Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Новий Мінськ»: початок прямих переговорів з бойовиками?

13 березня видання «Дзеркало тижня» ​оприлюднило документи, які називає копіями останнього мінського протоколу: в них ідеться про перехід угруповань «ДНР» і «ЛНР» у статус сторони переговорів у Мінську. 11 березня у Мінську відбулось чергове засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ).

20031305.jpg

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак (ліворуч) і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак

Про його результати Офіс президента повідомив коротко: досягли домовленостей про майбутній обмін, майбутнє розведення сил і засобів, відкриття КПВВ у Золотому і Щасті та запровадження Консультативної ради.

Ця і попередня зустрічі ТКГ відбувались за участі уже нового «уповноваженого Кремля» в питанні окупованих українських територій – заступника голови Адміністрації президента Росії Дмитра Козака. Від України брав участь голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Бойовики: «це прорив»

Більше саме цей пункт – створення Координаційної ради – українською стороною ніяк не розтлумачувався. Натомість, і російські медіа, і підконтрольній їй канали ОРДЛО всі як один подали рішення мінської групи як «прорив». Власне, це слово прозвучало лише в одному з сюжетів каналу бойовиків чотири рази.

Ось яка тональність цих повідомлень:

  • «Такого в истории заседаний Контактной группы еще не было. Ермак и Козак на встрече в Минске».
  • «Политический вопрос Донбасса вышел на новый уровень. Когда и как будет работать Консультативный совет?»
  • «Ее уже можно назвать прорывной. Впервые за всю историю заседаний контактной группы на встрече присутствуют политики такого ранга. Андрей Ермак, отвечающий за Офис украинского президента, и Дмитрий Козак, который занимается украинскими делами в администрации Владимира Путина. И дела, благодаря разговору тет-а-тет, сдвинулись с мертвой точки. Результат – создание Консультативного совета, площадки для прямого обсуждения двумя сторонами конфликта».
  • «Была договоренность сейчас по поводу возможного в ближайшем будущем разговора в прямом диалоге между «республиками Донбасса» и Украиной. Насколько это выполнимо? Ну, будем наблюдать. Украина, конечно, боится того, что прямые переговоры приведут к субъектности «республик Донбасса» (Владислав Бердичевский, «депутат народного совета» группировки «ДНР»)

Можливий протокол з Мінська: ОРДЛО входять в орган, Росія «з правом дорадчого голосу»

Через два дні, 13 березня, видання «Дзеркало тижня» публікує фото протоколу цього засідання. У документі йдеться, що ТКГ створює у рамках своєї політичної підгрупи Консультативну раду, задачею якої є проведення діалогу і вироблення пропозицій з політичних і правових рішень, в тому числі, виборів.

До складу Ради входять по 10 представників від України та ОРДЛО та по одному з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради носитимуть рекомендаційний характер, сказано у протоколі. Рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписане 25 березня.

Ось повні документи, які одержало «Дзеркало тижня». Під ними стоять підписи посла ОБСЄ Хайді Грау, екс-президента України Леоніда Кучми, спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова і двох представників від збройних угруповнь – Наталії Никонорової від «ДНР» та Владислава Дейнего від «ЛНР».

Радіо Свобода має підтвердження, що такі домовленості дійсно відбулись, з власного джерела, близького до ТКГ. За словами джерела, пропозиції щодо Консультативної ради та нового формату розведення військ виходили від Дмитра Козака.

Радіо Свобода спрямувало запити голові Офісу президента стосовно цих можливих домовленостей. Натомість, у експрезидента і представника України в ТКГ Леоніда Кучми та віцепрем'єра і представника в ТКГ Олексія Рєзнікова цю інформацію не коментують.

Версія Росії: «Будуть брати участь представники невизнаних республік як рівні учасники перемовин»

А ось що тим часом кажуть про останній «Мінськ» у Росії. Заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитрий Козак, який тепер курує український напрям у Кремлі, заявив, що у врегулюванні ситуації на Донбасі створений новий механізм: «Діалоговий майданчик за участі країн Нормандського формату, конфліктуючих сторін».

За словами Козака, треба «дбайливо ставитись» до досягнутих домовленостей.

Перший заступник голови Комітету з міжнародних справ Ради федерації Володимир Джабаров підтвердив наявність домовленостей з можливістю участі представників угруповань «ЛДНР».

«Домовилися, що буде створений новий переговорний механізм. У нього увійдуть представники Росії, України, Франції та Німеччини і конфліктуючі сторони. Маються на увазі «ДНР» та «ЛНР». Як це буде відбуватися – невідомо. Отримана тільки принципова згода, а на найближчій зустрічі контактної групи це буде вже деталізовано. У будь-якому разі є позитив у тому, що будуть брати участь представники невизнаних республік як рівні учасники перемовин і, я сподіваюся, що справа зсунеться з мертвого місця», – прокоментував Джабаров.

У той самий час він наголошує на тому, що залишаються принципові розбіжності у механізмі передачі під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

«Україною опрацьовується пропозиція Зеленського про так зване секторальне врегулювання, коли будуть братися під контроль ЗСУ сектори кордону між Росією та «ДНР» та «ЛНР». Фактично повзуче взяття під контроль, хоча вона має бути взята під контроль лише після проведення виборів і проведення амністії для всіх учасників процесу», – каже він.

Не поміченим не може залишитися той факт, що паралельно з демонстрацією намірів до повернення ОРДЛО під контроль українського уряду, Росія продовжує робити кроки на дедалі більше політичне, культурне та правове віддалення цих територій від Києва: роздає російські акредитації «вишам», швидкими темпами видає російські паспорти, витискає українську мову, освіту та культуру з цих територій.

 

Наші інтереси: 

Тиснути на владу, щоб не допустити #зради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи