Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рада проголосувала за винагороду для викривачів корупції

До порядку денного був внесений та ухвалеий у першому читанні проект закону №1010 щодо викривачів корупції. Люди, які допомагають розкривати корупційні злочини, зможуть отримати від держави винагороду. За відповідні зміни до закону "Про запобігання корупції" проголосували 283 народних обранців.

Законопроект раніше подав до парламенту президент Володимир Зеленський і позначив його як невідкладний, повідомив 24 канал.

Законодавчі новації передбачають винагороду в межах 10% від суми відшкодування державі збитків або розміру хабаря. Окрім того, держава гарантуватиме викривачам та їхнім близьким право на безоплатну правову допомогу та конфіденційність.

Законопроєкт передбачає, що право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, завдані державі збитки від якого у п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір винагороди має визначати суд у межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину. Розмір винагороди не може перевищувати 3 тисяч мінімальних заробітних плат.

Крім того, парламент підтримав підготовку закону президента до другого читання за скороченою процедурою.

Як у світі винагороджують викривачів корупції?

 У США, згідно з законом, викривачі отримують 15 – 25% від вилученої суми. Тобто були випадки, коли людина отримувала мільйони за повідомлення про факт корупції. Там надійно захищають викривачів.

А ось у Південній Кореї, за потреби, держава охороняє не лише будинок викривача, а й цілий квартал, де живе він чи його родичі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи