Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Епідемія шахрайства: Як 400 мільярдів доларів допомоги на COVID-19 було вкрадено або розтрачено – Fortune (США)

Категорія:

Світ:

Цим займалися як шахраї у сфері соціального забезпечення, так і пастори неіснуючої церкви в Техасі, і колишній законодавець штату Міссурі та підрядник з покрівельних робіт у Монтані. Разом ці втрати вже становлять вражаючі 10% від 4,2 трильйона доларів, які уряд США виділив на допомогу в боротьбі з COVID. Ця цифра, безсумнівно, зростатиме, оскільки слідчі заглиблюватимуться в тисячі потенційних схем.

За останні три роки злодії розкрали мільярди доларів федеральної допомоги на боротьбу з COVID-19, пише Fortune.

Ось деякі ключові висновки з аналізу Associated Press щодо того, що могло бути вкрадено або витрачено даремно і скільки було вкрадено.

Шахраї потенційно викрали понад 280 мільярдів доларів, виділених на боротьбу з COVID-19; ще 123 мільярди доларів були витрачені даремно або не за призначенням. Разом ці втрати становлять вражаючі 10% від 4,2 трильйона доларів, які уряд США вже виділив на допомогу в боротьбі з COVID.

Ця цифра, безсумнівно, зростатиме, оскільки слідчі заглиблюватимуться в тисячі потенційних схем.

Існує безліч причин для таких приголомшливих втрат. Слідчі та зовнішні експерти стверджують, що уряд, прагнучи швидко витратити трильйони на гуманітарну допомогу, здійснював занадто слабкий нагляд на ранніх стадіях пандемії та встановив занадто мало обмежень для заявників. Коротко кажучи, обман був занадто легким.

"Це було щось на кшталт нескінченного горщика з грошима, до якого міг отримати доступ будь-хто", – сказав Ден Фрухтер, керівник відділу боротьби з шахрайством і посадовими злочинами в офісі прокурора Східного округу Вашингтона. – Люди обманювали себе, думаючи, що це – соціально прийнятна річ, навіть якщо це не було законно".

Уряд США висунув звинувачення у шахрайстві, пов'язаному з пандемією, понад 2230 обвинуваченим і проводить тисячі розслідувань.

Розкрадання було масштабним, але не завжди настільки глибоким, щоб привернути увагу для гучних заголовків, і не таким, як справи, в яких фігурують багатомільйонні суми.

Звідки шахраї брали гроші?

Перед тим, як залишити посаду, колишній президент Дональд Трамп схвалив заходи екстреної допомоги на загальну суму 3,2 трильйона доларів, згідно з даними Комітету з підзвітності у зв'язку з пандемією. План порятунку Америки на 2021 рік президента Джо Байдена дозволив витратити ще 1,9 трильйона доларів. Згідно з останніми даними Комітету, близько п'ятої частини з 5,2 трильйона доларів ще не виплачено повністю.

Ніколи ще стільки федеральної надзвичайної допомоги не вливалося в американську економіку так швидко. "Це найбільший пакет порятунку в американській історії", – заявив у Конгресі Генеральний контролер США Джин Додаро.

Які установи постраждали найбільше?

Криза у сфері охорони здоров'я змусила Адміністрацію малого бізнесу (Small Business Administration) – відомство, якому зазвичай приділяють мало уваги – відігравати безпрецедентну роль. Наприклад, за сім десятиліть до початку пандемії SBA видала 67 мільярдів доларів кредитів на ліквідацію наслідків стихійних лих.

Коли почалася пандемія, агентству було доручено керувати двома масштабними програмами з надання допомоги – програмою кредитування на ліквідацію наслідків економічних збитків від COVID-19 та програмою захисту зарплат, загальна сума яких зросла до понад трильйона доларів.

Співробітники SBA повинні були швидко знайти гроші, щоб допомогти підприємствам, які потерпають від кризи, та їхнім працівникам. COVID-19 прискорив темп роботи SBA – з ходьби до олімпійського спринту.

Згідно зі звітом генерального інспектора SBA, з березня 2020 року до кінця липня 2020 року агентство видало 3,2 мільйона кредитів на покриття економічних збитків від COVID-19 на загальну суму 169 мільярдів доларів США, одночасно впроваджуючи величезну нову програму захисту зарплат.

У поспіху були зняті запобіжники для захисту федеральних грошей. Потенційним позичальникам було дозволено "самозасвідчувати", що їхні кредитні заявки відповідають дійсності. Закон CARES також заборонив SBA переглядати розшифровки податкових декларацій, які могли б відсіяти сумнівних або недостойних заявників, а це рішення було скасовано наприкінці 2020 року.

"Якщо ви відкриваєте віконце в банку і кажете: "Дайте мені вашу заявку і просто пообіцяйте, що ви дійсно той, за кого себе видаєте", ви приваблюєте багато шахраїв, і саме це сталося тут", – сказав Майкл Горовіц, генеральний інспектор Міністерства юстиції США, який очолює Федеральний комітет з питань підзвітності у відповідь на пандемію.

Що уряд США міг би зробити краще для боротьби з шахрайством?

Горовіц розкритикував провал уряду на ранніх етапах у використанні бази даних Міністерства фінансів "Не платити", призначену для того, щоб державні гроші не потрапляли до недобросовісних підрядників, втікачів, злочинців або осіб, засуджених за податкове шахрайство. За його словами, ці перевірки можна було б зробити швидко.

"Це – хибний наратив, який був викладений, що є лише два варіанти, – сказав Горовіц – Один з них – негайно вивести гроші, а інший – витратити тижні та місяці, намагаючись з'ясувати, хто має на них право".

За словами Горовіца, менш ніж за кілька днів, максимум за тиждень, SBA могла б виявити тисячі заявників, які не відповідають вимогам.

Хто в цьому винен?

На політично розділеному Капітолійському пагорбі законодавці не залишили пандемію позаду і ведуть запеклі дебати про успіх витрат на допомогу і про те, хто винен у крадіжках.

Занадто багато державних грошей, стверджують республіканці, породжує шахрайство, марнотратство та інфляцію. Демократи заперечують, кажучи, що всі фінансові м'язи з Вашингтона врятували життя, бізнес і робочі місця.

Втім, минулого року республіканці та демократи знайшли спільну мову щодо законопроектів, які надають федеральному уряду більше часу на те, щоб ловити шахраїв. У серпні Байден підписав закон про збільшення терміну давності з п'яти до 10 років щодо злочинів, пов'язаних з двома основними програмами, якими керує SBA.

Додатковий час допоможе федеральним прокурорам розплутати справи про шахрайство під час пандемії, які часто пов'язані з крадіжкою особистих даних і діяльністю шахраїв за кордоном. Але нема жодних гарантій, що вони спіймають усіх, хто вхопився за можливість легкої наживи. Вони також зайняті злочинами, не пов'язаними з фондами допомоги під час пандемії.

Джин Сперлінг, координатор Американського плану порятунку від Білого дому, заявив, що будь-яка майбутня криза, яка вимагатиме втручання уряду, не повинна бути вибором між допомогою людям, які її потребують, і зупинкою шахраїв.

Він сказав, що аби такого не було в майбутньому – під час кризи можна зосередитися на швидкій допомозі людям у безвихідних ситуаціях, але при цьому не вважати, що досягти цієї швидкості можна, лише усунувши здоровий глузд у боротьбі з шахрайством.

Наші інтереси: 

Пам'ятаємо про всесвітню ковідоаферу. Не дозволимо про неї забути. США бездарно витратили купу грошей на "боротьбу з ковідом", що спричинило інфляцію. А тепер дехто у США каже, що це Україна винна – мовляв, через допомогу Україні США зазнали інфляції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи