Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Моноетнічна держава: ким вважали себе громадяни України у 2022 році

Категорія:

95% громадян України пов'язують себе з українською національністю. Менш як 2% вказали російську національність, 1% – і українську, й російську, а ще 2% – якусь іншу. У грудні 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування населення України.

Порівняно з 2017 роком частка української національності зросла на 7%, натомість частка російської зменшилася на 5%, а подвійної – на 2%. Тепер з українською національністю навіть на півдні та сході пов'язують себе 90%, тоді як п'ять років тому було 64%, йдеться у прес-релізі КМІС.

"Судячи з цих даних, Україна, по суті, перестала бути багатоетнічною державою, бо нетитульні національності становлять усього кілька відсотків населення", – зазначив замовник дослідження Володимир Кулик.

Він вважає, що етнополітика не відіграватиме помітної ролі в загальнонаціональному політичному процесі, хоч і залишиться чинником в окремих регіонах та в стосунках України з міжнародними організаціями, перейнятими правами меншин.

"Але одна річ – дбати про класи й радіопрограми мовами меншин, а інша – давати раду їхнім прагненням до автономії або навіть відокремлення, що мусять робити деякі справді багатоетнічні країни (і мусила робити Україна в перше десятиліття незалежності)", – додав Кулик.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування 4-27 грудня 2022 року серед 2005 респондентів. На замовлення Володимира Кулика (у рамках гранту Канадського інституту українських студій) були додані запитання, що стосуються мови та ідентичності. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Згідно з опитуванням КМІС, більшість українців (58%) не вважають російську мову важливою. Натомість українську мову вважає неважливою тільки 1% респондентів.

Наші інтереси: 

Українська ідентичність та українська мова відвоювали свої позиції протягом цієї фази війни з РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи