Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 83
  • Переглядів: 93

Найзнаменитіші шанувальники націонал-соціалізму: Генрі Форд

Категорія:

30 липня 1938 року знаменитому американському промисловцеві і батькові сучасної автомобільної промисловості Генрі Форду був вручений Орден заслуг німецького орла - вища з усіх можливих нагород для іноземців, що вручалися в Третьому Райху. Цією нагородою був відзначений не тільки внесок Форда в світову промисловість, але і підтримка діяльності німецьких нацистів і його симпатія до них.

ford.jpg

Генрі Форд. Фото: © Wikimedia Commons

Генрі Форд - видатний американський бізнесмен, менеджер і конструктор, який створив автомобілебудівну індустрію і зробив США першою у світі автомобільною державою.

Для багатьох людей він є уособленням американської мрії. Прихильна до Генрі Форда доля зробила бідного хлопця, який навіть хотів на все життя залишитися простим автогонщиком, власником багатомільярдного багатства, знаковою фігурою сучасного бізнесу.

Велике враження на Форда справила Жовтнева революція в Росії, яка привела до влади більшовиків. Він вважав її підступами світового єврейського закулісся і придбав маловідому газету The Dearborn Independent, в якій почав публікувати уривки з "Протоколів сіонських мудреців", а також статті, що викривають "справжню сутність євреїв".

Тираж газети був збільшений до більш ніж півмільйона примірників, завдяки чому вона стала однією з найбільш популярних американських газет того часу. Не заспокоївшись на цьому, Форд видав збірку статей з газети в окремій книзі "Міжнародне єврейство", яка також була опублікована досить великим тиражем. Слідом вийшли ще три книги про таємну і підступну діяльність євреїв в США.

Публікація статей і книг викликала широкий відгук громадськості, Форда засуджували різні проєврейські організації, християнські церкви, відомі політики направляли йому відкриті листи із засудженням його поглядів. Громадські єврейські організації закликали всіх євреїв бойкотувати товари Форда.

Нарешті, коли суспільний тиск став настільки великим, що це почало загрожувати процвітаючому бізнесу і самому життю, Форд публічно приніс вибачення і пообіцяв більше так не робити. Але його книги вже вийшли масовими тиражами в Європі, особливо в Німеччині, де вони стали улюбленим читанням майбутніх активістів НСДАП (нацистська партія на чолі з Гітлером).

Відомо, що сам Гітлер дуже шанобливо ставився до Форда, який був одним з небагатьох американців, яких вихваляли в Третьому Райху.

Також в ряді джерел можна знайти твердження, що фінансова підтримка Форда сприяла становленню і зміцненню нацистської партії в 20-і роки.

В одному з інтерв'ю з американськими журналістами Адольф Гітлер, що тоді ще не прийшов до влади, встановив у себе в кабінеті портрет Форда, щоб показати, наскільки шанобливо він до нього ставиться.

Форд був нагороджений вищою нагородою Райху для іноземців, а коли Франція була окупована німцями, то в знак поваги завод Форда не був націоналізований ними і продовжив свою роботу. Кілька заводів Форда відкрилося в Німеччині вже за нацистів, вони продовжували працювати протягом усієї війни.

Джерело: Євгеній Антонюк. Мій друг - Гітлер: найзнаменитіші шанувальники нацизму

Наші інтереси: 

Настав час переглянути невідомі сторінки історії. Це дає можливості для аналізу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи