Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 3

Найбільші прориви людства відбувалися на переході – коли руйнувалося старе і творилося нове

Категорія:

Світ:

Книга "На зорі усього: нова історія людства" ("The Dawn of Everything: New History of Humanity") авторства Девіда Гребера та Девіда Венгроу (David Graeber, David Wengrow) 2021 року видання була опублікована через рік після смерті доктора Гребера, найбільшого соціолога та економіста комп'ютерної ери.

22052301.jpg

Девід Гребер (David Graeber)

Девіз співпраці д-ра Венгроу з д-ром Гребером був таким: "Довгий час інтелектуальний консенсус полягав у тому, що ми більше не можемо ставити Великі Запитання. Але тепер все частіше ми не маємо іншого вибору", – пише Олександр Розов у своєму живому журналі.

Канал Science & Cocktails анонсував лекцію д-ра Венгроу так: "Чи існувала «первісна» форма людського суспільства? Чому наше традиційне розуміння історії людства є хибним? Чи була аграрна революція?"

Наше загальноприйняте розуміння історії людства є невірним. Наш вид не провів 95 % свого еволюційного минулого у крихітних групах мисливців-збирачів. То що ж ми робили весь цей час?

Сільське господарство та міста не означали занурення в ієрархію та домінування. То звідки ж насправді береться нерівність?

Спираючись на результати свого бестселера «На зорі всього: нова історія людства», написаного у співавторстві з покійним Девідом Гребером, Девід Венгроу пояснює, як археологія та антропологія дають дивовижні нові відповіді на ці важливі запитання, розкриваючи доісторичний світ більш різноманітним та несподіваним, а не таким, який ми знали, а майбутнє – відкритішим і вільнішим, ніж ми собі уявляємо.

Як натякається в анонсі, якщо прийняти історію людської технології за 100%, то 95% виявляться білою і частково сірою плямою. Під сірою плямою розуміється найдавніша історія протоімперій, що виникли приблизно 6000 років тому в Малій Азії, Месопотамії, долині Нілу, долині Інду та басейнах Янцзи/Хуанхе.

Протоімперії впали приблизно 3200-3500 років тому під час подій, відомих як "Махабхарата" (для Індії), "Падіння Шан" (для Китаю) і "Катастрофа бронзового віку" (для інших).

У викладі однієї з екзотичних гіпотез стародавнього техногенезу близько 20 років тому я відзначав: "... Стає зрозуміла реальна історична роль найдавніших царств – Єгипту, Шумеру та інших. Вони не створювали цивілізацію, а навпаки, безглуздо прожерли та розорили все, що було досягнуто під час кількох тисячоліть попереднього економічного розвитку".

Причому, цей факт ігнорується офіційною історичною наукою. Як виглядало минуле, насправді історію не цікавить, вона займається ВИГАДАНИМ минулим, у якому все відбувається так, як потрібно замовнику (істеблішменту, уряду, інвестору, домінуючій релігійній конфесії тощо). Інакше висловлюючись, вона – не наукова, а догматична.

Так ось: всі по-справжньому важливі технологічні прориви людства відбувалися не в імперські часи, а в перехідні (коли імперії ще не склалися або коли вони вже починали руйнуватися).

Зокрема, НТР (1946–1975) відбулася у фазі обвалення імперій, а потім пригальмувала на тлі відчайдушних спроб політичної еліти стабілізувати імперські піраміди.

Зрозуміло, що ці спроби проваляться – по суті, вже провалилися. І непогано б нам заздалегідь розібратися, як виглядатиме подальший розвиток. Ось чому зараз дуже важливо зрозуміти історичні механізми переходу.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що ми зараз живемо у дуже цікавий час карколомних змін. Почався великий Перехід, про який ми писали в журналах "Перехід-IV". Як ми й здогадувалися, історія людства повністю сфальсифікована (ми знаємо це на прикладі історії Росії, яка написана на замовлення їхніх царів, на прикладі історії СРСР, коли так звані професійні історики захищали свої дисертації на теми, що були вигідні радянському уряду та комуністичній партії). Ми знаємо, як довго замовчувалася історія Трипільської культури, як трактували історію скіфів etc.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

По всьому світу є каньони, де видно сліди роботи гігантських екскаваторів

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

По всьому світу є каньони, де видно сліди роботи гігантських екскаваторів

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)
Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Є такий афоризм: "Якщо новини цілком фальшиві, то що вже говорити про історію".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Пані Олено, дякую за книгу. Якраз на часі.