Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 208
  • Переглядів: 228

Колишній президент США Трамп виступив 10 лютого перед своїми прихильниками в Конвеї, штат Південна Кароліна

Категорія:

Спецтема:

Трамп сказав, що не було б нападу на Ізраїль і на Україну, якби він був президентом. Також він згадав НАТО. Лівацьке видання The Guardian опублікувало статтю з маніпулятивним заголовком: "Дональд Трамп каже, що заохочував би Росію атакувати союзників по НАТО, які платять занадто мало". Це відверта брехня. Насправді Трамп спонукав союзників більше вкладати у власну безпеку. 

24021103.jpg

Фото: Jason Lee, Sun News

Що ж він насправді сказав? Я уважно послухала і виписала його слова:

"NATO was busted until I came along. I said you don't pay your bills, you have no protection. Hundreds of billions of dollars came into NATO". (НАТО було розвалене, поки я не прийшов. Я сказав, що якщо ви не сплачуєте свої рахунки, ви не маєте захисту. Сотні мільярдів доларів пішли на НАТО).

Справді, НАТО довгий час перебувало в напівживому стані, і тільки тепер поступово виходить зі сплячки. Нині навіть ліві оглядачі дедалі частіше констатують, що Трамп таки мав рацію, коли вимагав від країн НАТО вкладати хоча б 2% ВВП у власну оборону. Але в той час ліва преса брехливо повідомляла, що таким чином Трамп розвалює НАТО.     

Далі Трамп згадав, як на одній зустрічі в НАТО один з президентів великої країни підвівся і сказав: "Ну, сер, якщо ми не заплатимо, і на нас нападе Росія, ви нас захистите?". Я відповів: "Ви не заплатили, ви боржники. Ні, я не буду вас захищати. Насправді я б заохочував їх робити все, що вони, в біса, хочуть. Ви маєте платити. Ви маєте оплачувати рахунки". Пряма мова: "One of the presidents of a big country stood up and said, ‘Well, sir, if we don’t pay, and we’re attacked by Russia, will you protect us?’ I said, ‘You didn’t pay, you’re delinquent?’ No, I would not protect you. In fact, I would encourage them to do whatever the hell they want. You got to pay. You got to pay your bills".

Тобто Трамп признається, що трохи полякав європейців, коли сказав, що не буде їх захищати. Таким чином він спонукав їх робити хоч щось, аби тільки вони посилювали свою безпеку. Згадані 2% мали вкладатися країнами НАТО у власну оборону, але вони категорично не хотіли цього робити.    

Я також виписала з його промови те, де він говорить про Україну.

Вперше Україна згадується, коли Дональд Трамп критикує Джо Байдена за те, що для нього США не є пріоритетом, як у Трампа (Пам'ятаємо гасло Трампа "Make America great again"). Байден "puts illegal alians first, he puts Ukraine first, he puts China first", сказав Трамп. (Він ставить нелегальні альянси на перше місце, він ставить Україну на перше місце, він ставить Китай на перше місце).

Річ у тім, що війна в Україні була розв'язана Байденом (у змові з Путіним) виключно для підвищення рейтингу Демпартії на виборах – див: Війна в Україні як елемент піар-кампанії корпоративних психопатів (+аудіо). Україна для колективного Байдена – всього лише інструмент для збереження власної влади. 

Потім Трамп згадує Путіна і каже: "I know Putin very well, very smart, very sharp". (Я дуже добре знаю Путіна, дуже розумний, дуже різкий). Трамп підкреслює, що Путін – серйозний і небезпечний ворог.

Потім він каже про гроші, які США дали Україні. Цитую дослівно: "Wе were already into Ukraine for over 200 billion and they could make a deal with Russia in the next 3 weeks, and all of a sudden they don't want to deal with us anymore. We've given hundreds of billions of dollars. And why are we at over 200 billion? And the European nation are if you add them up, it't a very similar size economy, they are 25 billion". (Ми вже вклали в Україну понад 200 мільярдів доларів, і вони могли укласти угоду з Росією протягом наступних 3 тижнів, і раптом вони не хочуть з нами мати справу. Ми дали сотні мільярдів доларів. І чому ми маємо (давати) понад 200 мільярдів доларів? А європейська нація, якщо їх скласти, це дуже подібна економіка, вони дали 25 мільярдів доларів).

Насправді Україна отримала значно менше. Наприклад, як повідомив колишній посол України в США Валерій Чалий, «в пакеті на 40 млрд, які виділені начебто для України, для України там було насправді тільки 6 чи 8 млрд, але при цьому це розглядалося як допомога Україні». 

"He wants to send them 50-60 billions". (Він (тобто Байден) хоче надіслати їм 50-60 мільярдів). Насправді більша частина цієї суми призначена для фінансування американської оборонної промисловості.

При цьому Трамп сказав, що йому подобається Зеленський, який “the greatest salesman in history”, тому що під час хаосу з імпічментом (президента Трампа) він сказав правду.

А ось головне, що сказав Трамп, який, ймовірно, стане наступним президентом США:

"But we can make a deal on that war. One of the thing we are going to do is we are going to get that war ended. That war is a disaster. Thousands, hundreds of thousands are being killed. Far more than you are reading about. And you notice you don’t hear about that war any more. You know why? Because they are not doing well. That’s why. Because the fake news is totally bought in and now they are saying this is not working out. No, we gotta get that war settled. And I’ll get it settled. It would have never happened with Putin. It didn’t happen for 4 years. I’ll get it settled". (Але ми можемо укласти угоду щодо цієї війни. Одна з речей, яку ми збираємося зробити, – це закінчити  цю війну. Ця війна – катастрофа. Тисячі, сотні тисяч людей вбивають. Набагато більше, ніж ви читаєте. І ви помічаєте, що більше не чуєте про цю війну. А знаєте, чому? Тому що у них не все гаразд. Ось чому. Тому що фейкові новини повністю куплені, і тепер вони кажуть, що це не спрацьовує. Ні, ми повинні врегулювати цю війну. І я її врегулюю. Цього б ніколи не сталося з Путіним. Цього не трапилося 4 роки (тобто коли він був президентом США). Я все владнаю). 

Трамп розуміє, що ця війна має штучний характер, тож при наявності в Білого дому політичної волі, цю війну можна швидко завершити. 

"If Trump were a president you wouldn’t have had Israel attacked, you wouldn’t have had Ukraine attacked" (Якби Трамп був президентом, ви б не мали нападу на Ізраїль, ви б не мали нападу на Україну), – сказав Трамп.

Сенатор-республіканець від Флориди Марко Рубіо вже прокоментував висловлювання Трампа, намагаючись применшити значення його висловлювань, пише The Guardian.

"Трамп говорив про історію, яка сталася в минулому, коли він був президентом, – сказав Рубіо в інтерв'ю CNN. – Він не виводив нас з НАТО, і американські війська були дислоковані по всій Європі тоді, як і сьогодні".

Рубіо зауважив: "Він не є членом Ради з міжнародних відносин. Він не розмовляє як традиційний політик. Люди вже могли б це зрозуміти", – відзначив він.

Маємо розуміти, що Трамп веде жорстку виборчу кампанію, тому звертається до людей простими, зрозумілими словами і робить наголос на тих аспектах, які сприяють успішності цієї кампанії. 

Повну промову Трампа можна подивитися тут.

Наші інтереси: 

Стежимо за президентською кампанією в США, розуміємо, що Трамп очевидно стане наступним президентом, розмірковуємо над його промовами та аналізуємо все, що він каже. Готуватися до різних сценаріїв.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи