Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Органічне землеробство: аграрії поступово відмовляються від оранки

Про тенденції змін підходів до обробітку ґрунту говорили на конференції «Системи землеробства – 2017», що відбулася за підтримки AGP Group та The Ukrainian Farmer.

Кліматичні зміни, критичний брак вологи, проблема утворення плужної підошви ставлять під сумнів ефективність класичної обробки ґрунту, аграрії шукають нові рішення, як її обробляти, щоб отримати хороший урожай.

Сьогодні багато сільгоспвиробників впроваджують на своїх полях такі нові системи землеробства, як mini-till, no-till і strip-till. Причини міняти технологію можуть бути різними: зміни кліматичних умов, прагнення зберегти вологу в ґрунті, бажання заощадити на пально-мастильних матеріалах.

Також не варто забувати про вплив модних тенденцій, адже багато аграріїв завжди прагнуть пробувати щось нове», — повідомив комерційний директор компанії «Бізон-Тех», Олексій Бердников.

Разом з цим, статистика свідчить, що в Україні 80% сільськогосподарських земель обробляють за класичною технологією.

«Використовуючи систему strip-till ми не ставимо перед собою мету домогтися супервисоких врожаїв, ми прагнемо отримувати стабільні врожаї незалежно від того, буде рік «сухий» чи «мокрий». І я вважаю такий підхід правильним. Нам не потрібні 10 т/га по пшениці в вдалий рік, але ми стабільно отримуємо по 8,5 т/га. І вважаємо це успіхом», — розповів директор підприємства «Лампка Агро», Зигмунд Лампка.

Сьогодні весь світ відмовляється від оранки ґрунту, замінюючи цей вид обробітку більш ефективними, альтернативою в цьому питання можу бути використання систем землеробства mini-till, no-till і strip-till.

«У спробах усунути плужну підошву українські аграрії пробують свої сили в технології strip-till, деякі використовують посів сидератів. Компанія Väderstad підтримує світову тенденцію і не виробляє плугів.

Замість цього ми пропонуємо техніку для мінімального обробітку ґрунту. Одним з найефективніших культиваторів компанії Väderstad є агрегат TopDown, який складається з 4-х робочих зон: системи дисків, лапи для розпушування, вирівнюючі диски і каток. Система дисків дозволяє перебити рослинні залишки, після чого вони заробляються у ґрунт», — розповів комерційний директор компанії Väderstad, Володимир Підвальний.

Завдяки використанню даних технологій покращується розвиток кореневої системи рослин, зберігається волога ґрунту, фермери можуть розраховувати на стійкі врожаї, незалежно від погодних умов.

Джерело

Наші інтереси: 

Час змінюється, пора змінювати технології обробітку землі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи