Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Оптимізм, організованість, довіра – ключ до внутрішніх інвестицій Міжмор’я

Категорія:

Згідно з різними оцінками, в українців «лежить під матрацами» від 50 до 150 мільярдів доларів. Ці гроші тримаються або на «чорний день», або для вкладення в бізнес колись у майбутньому – коли настануть «кращі часи». Це означає, що ці накопичені, грубо кажучи, 100 мільярдів доларів не працюють, не поліпшують наше життя, а тихо «усихають»: знецінюються, губляться, викрадаються, знищуються вогнем та інфляцією. Як їх перетворити на ресурс творення нового світу?

170219-synergiya.jpg

Синергія
Синергія

Головні причини блокування заощаджень

1. Песимізм. Переважна більшість людей перебуває у просторах негативних подій, відтак з ними періодично відбуваються негативні події –хвороби, травми, безробіття, пограбування та інші неприємності. Для виживання потрібні гроші, які й відкладаються «на чорний день».

2. Самотність. Частку грошей «на чорний день» можна було б суттєво зменшити, якби було багато друзів, спроможних допомогти у кризовій ситуації. Проте ми живемо в атомізованому суспільстві, тому покладатися доводиться переважно на себе, особливо це стосується жителів мегаполісів.

3. Недовіра. Якщо людина має додаткові ресурси, то могла би вкласти їх у  банк під відсотки або інвестувати в бізнес. Проте навколо стільки шахраїв і паразитів (державних і приватних), що як тільки випускаєш гроші з рук, то шансів їх повернути майже нема.

Паразитична система брехні і визискування

Описані три причини блокування руху грошей притаманні індустріальній формації, особливо на нинішньому етапі її загнивання і розпаду. Індустріальна мегамашина намагається:

  • опустити людей у простір страждань (тоді вона матиме слухняних рабів), а це неминуче притягує до них хвороби та інші неприємності;
  • роз’єднати їх і перетворити на «живі гайки», які легко вмонтовуються в потрібне місце «великого конвеєра»;
  • «випотрошити» за допомогою паразитичних процесів: надмірних податків і зборів, завищених цін, навмисних банкрутств, інфляції, хабарництва, будівельних афер, рейдерських захоплень, банального бандитизму тощо.

В умовах існуючої індустріальної формації згадані три проблеми (простір негативних подій, самотність, недовіра) не вирішуються засадничо, адже вони є самою суттю цієї формації, її «трьома китами». Зате ці проблеми природно і невимушено вирішуються в постіндустріальній формації.

Вихід у простір позитивних подій

Якщо людина працює над собою і піднімається у простір позитивних подій, то незабаром з нею більше не відбуваються негативні події. Відтак їй не потрібні гроші на «чорний день», хіба якась символічна сума «для святого спокою».  Отже, у неї вивільнюються кошти для продуктивного застосування.

Долучення до демосу

Надійність перебування у просторі позитивних подій різко посилюється, коли людина є частиною громади однодумців, які також перебувають у цьому просторі. Це подібно на альпіністів, які піднімаються вгору в єдиній зв’язці: якщо хтось зірветься, то всі інші його підстрахують. Приємним наслідком такої ситуації є те, що при цьому грошей «для святого спокою» потрібно ще менше. Відповідно, з’являється більше активних грошей та інших активних ресурсів – обладнання, нерухомості, зв’язків тощо.

Але тоді виникає інша проблема – куди їх вкласти, щоб вони реально працювали.  

Демоси Міжмор’я

Подібна ситуація була у кінці 19 століття в Західній Україні, коли населення втратило довіру до українських банків. Тоді церква під керівництвом митрополита Андрея Шептицького знайшла вихід у створенні парохіяльних кас взаємодопомоги.  Їхньою характерною ознакою було те, що вони мали географічний принцип, тобто гроші збирали на території певної парохії, використовували лише на цій території і тільки для членів цієї громади.

Якщо перейти до проекту демосів Міжмор’я, то такий історично успішний підхід можна застосувати не лише до територіальних, а й ділових і духовних демосів. Він означає, що ресурси об’єднуються тільки членами одного демосу і використовуються тільки цим демосом для його членів. Якщо ж низові демоси об’єднуються, то цей самий принцип працює для демосів вищого рівня – сотень, полків, кошів, республік і всієї конфедерації Міжмор’я.  

Головна ідея в тому, що люди контролюють свої інвестиції заради власних і колективних інтересів. Тоді вже не страшно витягувати гроші «з-під матраца» або надавати обладнання у спільне використання. 

Інша справа, що попри довіру всередині демосів, де всі знають всіх, потрібні чіткі правила відповідальності і дієві механізми захисту власності. Про це поговоримо у наступній статті.

Творимо!

Гасло демосів: Один за всіх і всі за одного!
Гасло демосів: Один за всіх і всі за одного!
Наші інтереси: 

Відкриваємо наші приховані можливості. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Давно почав практикувати накопичення коштів на світлий день. Зокрема, на подарунки ближнім.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Давно почав практикувати накопичення коштів на світлий день. Зокрема, на подарунки ближнім.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Депозит довіри - найкраща інвестиція, яка приносить чудові дивіденди.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Колективний розвиток завжди на порядок ефективніший, ніж індивідуальний. Гарним підтвердженням цього є все зростаючий прогрес спільноти НО.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Закони, які є обов'язкові для всіх громадян країни, незалежно від їх посад!

Цитата:
попри довіру всередині демосів, де всі знають всіх, потрібні чіткі правила відповідальності і дієві механізми захисту власності.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

На мою думку найкращим застосуванням "зайвих" грошей є об'єднання однодумців у громади по кілька сімей із певною кількістю урожайної землі для кожної.
Така громада зможе себе і захистити і прогодувати у "чорні" дні.

Вірю в те, що розумію.