Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Політична бомба Трампа: конституційний рубікон пройдено

Люди Трампа організували все, як годиться, на черговому ралі Президента в Західній Вірджинії. Були й тисячі позитивно налаштованих американців, і патріотичні плакати, і ентузіазм мас. Коротше, вся звичайна атрибутика політичного театру. І ніхто не очікував, що на цьому ралі Трамп підірве політичну бомбу.

zavantazhennya.jpg

Губернатор Західної Вірджинії Jim Justice

Нічого не віщувало сенсацію, коли він запросив на сцену губернатора Західної Вірджинії Джима Джастіса. Губернатор довго говорив про те, який хороший президент Трамп, а потім оголосив про те, що він виходить з Демократичної партії і реєструється республіканцем. 

Природно, вся про-республіканська аудиторія вибухнула оплесками. Довгими і тривалими.

А багато, дуже багато вашингтонських «демократів» виявилися в передінфарктному стані. І справа тут зовсім не в тому, що хтось перейшов з однієї партії в іншу. Справа ця в Америці цілком буденна і звичайна. 

Сам губернатор Західної Вірджинії ще півтора роки тому - в 2015 році - був республіканцем, а потім став демократом. Проблема полягає в тому, що вони миттєво все підрахували і отримали магічну цифру 34. Жах полягає в тому, що 34 - це як раз 2/3 від всіх п'ятдесяти штатів.

34 - це конституційна більшість.

Саме губернатор Західної Вірджинії став 34-м губернатором-республіканцем.

П'ята стаття Конституції США визначає два методи прийняття поправок до Конституції. Перший метод - це прийняття поправок конституційною більшістю в Конгресі з подальшою ратифікацією 3/4 всіх штатів (тобто для ратифікації потрібно 38 штатів).

Другий метод був задуманий батьками-засновниками США для того, щоб вийти з потенційної конституційної кризи в тому випадку, якщо Конгрес з якої-небудь причини виявиться недієздатним. 

Він полягає в тому, що 2/3 законодавчих зборів штатів, тобто 34, мають право скликати так звану «Конституційну Конвенцію». І змінити Конституцію голосами 3/4 всіх штатів прямо під час Конвенції, навіть якщо Конгрес, Президент, або Верховний Суд проти.

В даний час диспозиція сторін в США така.

губернатори:

- Республіканці 34 
- Демократи 15 
- Незалежні 1

Законодавчі збори штатів:

- Республіканці 33 
- Демократи 14

Решта 4 штати мають «змішані» законодавчі збори, коли одна з палат належить республіканцям, а інша палата - демократам.

За всю історію США спроб скликати Конституційну Конвенцію було досить багато, але жодного разу вона так і не була скликана. Справа в тому, що навіть проста загроза скликання такої Конвенції миттєво «протвережує» Конгрес і робить його цілком працездатним. Саме так було прийнято багато поправок до Конституції США - Конгрес швиденько зкумекав, і не довів справу до гріха.

За губернаторами конституційна більшість вже є (Конституція нічого не говорить про губернаторів, але реальність така, що обійти губернаторів в цій справі ніяк не вдасться). А по законодавчим зборам республіканцям не вистачає всього одного штату.

І навіть якщо республіканці не зможуть завоювати один-єдиний штат з чотирьох «змішаних» на виборах 2018 року, загроза скликання Конституційної Конвенції велика як ніколи. 

Подумайте тільки - всього один голос відокремлює жителів вашингтонського Олімпу болота від неминучої катастрофи позбавлення політичної влади тими, кого вони бояться найбільше - американськими громадянами. Причому без революцій, стрільби та інших жахів, а цивілізованим шляхом.

Чому губернатор Західної Вірджинії перейшов на бік республіканців? Тому що у нього не було іншого виходу. На виборах 2016 року його штат вибрав Трампа з астрономічною перевагою в 42% голосів (Трамп 68% проти Хілларі 26%). Хілларі повинна дякувати за це Обамі, який планомірно знищував вугледобувну промисловість Західної Вірджинії протягом 8 років.

А на виборах 2018 року 10 сенаторів будуть переобиратися з тих штатів, де переміг Трамп. Ці штати такі (вказаний відсоток переваги Трампа):

WV + 42% 
ND + 36% 
MT + 22% 
MO + 19% 
IN + 19% 
OH + 8% 
FL + 1% 
PA + 1% 
WI + 1% 
MI <1%

Тобто республіканці цілком резонно можуть розраховувати на 5 або 6 додаткових сенатських місць в 2018 році. А якщо пощастить, то й на всі 10.

 Крім сенаторів, в 2018 році 12 конгресменів будуть переобиратися в округах, які виграв Трамп.

Республіканська партія має повний контроль у 26 штатах (губернатор + всі палати законодавчих зборів). У цих штатах проживає 48% населення США.

Демократи мають повний контроль тільки в 6 штатах, в яких проживає не більше 17% населення країни. У цьому, власне, і полягає основна спадщина Обами, яку він залишив товаришам по партії.

Сам по собі перехід одного-єдиного політика з однієї партії в іншу не грає вирішальної ролі. 

Але в контексті динаміки політичних уподобань американців рішення губернатора Західної Вірджинії рівносильно переходу політичного Рубікону.

Конституційний Рубікон - це точка, з якої нема вороття до минулого. Є тільки майбутнє, де вашингтонське болото знаходиться під загрозою знищення методом, який був продуманий далекоглядними батьками-засновниками США.

 І проти цього методу нема ніяких законних способів боротьби.

Тому що «Ми, народ ...»

 

 

Наші інтереси: 

Трамп перемагає на всіх фронтах.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Відкриваються дивні можливості: ситуація у світі починає приємно хитатися. Світова олігархія думала, що вона надійно закручує гайки, а як виявилося потужну пружину...
Почався зворотній процес - треба готуватись саме Нам його очолювати, через певний час настане така мить.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Відкриваються дивні можливості: ситуація у світі починає приємно хитатися. Світова олігархія думала, що вона надійно закручує гайки, а як виявилося потужну пружину...
Почався зворотній процес - треба готуватись саме Нам його очолювати, через певний час настане така мить.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.