Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Електронний рецепт можна отримати, сплативши лікарю за онлайн-консультацію 200 гривень

31 березня я побачила величезні черги до аптек. Спочатку здивувалася, адже подібні черги до аптек бачила 24-25 лютого 2022 року, а потім згадала, що з 1 квітня в нашій країні запроваджують електронний рецепт на рецептурні препарати.

З появою електронного рецепта все суттєво зміниться, адже тепер продаж рецептурних препаратів контролюватиметься, термін дії такого рецепта буде обмеженим, ним не можна буде кілька разів скористатися, його буде анульовано одразу після придбання за ним ліків, пише у своїй статті на УНІАН Ольга Робейко.

Вона зауважує, що ніхто раніше не запитував паперових рецептів на рецептурні препарати. Про що це свідчить? Про відсутність контролю продажу таких ліків, про безвідповідальність фармацевтів чи про те й інше?

З 1 серпня 2022 року запровадили електронний рецепт на антибіотики, а з листопада 2022 року – на ліки, що містять психотропні та наркотичні речовини. Але авторка статті пише, що у багатьох аптеках не вимагали рецептів під час купівлі антибіотиків, і припускає, що й зміни з 1 квітня 2023 року теж залишаться лише приводом для суперечок у мережі.

А ось Судово-юридична газета пише, що компанія, яку купив Київстар, тепер пропонує пацієнтам сплатити 200 грн за онлайн-консультацію лікаря та отримати потрібний рецепт на ліки. Йдеться про сервіс helsi.me.

Ми думали, що він є офіційним ресурсом Міністерства охорони здоров’я, однак насправді це приватна компанія, яка отримує певні дані від держорганів, стверджує видання. 69,99% власності у Товаристві з обмеженою відповід­альністю «ХЕЛСІ УКРАЇНА» належить ПАТ «Київстар».

І після введення електронних рецептів у Helsi повідомили, що запустили сервіс «термінових онлайн консультацій». Це, за словами сервісу, «швидка допомога з е-рецептом і відсутність черг».

Вартує така консультація 200 грн і після неї можна отримати бажаний рецепт на ліки. 2/3 коштів отримує лікар, що надає послугу. Сервіс доступний і для українців, що проживають за кордоном.

Як уточнили у компанії, йдеться про повторний рецепт.

Цікаво, що компанія, бажала цього чи ні, досить чітко описала всі недоліки медичної реформи (відсутність у сімейних лікарів часу на пацієнтів, довге очікування на запис тощо).

…Окремою популярністю послуга буде користуватися у пацієнтів, чий сімейний лікар має щільний графік, а консультація, довідка чи е-рецепт потрібні негайно.

Впровадження термінової онлайн консультації для пацієнтів збіглося у часі із запуском е-рецепту на всі рецептурні лікарські засоби.

Переваги нового сервісу для лікарів – це додатковий дохід чи фінансова незалежність у майбутньому. Сьогодні принцип реформи «гроші йдуть за пацієнтом» для  населення – додаткові витрати на оплату приватних медпослуг.

"Через онлайн консультації в Helsi пацієнти, не виходячи з дому, отримають допомогу від лікарів приватної практики. Це також збільшить «пропускну здатність» роботи лікаря. За годину роботи один спеціаліст зможе якісно обслуговувати 4-ох пацієнтів», - зазначено у прес-релізі компанії.

Наші інтереси: 

Маємо розуміти, що зловживання ліками нашим народом призводить до побічок або й до більшої шкоди. З іншого боку, бачимо, що медична система в Україні - це просто бізнес, а фармацевтичний бізнес нічим не відрізняється від інших бізнесів, про що ми писали ще 12 років тому. Маємо розуміти, що для нинішньої медицини та фармбізнесу не потрібні здорові громадяни. Ідеальний пацієнт сучасної медицини: вічно хворий, довгоживучий, платоспроможний.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Класна в нас безоплатна медицина.

Вічно хворий і довгоживучий - поняття несумісні!)

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Класна в нас безоплатна медицина.

Вічно хворий і довгоживучий - поняття несумісні!)

Радіймо життю граючи!