітко про те, на яку винагороду вона може розраховувати в разі серйозних і масштабних змін у зовнішній політиці.

«США не дали визначення того, що таке поліпшення відносин. Іншими словами, вона не говорить, що буде в мішку з подарунками для Росії в разі драматичного розвороту в зовнішній політиці», - сказав Фролов.

Під час третьої телефонної розмови між Трампом і Путіним, яка відбулася у вівторок увечері, два президенти домовилися про тіснішу координацію дій по Сирії і Кореї, а також попередньо домовилися зустрітися на полях саміту «Групи 20» в німецькому Гамбурзі на початку липня.

У російських колах холодність у поведінці президента США зазвичай пояснюють тим, що американська зовнішньополітична номенклатура не дозволяє Трампу бути самим собою, коли справа доходить Росії.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров повинен провести переговори з Тіллерсоном наступного тижня під час конференції з Арктики, яка відбудеться на Алясці. Росіяни сподіваються, що ці переговори внесуть якусь ясність.

Росіяни хочуть дечого від американців, скажімо, виведення системи протиракетної оборони з Румунії та Польщі. Але нічого конкретного в цьому питанні не було досягнуто.

Рясні похвали Трампа на адресу російського лідера на етапі президентських перегонів поступово зійшли нанівець, оскільки на перший план вийшли інші проблеми, включаючи численні розслідування фактів російського втручання в передвиборні перегони і гострі розбіжності в питанні застосування Сирією в квітні місяці хімічної зброї проти власного народу.

З іншого боку Кремль високо цінує ту обставину, що адміністрація Трампа в основному мовчить щодо внутрішньоросійських проблем, таких як жорстокі дії щодо лідерів опозиції, арешти учасників протестів, переслідування і тортури гомосексуалістів у Чечні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель була не настільки стримана у вівторок під час спільної прес-конференції з Путіним. Вона підняла питання про переслідування організацій громадського суспільства, гомосексуалістів і релігійних сект і в той же час з насмішкою поставилася до заяви Путіна про те, що зміна влади в сусідній Україні була недемократичною.

Оптимісти в Москві і Вашингтоні сподіваються, що російсько-американські відносини більше не будуть погіршуватися.

Поки що передчасно розраховувати на відкриту співпрацю. Відносини не зміняться, поки не будуть узгоджені умови взаємодії.

Цьому здатна допомогти зустріч двох президентів у Гамбурзі, якщо виходити з того, що Трамп, нарешті, перестане уникати Путіна.

Оригінал публікації: Russia, Feeling Slighted by Trump, Seeks a Reset

Наші інтереси: 

Москва прагне перезавантаження  у відносинах. Але чи не пройдена вже «точка неповернення»?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Безчинство Росії залежить на скільки її господарі відпускають поводок:Мир в Україні більшою мірою залежить від позиції США. Америка має вплив на РФ і з нею ніхто не жартує, - Кучма

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

"Оптимісти в Москві і Вашингтоні сподіваються, що російсько-американські відносини більше не будуть погіршуватися".

Можна уявити собі, на що сподіваються песимісти :)

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

РОСІЮ ніхто не принижував!
РОСІЯ сама вибрала своє місце - міжнародного терориста, серійного вбивці, гвалтівника і мародера!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Безчинство Росії залежить на скільки її господарі відпускають поводок:Мир в Україні більшою мірою залежить від позиції США. Америка має вплив на РФ і з нею ніхто не жартує, - Кучма

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

А я чула, що Трамп- це ставленик Путіна. Бо російські хакери зламали електронне голосування і поміняли успіх в сторону Трампа, хоч перемогла Клінтон. Тому Трамп боржник Путіну

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

А те, що вони публічно не показують свій договір- це хитрий хід.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!