Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литовські "ельфи" борються з російською пропагандою онлайн - The Washington Post

Спецтема:

У Литві стурбовані зростаючим впливом агресивної кремлівської пропаганди. Ельфи проти тролів – звучить, як уривок з "Володаря кілець". Але боротьба Рікардаса Савукінаса – це не вигадка. Силу пропаганди визначити складніше, ніж кількість танків чи літаків.

Про це пише Людас Дапкус у статті "Литовські "ельфи" борються з російським впливом онлайн", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

43-річний бізнес-консультант і блогер є частиною неофіційної інтернет-армії литовців, які намагаються протистояти тому, що називають розпалюванням ненависті і проросійською пропагандою.

"Я просто звичайний хлопець із Литви, громадянин, який одного разу помітив, що у його країні величезна кількість груп у Facebook поширюють російську пропаганду", - сказав він. - Побачивши це, я подумав, що це не може бути природним явищем".

Колеги-волонтери Савукінаса, які охрестили себе "ельфами", патрулюють соціальні медіа, координують свої дії через Facebook або Skype, щоб викривати підроблені акаунти. У напружений день, говорить Савукінас, колеги-ельфи можуть відправити 10-20 запитів на видалення. Сам він зосереджений на листуванні, веде особистий блог, присвячений, серед іншого, руйнуванню радянської ностальгії або розвінчанню теорій змови.

Ельфи роблять відмінну роботу, "вказуючи на маніпуляції і деякі сайти в соціальних мережах", - сказав Неріюс Малюкявічюс, науковий співробітник Інституту міжнародних відносин Вільнюського університету, який вивчає роль засобів масової інформації під час конфлікту. Але в телефонному інтерв'ю Малюкявічюс сказав, що Литва потребує комплексної контрстратегії, щоб перемогти те, що він називає кремлівською пропагандою.

"Ельфи – лише маленька її частина", - сказав він.

По обидві сторони Атлантики активно обговорюють російське втручання. Цьому сприяли нещодавні вибори в США, які привели до влади Дональда Трампа, дружньо налаштованого до Росії кандидата, що викликало звинувачення у втручанні в адресу Кремля.

Раніше в цьому місяці спецслужби Німеччини звинуватили Москву в спробі дестабілізувати ситуацію в країні з допомогою пропаганди і кібератак перед загальними виборами, запланованими на наступний рік.

Литва, яка, як і інші країни Балтії, довго підкорялася правилам Москви, побоюється більше за інших – тим більше, після того, як Росія анексувала Кримський півострів в 2014 році.

Війна ельфів проти тролів на Facebook – лише одне поле бою. Новинні веб-сайти і канали також залучені в цей процес.

"Ми дізналися, зовсім недавно, що у нас йде досить масштабна і тривала дезінформаційна кампанія проти нашого суспільства", - сказав Томас Кепоніс, аналітик литовської армії. За його словами, силу пропаганди визначити складніше, ніж кількість танків чи літаків, але вона явно була спрямована на "дійсно дуже різноманітні цілі".

Delfi, один з головних новинних сайтів в Литві, став однією з них. Його розділи коментарів наповнювалися проросійськими постами напередодні українського протистояння, сказала Моніка Гарбачаускайте, головний редактор, тепер в її штаті є співробітники, які видаляють вкрай екстремістські повідомлення. Ворожа пропаганда призвела до більш агресивних дій обох сторін.

Провідний комерційний новинний канал Литви TV3 неодноразово ставав мішенню хакерів, які зламали мережі групи тричі, каже Сігітас Бабілюс, керівник служби новин TV3.

Минулого місяця, Литва заборонила російський канал РТР Планета до лютого, після того, як російський політик висловив антиамериканські коментарі, які визнали "підбурюванням до війни, розбрату і ненависті".

Подібні тримісячні заборони на російські державні канали були і в попередні роки. Литва тим часом почала кампанію на телебаченні, яка закликає громадян повідомляти про будь-яку підозрілу діяльність - на вулиці чи в Інтернеті.

Такі заходи дратують представника Москви в крихітній країні НАТО.

"Я не думаю, що кріпити ярлик пропаганди на чужу точку зору – це правильно", - сказав АР посол Росії Олександр Удальцов. "Завжди краще використовувати контраргументи, щоб довести свою правду, але, на жаль, нашим західним партнерам не вистачає цих аргументів, і вони продовжують забороняти російські телевізійні канали".

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус не приносив вибачення за заборони.

"Брехня – це не альтернативна точка зору", - сказав Лінкявічус.

"Хтось скаже: "це свобода слова, кожен може говорити, що хоче". Звичайно, я згоден. Але якщо це забезпечена ресурсами пропагандистська машина, яка промиває людям мізки, це не просто альтернативна точка зору. Це зброя".
 

Наші інтереси: 

Литва - приклад для України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"...армії литовців, які намагаються протистояти тому, що називають розпалюванням ненависті і проросійською пропагандою."
Армія литовців...Може у литовців пам"ять потужніша? А чому зросійщені українці хизуються "досконалим знанням" руської мови і історії своєї? Проросійська пропаганда? Бандера Степан - провідник, а Бендери ( Бендер, давня назва Тягиня, черняхівська культура...)- місто в Молдові, порт на річці Дні стер...

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Коментарі

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"...армії литовців, які намагаються протистояти тому, що називають розпалюванням ненависті і проросійською пропагандою."
Армія литовців...Може у литовців пам"ять потужніша? А чому зросійщені українці хизуються "досконалим знанням" руської мови і історії своєї? Проросійська пропаганда? Бандера Степан - провідник, а Бендери ( Бендер, давня назва Тягиня, черняхівська культура...)- місто в Молдові, порт на річці Дні стер...

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Брехня – це не альтернативна точка зору", - сказав Лінкявічус.

Цілком згідний!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!