Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай і США на порозі торговельної війни: чого очікувати від Трампа

Категорія:

США можуть ввести торговельні санкції проти Китаю. За інформацією видання Politico, в понеділок Дональд Трамп оголосить про початок розслідування відносно Пекіна. Формальний привід - порушення прав на інтелектуальну власність.

Справжньою ж причиною може бути як давня нелюбов американського лідера до Піднебесної, так і ситуація навколо КНДР. Першим кроком до введення обмежень буде початок торгового розслідування. «Це ще не повноцінні санкції, але влада США зможе підвищувати ввізні мита на китайські товари», - вказує Politico.

Дії Трампа знайдуть підтримку навіть у тих американських політиків, які не схвалюють інші міжнародні рішення президента. В США давно накопичуються претензії до Китаю, і багато хто сприйме торгові обмеження як спосіб вирішити проблему, вважає заступник директора Інституту Далекого Сходу РАН Андрій Островський .

 «У нинішній ситуації це буде зроблено із ступенем ймовірності десь до 90%. Головне тут, власне, фактор того, що Китай в економічному плані вже обігнав США, а за валютним курсом незабаром наздожене Штати. Америка дуже зацікавлена в тому, щоб Китай ревальвував свою валюту, щоб не було такого страшного дефіциту в зовнішній торгівлі».

«У даний час Китай навпаки девальвував валюту стосовно американського долара: 6,8 зараз курс, а ще недавно був 6,2. І заходи, які збирається зараз запропонувати Трамп, спрямовані на стримування розвитку американо-китайської торгівлі, перш за все, експорту з КНР в США. До швидких і різких рухів Трампа змушує і ситуація на Корейському півострові », – каже Андрій Островський, заступник директора Інституту Далекого Сходу РАН.

Однак команда Трампа навряд чи вірить, що розслідування проти Китаю допоможе досягти політичного прогресу з КНДР. США готуються вступити в затяжне економічне протистояння. І, як вважає політолог Олег Матвейчев, його мета - докорінно змінити торгові відносини з Китаєм.

«Якщо США введуть обмеження для КНР, то в «чорний список», в першу чергу, потрапить продукція, в надлишку представлена на американському ринку», – впевнений керівник школи сходознавства Вищої школи економіки Олексій Маслов .

 «Товари, що будуть піддані санкціям, абсолютно очевидні: базові поставки різних комплектуючих і елементів для машин. Сьогодні вони випускаються, в тому числі, на території Мексики, Бразилії, США налагодили випуск на території В'єтнаму, Індонезії.

Друге - це поставки різних виробів, комплектуючих зі сталі та алюмінію. Китай довгий час намагався боротися за першість на ринку алюмінію, але сьогодні США, не особливо безболісно, але можуть обходитися без Китаю. Швидше за все, будуть заборонені поставки ряду продуктів з території Китаю.

Якщо ще, скажімо, десять-п'ятнадцять років тому Китай експортував продукти харчування, то зараз він імпортує. Взагалі більшість санкцій і заборон включатимуть ті товари, які навіть несильно б'ють по китайському ринку. Це, скоріше, політична акція», наголошує Олексій Маслов, керівник школи сходознавства Вищої школи економіки.

Відповідь Китаю, як зараз це модно, буде «симетричною». На думку експертів, країна може ввести експортні мита на одяг і комплектуючі, з якими працюють технологічні компанії. Ціна цієї продукції на американському ринку підскочить на 15%.

Джерело

Наші інтереси: 

Протистояння США-Китай посилюється.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи