Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китайські промисловці роблять ставку на роботів, щоб вижити

Світ:

Нове дослідження Університету Ухань виявило, що багато китайських фабрики знаходяться на межі виживання, повідомляє Хайтек. Власники заводів шукають підтримки у влади, щоб утриматися на плаву. Попит на продукцію падає, витрати зростають, а для підвищення продуктивності підприємствам доводиться замінювати робочих роботами.

Протягом двох років експерти Університету Ухань опитували 1200 власників заводів в провінціях Гуандун і Хубей і аналізували стан 11 300 співробітників .

Опитування показало, що 26% робітників в Дельті ріки хоча б раз змінювали робоче місце. Через високу плинність кадрів власникам підприємств доводиться підвищувати зарплати співробітникам.

У 2015 році середня місячна зарплата китайського робітника досягла 4 126 юань (близько  635$). Цей показник не дотягує до рівня зарплат американських робітників, але вже зрівнявся з окладом бразильських трудящих і перевищив аналогічний показник в Індії і В'єтнамі.

Збільшення витрат і важка ситуація на ринку змушує китайських промисловців звертатися за допомогою до держави, пише South China Morning Post. Третина респондентів просить у влади пільги, а більше половини отримують державні субсидії. Близько 23% власників фабрик займали пост в місцевому парламенті або входили до складу радників уряду. Більш того, 39% підприємців стали членами Комуністичної партії.

Податкові пільги і підтримка від держави відіграють визначальну роль у виживанні китайських заводів. Субсидії складають 2,6% від всієї виручки з продажів у фабрик в КНР.

Утримати свої позиції на ринку китайські промисловці намагаються за допомогою автоматизації. Близько 40% власників підприємств використовують автоматизовані системи на виробництві. Це дозволяє тримати продуктивність на потрібному рівні, незважаючи на брак кадрів.

У 2015 році вперше з 70-х років обсяги експорту в країні впали. У той же час зарплати 277 млн ​​китайських робітників зросли на 7,4%.

Згідно з опитуванням Американської торгової палати в Пекіні, 25% опитаних зарубіжних компаній планує перенести або вже перенесли своє виробництво за межі Китаю.

Половина збирається переміститися в азіатські країни, що розвиваються, а 40% - в США, Канаду і Мексику.

За даними SCMP, в 2015 році частка іноземних компаній серед інвесторів в Китаї скоротилась  з 60% до 38%.

Щоб впоратися із наступом кризи, КНР нарощує свою продуктивну потужність і закуповує робототехніку.

До 2020 Китай збирається випускати по 100 000 роботів в рік. У минулому році в країні зібрали 72 400 роботів і ввели в експлуатацію 90 000 роботизованих пристроїв на промислових підприємствах, що становить третину від загального числа впроваджених по всьому світу роботів.

За даними дослідницької компанії IDC, в 2016 році Китай витратив на роботів 24,6$ млрд, а до 2020 планує витрачати по 59$ млрд на рік.

Наші інтереси: 

Роботи легко заміщують тих людей, які самі є "роботами" і виконують просту рутинну роботу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи