Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Факт-чекери використовуються, щоб заплутати громадськість" – Шерил Аткісон

Категорія:

З початку 2000-х і далі все сильніше публікою маніпулюють, щоб привчити до цензури та знецінити справжню журналістику. Однією із застосованих для цього стратегій є використання "сторонніх перевіряльщиків фактів".

22012803.jpg

Шерил Аткісон. Фото: York Du/The Epoch Times

В інтерв'ю The Epoch Times п'ятикратна лауреатка Еммі за журналістські розслідування Шерил Аткісон (Sharyl Attkisson) сказала: "Вас змушують повірити, що ви в меншості, і змусити вас боятися висловлювати заперечення проти їхнього наративу".

Незабаром після початку "пандемії" вона розмовляла з багатьма вченими, як державними, так і приватними, і просила їх висловитися, але вони боялися. Казали, що не наважуються говорити, бо бояться стати "контроверсійними", і що їх називатимуть "коронавірусними заперечувальниками" (coronavirus deniers), і ця фраза почала використовуватися в ЗМІ.

Аткісон каже, що більшою мірою запобігали виходу історії в ефір або забороняли повідомлення про дослідження в новинах, а не просто подаючи іншу сторону і даючи можливість переконатися, що вона була точною. Це стосується її історій про фармацевтичні компанії, які вона висвітлювала раніше.

У 2016 році Аткісон почула, як колишній президент Барак Обама сказав, що потрібно, щоб у новин був куратор, після чого мейнстримні медіа почали постійно використовувати термін "фейкові новини" для опису переважно консервативних новин, які вони вважали неправдивими.

"І я пам’ятаю, як подумала тоді, що це дуже дивно таке говорити, тому що серед громадськості не було великого руху, щоб люди потребували кураторства над інформацією, щоб хтось втручався і казав нам, що думати, опікувався, що було в Інтернеті. Але… після цього, якщо ви подивитеся на ЗМІ, день за днем з’являлися заголовки про фейкові новини та кураторство того, що слід, а що не слід повідомляти", – сказала Шерил Аткісон.

Атткісон послалася на коментар Обами, коли проходила конференція Білого дому в Піттсбурзі, штат Пенсільванія, у жовтні 2016 року, коли той сказав: “It’s relevant to our democracy, citizenship. We’re going to have to rebuild, within this wild, wild west of information flow, some sort of curating function that people agree to.

"Це відповідає нашій демократії, громадянству. Ми будемо відбудовувати в цьому дикому інформаційному потоці, інформаційному потоці дикого заходу потоку щось на кшталт функції куратора, з якою люди погодяться", – сказав Обама.

Оскільки Шерил Аткісон зацікавилася ідеєю кураторства новин, вона почала досліджувала тему дезінформації, що привело її до створення неприбуткової організації під назвою First Draft, яку фінансував колишній виконавчий директор Google Ерік Шмідт.

Аткісон звернула увагу на те, що некомерційна організація, яка "відстежує" фейкові й каже, які новини фейкові, а які ні, завжди будуть "виявлять" як фейк консервативні новини.  З їхньої точки зору, консервативні новини є фейковими. А ось ліберальної версії фейкових новин не було.

Аткісон каже, що фразу "фейкові новини" насправді започаткували ліві, але її фактично перевернув з ніг на голову колишній президент Дональд Трамп, і тепер більшість людей думає, що він придумав цю фразу.

"Але насправді це добре задокументовано як винахід лівих політичних активістів у період, який я описала", – сказала Аткісон.

Для своєї книги "Smear" вона взяла інтерв’ю у людей, які працюють над поширенням дезінформації та пропаганди з метою заплутати громадськість. "І вони пояснили мені, що в разі, якщо вони нічого не робитимуть, а лише заплутуватимуть  інформаційний ландшафт, то, можливо, ви не повністю на все купитеся, що вони говорять, але вони зробили достатньо, щоб ви ні в чому не були впевнені", – сказала Аткісон.

Цензура під час "пандемії"

Аткісон розкритикувала великі інформаційні агентства за те, що вони є «рупором» уряду чи інших груп з особливими інтересами замість того, щоб кидати їм виклик або притягувати їх до відповідальності, зокрема, це стосується пандемії.

Вона розповіла, що незабаром після початку пандемії вона розмовляла з багатьма вченими, як державними, так і приватними, про вірус і його перебіг, перш ніж сформувати думку. Вона попросила деяких вчених висловитися, але вони боялися.

"Вони сказали, що не сміють говорити, боячись бути суперечливими, і через страх бути названими заперечниками коронавірусу, тому що ця фраза почала використовуватися в ЗМІ. А по-друге, вони побоювалися суперечити доктору Фаучі, якого у пресі з незрозумілих їм причин прославляли чи канонізували".

Доктор Ентоні Фаучі обіймає посаду директора Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) з 1984 року, що дозволило йому консультувати сім президентів з питань охорони здоров’я, в тому числі й щодо COVID-19. Його звинувачують у введенні в оману громадськості щодо фінансування функціональних досліджень у Китаї.

Аткісон сказала, що Національний інститут охорони здоров'я використовував гроші платників податків для фінансування прибутку від функціональних досліджень у партнерстві з Китаєм, але медіа повідомляють протилежне.

"А потім наратив спрямовують в інший бік. Я пам’ятаю, переглянувши гранти, була задоволена, тому що я не знала, що було правдою, доки не знайшла документацію, а потім ще прослухала не лише діячів від охорони здоров’я, а й журналістів, які стверджують, що ніби знають правду, що нічого цього не було".

Вона сказала, що ще один спосіб заплутати громадськість щодо правди – повісити ярлик конспіролога, як-от змова витоку з лабораторії, що пов’язана з новим коронавірусом.

"І все ж, коли ви чуєте, як люди кажуть «теорія змови», це робиться, щоб відщипнути маленьку частину вашого мозку, яка каже: "ну це ж неправда". І я завжди залишаюся з відкритим розумом і кажу, що та начебто божевільна річ, яку вони називають теорією змови, цілком може мати в собі якусь правду".

Аткісон вважає, що причиною того, що деякими людьми маніпулюють, щоб вони вірили наративу корпоративних ЗМІ, є те, що вони живуть у «коробці», тобто Інтернет є їхнім єдиним джерелом інформації.

"І люди, які хочуть контролювати інформацію, розуміють: як тільки вони зможуть контролювати декілька основних джерел, – ми говоримо про Google, Twitter, Facebook та Wikipedia – вони отримають замок до інформації, тому що нас усіх переправили до цих кількох джерел", – сказала Аткісон.

Вона також пояснила, що їхня мета – змусити вас повірити, що ви в меншості, і змусити вас боятися висловлювати заперечення проти їхнього наративу.

"Вас можуть змусити в це повірити, що якщо ви живете в коробці. Тому я постійно кажу людям: "живіть поза коробкою!". Так, ви можете отримувати інформацію там і робити те, що ви робите в Інтернеті. Але, звичайно, довіряйте своєму когнітивному дисонансу. Поговоріть з людьми навколо вас".

Наші інтереси: 

Захищаємо правду, не дозволяємо маніпулювати нами, аналізуємо всі факти та події самостійно, не дозволяючи продажним ЗМІюкам себе одурити!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи