Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Курили наші!": чому Росія так боїться втратити Курильські острови

Кому насправді належать Курильські острови? Це питання стало комом в горлі як для росіян, так і для японців. Адже укласти мирний договір, який, де-факто, розірвали після Другої Світової, не вдасться без вирішення цієї проблеми. До того ж Росія досі боїться втратити ці території, бо вони для нею мають стратегічне значення.

Курили – це доступ до Охотського моря, розгортання воєнних баз і нарощення бойового потенціалу.

Якщо Кремль втратить контроль над Курилами, то американські кораблі зможуть вільно заходити в Охотське море. 

Курили – це 56 островів, які розташовані між російською Камчаткою і японською префектурою Хоккайдо. Це не тільки острови, а й гострі скелі і непридатні для життя території.

Попри те, що загальна площа цих земель більше 10 тисяч квадратних кілометрів (а це трохи більше, ніж Чернівецька область) там проживають приблизно 20 тисяч людей.

Історія Курильського конфлікту почалася ще 1855 року, відколи Москва і Токіо підписали Сімодський трактат. 

Острови поділили по проливу Фріза: все що до острова Ітруп – японське, а від острова Уруп – російське.

За 20 років, тобто 1875 року Курили переділили: Японія отримала всі острови, а Росія – Південний Сахалін.

Як усі Курильські острови опинилися в Росії?

Це сталося після Другої Світової. Японія, яка на той час підтримувала Адольфа Гітлера. 1941 року Японія заключила із СССР пакт про нейтралітет, який мав тривати до 1946 року. Тобто у випадку атаки на одну зі сторін – інша триматиметься осторонь.

Росіяни обіцянки не дотримали і в лютому 1945 року на Ялтинській конференції пообіцяли Сполученим Штатам напасти на Японію, вимагаючи взамін Південний Сахалін і всі Курильські острови. Вже в серпні СРСР почали наступ.

Прохання віддати Сахалін і Курили взагалі не викликали жодних суперечок, оскільки це була територія Японії, противників США, то американці з легкістю віддали Сталіну бажане, – пояснив історик Франсуа Керсоді.

Аби остаточно "зализати" рани Другої Світової, 1951 року Японія підписала Сан-Франциський мирний договір. Таким чином в країні офіційно підтвердили, що контроль над Курилами повністю втрачено, але і російського верховенства над ними японці не визнали.

Документ підтримали 49 країн, а от радянські дипломати не стали його підписувати, бо, де-юре, не було чітко прописаного права на ці території, тим самим залишивши питання відкритим.

І тепер Токіо цілком виправдано претендує на ці території.

Чому Курили такі важливі?

  1. Економічно це не дуже привабливий район: туризм там не розвинений, а бізнесу практично нема, з промисловості – рибальство.
  2. Російські вчені стверджують, що там дуже великі поклади ренію – це один із найдорожчих металів у світі, який використовують переважно в електроніці. За даними самих же росіян, його активно видобувають японці, бо в Москві на це грошей нема.
  3. Щодо стратегічного призначення, то це доступ до Охотського моря, розгортання воєнних баз і нарощення бойового потенціалу. Якщо Кремль втратить контроль над Курилами, то американські кораблі зможуть вільно заходити в Охотське море. До того ж, Вашингтон матиме шанси наростити свою військову присутність на островах. А як відомо, в Охотсьткому морі вже й так базуються військові кораблі Москви.

"Звичайно, нас турбують плани США про розміщення систем ПРО (протиракетної оборони). Ми не вважаємо, що це оборонна зброя. Це частина американського стратегічного ядерного потенціалу винесеного на периферію, – заявив президент РФ Володимир Путін.

Хоча, як стверджують самі ж американські військові, бази Вашингтона необхідні для стримування ядерного потенціалу КНДР. Адже ракети, які раніше запускав Кім Чен Ин, літали над і в Японське море.

"Наші бази тут не просто так. Ми не сприймаємо це як належне, скоріше як необхідність. Не тільки ми, а й самі японці розуміють необхідність нашої військової співпраці,
– наголосив полковник ВПС США Кеннет Мосс.

 

 

Наші інтереси: 

Москва порушила пакт про нейтралітет 1941 року. Якби Союз не напав на Токіо, острови залишились би в складі Японії. РФ - ненадійна  і брехлива держава, з якою щось підписувати зовсім не означає виконання.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Москва вчинила проти Японії два історичних злочини:

- через свою агентуру в уряді США спровокувала Японію на військові дії проти США;
- порушила Пакт про нейтралітет 1941 року і вчинила агресію проти Японії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Москва вчинила проти Японії два історичних злочини:

- через свою агентуру в уряді США спровокувала Японію на військові дії проти США;
- порушила Пакт про нейтралітет 1941 року і вчинила агресію проти Японії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!