Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Козаки відсвяткували Новий рік

22 грудня, в день зимового сонцестояння, в Рівному відбулося святкування козацького Нового року.
Організували захід Дитяче козацьке товариство Рівненщини, обласні федерації бойового гопака та Спасу за підтримки Фундації ім. князів-благодійників Острозьких. На відзначення цієї події зібралося два десятки козаків та козачок. Прийшли також запрошені представники деяких обласних і міських управлінь. Відповідно до давнього козацького звичаю свято розпочалося на вулиці.

Відкривали захід козацьким заповітом - словом Стосовим: «До тих пір, доки молодь з молоком матері та від старшини, буде всотувати несприйняття зверхності над собою і в собі, в роду – до тих пір Рій Родів Скупи Вкраїнської буде в змозі захистити мазкою братчиковою землю свою на користь свою». Козацькі свята суттєво відрізняються від тих, до яких звикли в наш час, і пропагують здоровий спосіб життя. Стосується це і Нового року – ігри та забави, котрі дозволяють показати свою силу, спритність та витривалість змінювали одна одну.
Штовхачі з ударами та без, «зняти шапку», «віддай моє», бої на списах, перетягування палки розігрівали учасників до давніх воїнських танців «аркан» та «сварга». А ті, в свою чергу, до бою «лава на лаву». В останньому змагові взяли участь навіть і глядачі, котрі зібралися навколо. Завершували змагання традиційно піснею, після якої усі дружно пішли пити чай з тортами та ділитися враженнями.

Наступним подібним заходом буде святкування Водохреща, на яке запрошуються усі бажаючі. А тому запрошуємо усіх бажаючих прийняти участь в козацьких забавах та скупатися в ополонці 19 січня на 19 годину до 12 школи міста Рівне.


Контакти:
тел.: +38050 689-02-49, Пражмовський Віктор

Фундація імені князів-благодійників Острозьких

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи