Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ніхто не хоче реальної незалежності САП, яка може вдарити по політичний корупції – Олександр Клименко

Категорія:

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Олександр Клименко бачить головним завданням реформування САП таким чином, щоб антикорпрокуратура стала незалежною інституцією, на яку не можна вплинути ні з середини, ні ззовні.

23072704.jpg

Олександр Клименко. Фото: Василь Артюшенко, ZN.UA

Про це він розповів в інтерв’ю ZN.UA.

24 липня НАБУ та САП затримали голову Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова. Це – ще один епізод у межах розслідування топкорупції в судовій системі, пов’язаного з нещодавнім викриттям голови Верховного суду Всеволода Князєва.

Крім цього кейсу САП і НАБУ розслідують десятки інших, не менш показових справ на мільйони доларів.

Клименко відзначив, що у Міністерстві оборони постійно створюють різні схеми, які застосовуються для того, щоб заробити.

"Прикладів достатньо. З тих, що запам’яталися: коли компанія пропонує великий перелік продуктів харчування, що поставлятимуться, то у неї є ціна, яка набагато вища від ринкової на найбільш ходові продукти, як-от картопля чи морква, так і набагато нижча від ринкової на ті продукти, що до солдатів на практиці не доходять. І, якщо взяти середню ціну, вийде адекватний відсоток, що продуктовий набір коштуватиме таку-от приблизно суму. Але потім починаються дива: компанія виграє тендер завдяки запропонованій низькій ціні, а фактично поставляє лише найдорожчі продукти. А найдешевші, які у неї були в каталозі, – ні.

У нас велика кількість проваджень щодо цього міністерства. Закупівлі зброї, засобів захисту, контракти на ремонти. Але все ж таки не завжди завищена ціна свідчить про корупцію, бо в деяких випадках, коли здійснювалася закупівля зброї та боєприпасів, то за нижчою ціною в Україні їх просто не продавали. Причин може бути маса. На початку війни зброю взагалі боялися поставляти Україні, тому її перекуповували у посередників. Плюс не виключені випадки, коли в цей ринок втручається Росія й умисно піднімає ціну або перекуповує контракти України", – сказав він.

Зараз також йде розслідування, де підтверджуються факти, що були сплачені кошти, – 100% передоплати, а зброя не була поставлена.

"Тому зараз ми встановлюємо, чому саме з цими компаніями були укладені контракти, чому була проведена стовідсоткова передоплата та чи є тут корупційна складова і зловживання. Чи це, можливо, не є винятком і це такі господарські відносини. Часто буває, що сторона не виконала контрактів, і вже МО в рамках інших процесів звертається про стягнення тих коштів, які були сплачені. У деяких випадках є реальні компанії, які справді здійснюють реалізацію зброї чи боєприпасів або навіть є виробниками, але вони в силу об’єктивних причин не виконали контракту", – сказав Клименко.

"Щоб правоохоронна система працювала належним чином, потрібно, аби керівниками правоохоронної системи були люди, призначені за результатами незалежних конкурсів. Щоб людина приходила на посаду й нікому нічого не була винна. Щоб у неї не було жодних умовних зобов’язань перед будь-ким, хто її призначив або рекомендував на цю посаду. Тоді вона працюватиме. До того ж правоохоронній системі потрібно дати кримінально-процесуальне законодавство, що справді працює", – зауважив Олександр Клименко.

Він пояснив, що потрібен дієвий механізм, аби особу, яка вчинила злочин, можна було притягнути до відповідальності. А у нас ця система неробоча, бо тривалий час до КПК (кримінально-процесуального кодексу) в ручному режимі вносили зміни під конкретну ситуацію, конкретну справу та особу.

Дуже цікавою мені здалося зауваження Клименка, що єдиним і незмінним партнером у нас було і є громадянське суспільство, певні громадські організації, а також міжнародні партнери, які бачать наші проблеми й ведуть переговори зі своїми урядами.

Тобто в державі внутрішнього майданчика, на якому б дієво обговорювали антикорупційні інструменти та вдосконалення законодавчих процедур, на сьогодні немає!

"САП має пройти крізь реальну реформу, стати незалежною юридичною особою, де можна проводити незалежний аудит, – зауважив Клименко. – Генеральний прокурор – політична посада. І фактично органом, який апріорі має бути незалежним, керує особа, призначена політично. Тому, якщо ми реально боремося з корупцією, а не робимо вигляд, залишати САП під крилом ОГПУ (Офіс Генерального прокурора України, - ред.) неприпустимо".

Наші інтереси: 

Антикорупційні органи працюють, але все ж таки є залежними від різних політичних гравців. Розуміємо, що кричущі факти зловживань і корупції чиновниками міністерств (Міноборони, зокрема) розслідуються дуже повільно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи