Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Туреччина пропускає через Босфор судна з військовою технікою, яку Росія збирає по всьому світу – Bloomberg

Категорія:

Прохід підсанкційного вантажного судна з Сирії до російського порту показує, як Москва знову везе техніку додому. Підсанкційне російське судно Sparta II в липні здійснило рейс із сирійського порту Тартус до чорноморського порту Новоросійськ, де розвантажило 11 одиниць орієнтовно військової техніки.

 

22081005.jpg

Торговий корабель Sparta II в Босфорі, 7 травня 2022 р. Фото: Muhammed Umran Ecevit/Marine Traffic

На це вказують дані західних розвідок, супутникові знімки та військові експерти.

"Росія нишпорить по всьому світу в пошуках зброї проти України" — так називається стаття Альберта Нарделлі (Alberto Nardelli), Алекса Вікгама (Alex Wickham) та Дженіфер Якобс (Jennifer Jacobs) від 9 серпня 2022 р., що опублікована на Bloomberg.

На жаль, автори статті називають російсько-українську війну війною президента Володимира Путіна. Також вони називають цю війну найбільшою військовою кампанією в Європі з часів Другої світової війни.

Вони пишуть: "У той час, як Україна отримала зброю на мільярди доларів від США та Європи, щоб допомогти себе захистити, Росія повинна покладатися на власні ресурси для підтримки військ на передовій на тлі повідомлень про значні втрати. За оцінками США, десятки тисяч російських військових були вбиті або поранені, а тисячі одиниць бронетехніки знищені".

Автори статті нагадали, що невдовзі після вторгнення Росії в Україну (вони написали Путіна) 24 лютого Анкара посилалася на Конвенцію Монтре, щоб закрити протоку для військових кораблів, хоча комерційне судно може проходити через неї. Росія цього року вже використовувала вантажні судна компанії «Оборонлогістика» на цьому ж маршруті. Раніше вона неодноразово переправляла військові вантажі з Росії до Сирії.

У статті також йдеться:

"Росія створила величезні запаси озброєнь під час десятирічної програми модернізації, за якою наглядав Путін, і кремлівські чиновники заперечують будь-які проблеми з поповненням. Проте, американські та європейські офіційні особи кажуть, що втрата великої кількості танків і бронетранспортерів змушує Москву занурюватися в запаси старішої техніки, включно з танками Т-62, яким багато років.

Як і Росія, Україна не оприлюднила масштаби своїх військових втрат, хоча вона зіткнулася з матеріально-технічними проблемами набагато більше, ніж ворог, особливо, на початку війни. Президент Володимир Зеленський заявив 22 липня в інтерв’ю Wall Street Journal, що втрати на полі бою впали приблизно до 30 на день з максимального рівня 100-200 щодня в травні-червні, число, яке не було незалежно перевірено".

У статті згадується, що 2017 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що військові випробували в Сирії понад 160 типів передової зброї, включаючи винищувачі, ракети з лазерним наведенням, танки, засоби електронної боротьби та системи протиповітряної оборони.

Росія звертається до Ірану, щоб спробувати придбати військові безпілотники, заявив директор ЦРУ Вільям Бернс на форумі з безпеки США минулого місяця, відзначивши, що це свідчить про «недоліки російської оборонної промисловості сьогодні та труднощі, які вони відчувають після значних втрат».

Північна Корея може стати (але це малоймовірно) новим постачальником артилерії для Росії. Вона має системи пристойної якості. Минулого місяця вона визнала контрольовані Кремлем Донецьку та Луганську народні республіки на сході України як незалежні.

Далі автори статті пишуть:

"Російські поставки з Сирії, ймовірно, сприяють її загальному матеріально-технічному забезпеченню, оскільки Новоросійськ використовується для поповнення баз у сусідньому Криму, який Путін анексував у 2014 році, а звідти – до окупованих Херсонщини та Запоріжжя на півдні України, про що сказав один із представників європейської розвідки. Нещодавно Росія передислокувала сили та засоби в цей район, оскільки Україна загрожує контрнаступом у Херсонській області.

Росія перекинула значну кількість військ до Криму, готуючись до розгортання на півдні України, і щонайменше вісім батальйонних тактичних груп чисельністю від 800 до 1000 солдатів були перекинуті зі східного Донбасу, що посилило тиск на шляхи матеріально-технічного постачання, сказав він".

Автори статті також наводять дані Пентагону, який повідомляє, що з лютого надав Україні оборонну допомогу на 9,1 мільярда доларів, у тому числі 1 мільярд доларів, оголошений у понеділок, для збільшення поставок артилерійських боєприпасів великої дальності, протитанкової зброї та медичних транспортних засобів. Уряд у Києві також отримав зброї на мільярди від Великобританії та інших союзників з Організації Північноатлантичного договору.

Вони зазначають, що віднедавна українські сили, використовуючи поставлену США далекобійну артилерію HIMARS, ефективніше обстрілювали російські лінії постачання та склади боєприпасів, а також ключову інфраструктуру.

У статті є коментар керівника московського Центру аналізу світової торгівлі зброєю:

"Західні поставки зброї дозволяють Україні завдавати ударів по мостах, що ускладнює логістику та постачання. – Однак, артилерія та штурмова авіація є ключовими видами зброї в нашому нинішньому наступі, і ми не відчуваємо жодних недоліків".

Минулого місяця російський уряд також зробив крок до збільшення виробництва зброї, домагаючись повноважень для полегшення трудового законодавства в оборонних компаніях, посилаючись на «короткострокову збільшену потребу в ремонті зброї та військової техніки».

Також у статті цитують російського військового експерта з Московської вищої школи економіки, який сказав, що країни не повинні недооцінювати ресурси Росії. Він сказав, що імпорт зброї (для Росії) може бути доцільним і зазначив, що Північна Корея має ракетні системи великої дальності, які є «потужнішими за ті, що є у Росії».

«Звичайно, у Росії є певні проблеми на полі бою, але ми не бачимо доказів того, що вона імпортує якусь зброю для війни проти України», – сказав він. – «Однак, можливо, це варто робити».

Наші інтереси: 

Знати, що Туреччина хоче дружити з Росією і використовує цю війну у своїх цілях. Погляд на війну ззовні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дивно взагалі, що ця Конвенція ще існує!

Конвенція Монтре, яка віддає турецький військовий контроль над Дарданеллами і Босфором, сьогодні застаріла хоча би тому, що серед її підписантів був СССР !

І ще, як і багато інших міжнародних документів, ця Конвенція має значні  недоліки через технологічні стрибки з моменту її підпису. 

Наприклад, вона досі  «дозволяє прохід комерційного судна», в якому Московія, Іран (…) можуть заховати озброєння.

Ось праця для міжнародних правників, і не тільки: дипломатів, політиків, людей, кому дорога воля !

 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дивно взагалі, що ця Конвенція ще існує!

Конвенція Монтре, яка віддає турецький військовий контроль над Дарданеллами і Босфором, сьогодні застаріла хоча би тому, що серед її підписантів був СССР !

І ще, як і багато інших міжнародних документів, ця Конвенція має значні  недоліки через технологічні стрибки з моменту її підпису. 

Наприклад, вона досі  «дозволяє прохід комерційного судна», в якому Московія, Іран (…) можуть заховати озброєння.

Ось праця для міжнародних правників, і не тільки: дипломатів, політиків, людей, кому дорога воля !

 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !